Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η οινική ποικιλία Carignan της Σαρδηνίας αξίζει περαιτέρω αναγνώρισης

Η Carignan μπορεί να είναι εγγενής ποικιλία σταφυλιού της Ισπανία, πιο διαδεδομένο στη Γαλλία, και να κερδίζει σεβασμό στη Χιλή και την Καλιφόρνια, αλλά στη Σαρδηνία, το σταφύλι αυτό αποκτά άλλη δυναμική και γίνεται μια ποικιλία ικανή να παράξει εμβληματικά κρασιά.

Στην πραγματικότητα, το Carignan ή Cariñena και Mazuelo όπως είναι γνωστό στην περιοχή Αραγονία της Ισπανίας και έχει τη δική του ονομασία στη Σαρδηνία, όπου το σταφύλι είναι βραβευμένο για κρασιά εξαιρετικής ποιότητας σε μια ευρεία σειρά από στυλ, από ροζέ έως παλαιωμένα σε βαρέλι κόκκινα, ακόμα και γλυκά κρασιά.

Σε ένα masterclass στις 11 Οκτωβρίου, που διοργανώθηκε από το εμπορικό επιμελητήριο κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου και αφορούσε με μια μέρα γευσιγνωσίας από την Ιταλία στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κρασιού του Μιλάνου. Το Carignano del Sulcis DOC, μια ονομασία στα νοτιοδυτικά της Σαρδηνίας και των δύο κοντινών νησιών της, του San Pietro και του Sant’Antioco ήταν ένα κρασί το οποίο έκλεψε τις εντυπώσεις.

Το τελευταίο νησί, το οποίο συνδέεται με τη Σαρδηνία με μια οδική γέφυρα, είναι αξιοσημείωτο για τους εξαιρετικά αμμώδεις αμπελώνες του, αν και τέτοια εδάφη μπορούν να βρεθούν κατά μήκος όλων των παράκτιων τοποθεσιών του Carignano del Sulcis DOC.

Παράλληλα, μια τέτοια βάση για τα αμπέλια είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί έχει εξασφαλίσει ότι η φυλλοξήρα, που κατέστρεψε τους αμπελώνες της Ευρώπης στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα δεν θα μπορούσε ποτέ να βλάψει τα φυτά σε αυτές τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες το ζωύφιο δεν του αρέσει η άμμος εδάφη.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η περιοχή της Σαρδηνίας φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες συλλογές της Ευρώπης από αμπέλια προφυλλοξήρας, τα οποία ευδοκιμούν ακόμη και σήμερα, επιτρέποντας στους οινοποιούς στο Carignano del Sulcis DOC να παράγουν κρασιά από εξαιρετικά παλιά, βαθιά ριζωμένα, από franco di piede (μη εμβολιασμένα) φυτά.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η περιοχή φιλοξενεί την αμπελοκαλλιέργεια όπως ασκούνταν πριν από 150 χρόνια, με τον άμοσχευτο Carignano εκπαιδευμένο στο παραδοσιακό σύστημα Albarello.

Εκτός από αυτούς τους αμπελώνες, το Carignano del Sulcis DOC είναι αξιοσημείωτο για το στυλ των κρασιών που παράγονται, τα οποία ποικίλλουν από ελαφριά ροζάτο και κόκκινα που πίνουν εύκολα, καθώς και πλούσια, γενναιόδωρα, άξια ηλικίας σταγόνες, μαζί με έντονα γλυκά με την μέθοδο πασίτο.

Για ένα σταφύλι γνωστό στη νότια Γαλλία, ιδιαίτερα το Languedoc, για τις υψηλές του αποδόσεις και τα κάπως ταννικά κόκκινα κρασιά του, η γεύση του Carignano del Sulcis είναι μια αποκάλυψη, καθώς μπορεί να είναι σαρκώδες και σχετικά συμπυκνωμένο, αν και υπάρχει πάντα ένα ισχυρό, ξηρό τανικό στοιχείο, στον χαρακτήρα και την δομή αυτών των κρασιών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μία βοήθεια που είχε η ποικιλία  Carginano, προκειμένου να επιτύχει το μεγαλείο της σε αυτό το μέρος της Σαρδηνίας δεν είναι μόνο η ηλικία των αμπελιών και η φύση των εδαφών, αλλά και το κλίμα, με ζεστές, ξηρές και ανέμους που παράγουν συμπυκνωμένα μούρα χωρίς ασθένειες.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

REPORTS

Για ακόμα μία χρονιά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συμμετέχει στην Εθνική Δράση «Ανοικτές Πόρτες» στα Οινοποιεία της Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...