Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η νέα τάση του κλάδου αλκοολούχων ποτών ακούει στο όνομα Premiumisation

Τα τελευταία χρόνια, η τάση του premiumization έχει γίνει βασικός μοχλός για την αύξηση της αξίας στις πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών σε όλο τον κόσμο, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν όλο και πιο συναρπαστικές και υψηλής ποιότητας εμπειρίες, αλλά και επιλογές που ταιριάζουν στα γούστα τους.

Ο όρος premiumisation περιγράφει την ευρεία τάση των καταναλωτών να αλλάζουν και να επιλέγουν περισσότερο τα premium προϊόντα αναζητώντας μοναδικές και αυθεντικές γευστικές εμπειρίες. Τα τελευταία χρόνια, η τάση του premiumization έχει γίνει βασικός μοχλός για την αύξηση της αξίας στις πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών σε όλο τον κόσμο, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν όλο και πιο συναρπαστικές και υψηλής ποιότητας εμπειρίες, αλλά και επιλογές που ταιριάζουν στα γούστα τους.

Απ’ όλα τα οινοπνευματώδη, τα αλκοολούχα ποτά ανταποκρίνονται καλύτερα στην τάση premiumization χάρη στο εύρος της κατηγορίας και τη μοναδική ικανότητά τους να παράγουν σύνθετα, υψηλής αξίας, εμπνευσμένα προϊόντα που βασίζονται στον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τεχνικές όπως, η εκχύλιση, η ανάμειξη ή και παλαίωση. Με το trend του premiumization, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών παρουσιάζει αύξηση της αξίας των πωλήσεων έναντι του όγκου (βλ. παρακάτω γράφημα). Η κατανάλωση premium ποτών μπορεί επομένως να συμβάλει στην ενίσχυση μιας λογικής, υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ ακολουθώντας το μότο «πίνω ποιοτικότερα, αλλά όχι περισσότερο».

Η ζήτηση των premium ποτών συνοδεύεται από άλλες αναδυόμενες τάσεις των καταναλωτών, όπως η αναζήτηση προϊόντων που ακολουθούν τους κανόνες ηθικής και είναι φιλικά στο περιβάλλον. Οι καταναλωτές αποδίδουν μεγαλύτερη αξία σε προϊόντα που μπορούν αξιόπιστα να αποδειχθούν ότι είναι αυθεντικά ή να έχουν παραχθεί με συνειδητά ηθικά τρόπο ή ακόμα η εικόνα της επωνυμίας να έρχεται σε πλήρη συνέχεια με την ευημερία των καταναλωτών.

Η τάση κατανάλωσης των premium ποτών και γενικά των επώνυμων brands, έχει και άλλες πτυχές που αξίζει να τονισθούν. Όπως για παράδειγμα από την οπτική γωνία της δημόσιας υγείας, όπου προτείνοντας ποιοτικά πρότυπα κατανάλωσης, δυνητικά αποτρέπει τους καταναλωτές από τα επικίνδυνα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ και τους βοηθά να μειώσουν τις βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Τι χρειάζεται:

  • Παραγωγούς που δημιουργούν καινοτόμα και υπεύθυνα brands μέσω των οποίων οι καταναλωτές θα «πίνουν ποιοτικότερα, αλλά όχι περισσότερο».
  • Ένα κανονιστικό πλαίσιο που επιτρέπει τη λειτουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς, ενθαρρύνοντας την καινοτομία, προσφέροντας ευρεία γκάμα προϊόντων, υψηλής αξίας, απαιτώντας σαφήνεια στην επισήμανση, ιδίως όσον αφορά την προέλευσή τους.

 

Πηγή: seaop.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Με κυρίαρχη τάση να αποτυπώνεται και να ενισχύεται τελευταία στην αγορά, αυτή των κρασιών με φρεσκάδα και ελάχιστο ή καθόλου χρόνο παλαίωσης, το φετινό...