Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η νέα εποχή της Οινοποιίας Ελασσόνας είναι το Κτήμα Όλοινος

Στην αναβάθμιση της Οινοποιίας Ελασσόνας σε Κτήμα Όλοινος (Olenos Estate), καταθέτοντας σχετική αίτηση στη ΔΑΟΚ Λάρισας προχώρησαν οι οινοποιοί και ιδιοκτήτες της Γιώργος Λόλας και Γιώργος Φτίκας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λόλα, προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η μετατροπή της Οινοποιίας σε Κτήμα, ήταν να υφίσταται και στο κωδικολόγιο και ετικέτα κρασιού ΠΓΕ Ελασσόνας, όπου κυκλοφορούν οίνοι όπως το λευκό Chardonnay, το ροζέ Syrah σε ανάμειξη με Λημνιώνα και το ερυθρό Cabernet Sauvignon με τη σειρά «Ολύμπιος». Επίσης στους ΠΓΕ οίνους του Κτήματος είναι η σειρά «Καλούδα» σε λευκό από Sauvignon Blanc και ερυθρό από Merlot-Syrah. Επίσης διαθέτει τα απαραίτητα στρέμματα – απαιτούνται περί τα 70 στρέμματα αμπελώνων – γύρω ή στην ίδια περιοχή με το οινοποιείο που το καθιστούν Κτήμα.

Aπό την πλευρά της η Νάνσυ Λόλα αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο εισέρχεται στα πεπραγμένα της επιχείρησης η νεότερη γενιά, η οποία εκπροσωπείται από την ίδια και την αδερφή της, Δέσποινα, τον Δημήτρη και τη Σταυρούλα Φτίκα. «Η είσοδος της νεότερης γενιάς στον τομέα του κρασιού σηματοδοτεί την κυκλοφορία πιο μοντέρνων και σύγχρονων ετικετών, γυρίζοντας ουσιαστικά σελίδα στην έως τώρα διαδρομή του οινοποιείου», σημειώνει η ίδια.

Πειραματικές οινοποιήσεις και νέες ποικιλίες στο προσκήνιο

Στα επόμενα βήματα είναι η αντικατάσταση της ροζέ ετικέτας που έως τώρα παραγόταν από Merlot – Syrah με ένα blend από Syrah – Λημνιώνα, την ποικιλία η οποία φυτεύτηκε πριν από 4 χρόνια. Η νέα ετικέτα θα εμφιαλωθεί φέτος και πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά έως και το τέλος της χρονιάς. Ταυτόχρονα το Κτήμα έχει προχωρήσει σε νέες φυτεύσεις με Μαλαγουζιά και Λημνιώνα, κάνοντας στροφή από τις ξενικές ποικιλίες που αποτελούσαν τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του, σε ελληνικές. Επίσης, μικρότερες σε έκταση φυτεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στις ποικιλίες Αθήρι, Ασύρτικο και Ντεμπίνα. «Δουλεύουμε σε πειραματικές δεξαμενές του ενός τόνου με διάφορες ποικιλίες ξεχωριστά ή σε blends. Τα κρασιά που δοκιμάζουμε είτε έχουν παραμείνει προηγουμένως σε βαρέλι προκειμένου να ωριμάσουν, είτε χρησιμοποιούνται χωρίς παραμονή σε βαρέλι. Κατά την οινοποιητική διαδικασία συμμετέχουν και οι γηγενείς ζύμες. Ωστόσο η συγκεκριμένη πειραματική διαδικασία είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και οι νέες μας ετικέτες θα κυκλοφορήσουν σε βάθος χρόνου», αναφέρει η Νάνσυ Λόλα.

Το 2020 κυκλοφόρησε ένα νέο Syrah διαφοροποιημένο ως προς την επιλογή των σταφυλιών του, τα οποία προέρχονται από single vineyard που προσφέρει καλύτερη εσοδεία λόγω κλίσης του εδάφους και προσανατολισμού που έχει το συγκεκριμένο αμπελοτόπι. Κατόπιν τα σταφύλια του οινοποιήθηκαν ξεχωριστά. «Αποφασίστηκε από την οινολόγο του Κτήματος ότι όσες χρονιές είναι καλές, θα οινοποιούνται ξεχωριστά τα σταφύλια και θα εμφιαλώνεται στη συνέχεια ένα κρασί περιορισμένης κυκλοφορίας. Το κρασί αυτό παραμένει ένα χρόνο στο βαρέλι, στη συνέχεια εμφιαλώνεται και παραμένει για ένα ακόμα έτος στο κελάρι πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί η ετικέτα εσοδείας του 2020 σε περίπου 1.000 φιάλες». Το 2022 το Κτήμα κυκλοφόρησε στην αγορά μία ετικέτα από Ασύρτικο και φέτος θα δημιουργηθεί πιθανότατα ένα blend από Ασύρτικο-Μαλαγουζιά, το οποίο εξετάζεται αν θα αντικαταστήσει την προϋπάρχουσα μονοποικιλιακή ετικέτα.

Το Κτήμα διαθέτει συνολικά 100 στρέμματα ιδιόκτητων βιολογικών αμπελώνων με αποδόσεις περίπου 400 κιλών ανά στρέμμα, κάτι που εξαρτάται από την εκάστοτε ποικιλία. Τα εδάφη είναι ξερικά και ποτίζονται μόλις μία φορά στη διάρκεια του έτους, ενώ βρίσκονται σε ημιορεινή περιοχή με υψόμετρο 400-450 μέτρων.

Σε αριθμούς

Ιδιόκτητα αμπέλια: 100 στρέμματα

Αποδόσεις: 400 κιλά/στρέμμα

Υψόμετρο: 400-450 μέτρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο της βορειότερης αµπελουργικής ζώνης της Ελλάδας κάνει την εµφάνισή του, το µακρινό 1959. Το συνεταιριστικό οινοποιείο της περιοχής αποτέλεσε την αρχή...

REPORTS

Διαδοχικές κρίσεις, πολιτικές αστοχίες και ανισότητες της ΚΑΠ, εμπορικοί συμβιβασμοί, πανδημία, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνθέτουν το παζλ για το αγροτικό ξέσπασμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την ευκαιρία να γνωρίσουν κρασιά του οίκου Shaw+Smith από τα Adelaide Hills της Αυστραλίας θα έχουν Έλληνες οινόφιλοι και ειδικοί του χώρου, σε ειδική...

REPORTS

Στη σύσταση ομίλου εταιρειών με την ονομασία Emperia Group για να «συστεγάσει» τις τρεις εταιρείες που έχει στην ιδιοκτησία της προχώρησε ο οινοποιός Σπύρος...