Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η νέα προσέγγιση στον πωματισμό οίνου

Είναι γνωστό ότι η τεχνολογία των πωµάτων φελλού DIAM έχει φέρει µια επανάσταση στο χώρο της οινοβιοµηχανίας, µε αξιόπιστα «εργαλεία» πωµατισµού, καθώς και ασφάλεια στην αγορά του κρασιού. Τα συγκεκριµένα πώµατα, υψηλής τεχνολογίας και πολύ µεγάλης εξειδίκευσης, έχουν επίσης δηµιουργήσει την ανάγκη µιας νέας προσέγγισης στη διαχείρισή τους, ώστε να αξιοποιούνται πρακτικά στο έπακρο τα πλεονεκτήµατά τους.

Κείμενο Tίνα Κοκκαλίδου

Η σχέση είναι αµφίδροµη. ∆ιαχειριζόµαστε υλικά πωµατισµού υψηλής τεχνολογίας  και  απαιτείται για τη διαχείρισή τους υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, µαζί µε πολύ µεγάλη επιµέλεια και επαγγελµατισµό.

Η νέα αυτή προσέγγιση σαφέστατα επεκτείνεται και στη συνολική διαχείριση του πωµατισµού µε κάθε υλικό.

Η εποχή που τα κρασιά εµφιαλώνονταν απλώς µε ένα πώµα ή που τα κριτήρια επιλογής του πώµατος ήταν πολύ γενικά, έχει πια παρέλθει. Η επιλογή του πώµατος απαιτεί γνώση, µελέτη, πειραµατισµό.

Οίνος – πώµα – φιάλη

Επιλέγεται το κατάλληλο πώµα προσεγγίζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τον προς εµφιάλωση οίνο, σε συνεργασία µε τον οινοποιό. Κριτήρια αποτελούν η ποικιλία, ο τύπος και το στυλ του οίνου, το terroir, η εσοδεία, ο τρόπος οινοποίησης, τα επιµέρους χαρακτηριστικά και απαιτήσεις κάθε οίνου, ο προσδοκώµενος  χρόνος ζωής του εµφιαλωµένου προϊόντος, η επιθυµητή εξέλιξη στη φιάλη. Η νέα προσέγγιση στη µεταποίηση των πωµάτων φελλού πρέπει να λαµβάνει υπ’ όψη όλες τις παραπάνω παραµέτρους και να εξειδικεύει τις κατεργασίες µε τα κατάλληλα υλικά και µεθόδους.

Η κατεργασία της επιφάνειας

Η κατεργασία επιφάνειας των πωµάτων φελλού, για να γίνουν εµφιαλώσιµα, είναι µια πολύ απαιτητική και υπεύθυνη διαδικασία, που έχει σκοπό να επιτύχει τον βέλτιστο πωµατιστικό αποτέλεσµα για τον συγκεκριµένο συνδυασµό οίνου – πώµατος – φιάλης,  µε συγκεκριµένο µηχανολογικό εξοπλισµό και συνθήκες εµφιάλωσης.

Εξίσου απαραίτητη µε την παραγωγική διαδικασία είναι η διενέργεια όλων των απαραίτητων εργαστηριακών ελέγχων, που εγγυώνται την αρτιότητα των τελικών προϊόντων, τα οποία οφείλουν να είναι συµβατά µε όλες τις επιµέρους συνθήκες του συγκεκριµένου πωµατισµού. Η επάρκεια σε σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής και σε εργαστηριακό εξοπλισµό, από τη µονάδα µεταποίησης των πωµάτων φελλού, θεωρούνται δεδοµένα. Παράλληλα, πεποίθησή µας είναι η ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνογνωσίας, που συνδέεται µε την οινοποιητική και εµφιαλωτική φιλοσοφία και πρακτική της εγχώριας οινοβιοµηχανίας µας.

Η διαχείριση του εµφιαλωµένου προϊόντος

Ιδιαίτερα σηµαντική είναι η ορθή χρήση των πωµάτων σε όλα τα στάδια και στη συνέχεια η σωστή διαχείριση του εµφιαλωµένου προϊόντος. Αναπόσπαστο µέρος της δουλειάς µας είναι η παροχή τεχνικής υποστήριξης, καθώς και η διαρκής ενηµέρωση και πληροφόρηση προς τους χρήστες – οινοποιούς. Η νέα προσέγγιση στον πωµατισµό απαιτεί γνώση, εξειδίκευση και ακρίβεια για να στέκεται στο ύψος του επιπέδου των οίνων που πωµατίζει.

Η πρακτική που ακολουθείται στην κατεργασία, στους ποιοτικούς ελέγχους και την τεχνική υποστήριξη αφορά κάθε τύπο φελλού. Είτε πρόκειται για φελλούς DIAM ή φυσικούς ή τεχνικούς, οι διαδικασίες αυτές γίνονται σύµφωνα µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου πώµατος, µε επιδίωξη την συµβατότητα στις απαιτήσεις του αντίστοιχου πωµατισµού.

Οι φελλοί DIAM ασφαλώς παρέχουν την απόλυτη εξειδίκευση, ως προς τις παραµέτρους που σχετίζονται µε τον  χρόνο και τον τρόπο που πορεύεται ο οίνος στην εµφιαλωµένη ζωή του, καθότι η  απόλυτη απουσία οσµών, η ελεγχόµενη µικροοξυγόνωση, η οµοιοµορφία και η σταθερότητα, µαζί µε τις λοιπές προδιαγραφές τους, το εγγυώνται.

Είναι σηµαντικό το γεγονός ότι η παγκόσµια οινοβιοµηχανία βιώνει την ύπαρξη και τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Ωστόσο, για κάθε τύπο πώµατος, είτε προέρχεται από φελλό, είτε από άλλα εναλλακτικά υλικά (πλαστικό, αλουµίνιο, γυαλί), χρειάζεται ενδελεχής κατάρτιση πάνω στα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές του και στη συνέχεια άρτια χρήση και διαχείρισή του.

Η νέα προσέγγιση, στην εποχή µας, οφείλει να θεωρεί τον πωµατισµό ως επιστήµη, µε µακρά ιστορία και παράδοση, µε απεριόριστο µέλλον και δυναµικό εξέλιξης.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ομάδα πίσω από την ProWine Hong Kong βρίσκεται σε πλήρη προετοιμασία για τη φετινή έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί 14-16 Μαΐου 2025.

REPORTS

Η παγκόσμια οινοπαραγωγή αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των ασθενειών στους αμπελώνες. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς σε παραδοσιακές...

REPORTS

Η Freisa, μια ερυθρή ποικιλία με τολμηρό χαρακτήρα από την περιοχή του Πεδεμόντιου, βγαίνει σιγά σιγά από τη σκιά του Nebbiolo, όπου βρίσκεται τα...

REPORTS

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε στις 17 Απριλίου από τη Rabobank, με συγγραφέα τον αναλυτή Bourcard Nesin, εξετάζει τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέρυσι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξήγαγαν αλκοολούχα ποτά αξίας 29,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χώρες εκτός ΕΕ, με το κρασί να αποτελεί τη μερίδα...

REPORTS

Ανοικτή πρόσκληση σε εστιατόρια της Κρήτης για συνεργασία στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Ανοικτές Πόρτες” στα Οινοποιεία της Κρήτης, 18 & 19 Μαΐου 2024.

REPORTS

Οι κινεζικές επενδύσεις σε αμπελώνες του Μπορντό έχουν αντιστραφεί απότομα, με πολλά κτήματα να είναι πλέον προς πώληση, καθώς η ζήτηση για γαλλικό κρασί...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τον νέο κύκλο ζωής του αμπελιού γιορτάζουν 32 κορυφαία οινοποιεία της Βορείου Ελλάδας το σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαΐου με την επιστροφή της ανοιξιάτικης...