Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρώτη πτώση κάτω από τα 100 εκατ. λίτρα από το 2010 στις εισαγωγές οίνου στην Σουηδία

Η Σουηδία εισήγαγε 94,6 εκατομμύρια λίτρα κρασιού το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας μείωση 6,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της σουηδικής τελωνειακής αρχής.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2010 που οι εισαγωγές κρασιού της χώρας για το πρώτο εξάμηνο του έτους έπεσαν κάτω από τα 100 εκατομμύρια λίτρα. Παρά τη μείωση του όγκου, η συνολική αξία των εισαγωγών οίνου μειώθηκε μόνο κατά 2,3%, ανερχόμενη σε 4,64 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (SEK), καθιστώντας το το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί για πρώτο εξάμηνο, μετά το ρεκόρ των 4,74 δισεκατομμυρίων SEK που σημειώθηκε το 2023. Η μέση τιμή ανά λίτρο αυξήθηκε κατά 4,5% σε 49,02 SEK. Σε ευρώ, με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες, η Σουηδία εισήγαγε κρασί αξίας περίπου 404,3 εκατ. ευρώ, με μέση τιμή 4,27 ευρώ ανά λίτρο.

Πιο συγκεκριμένα, οι σουηδικές εισαγωγές οίνου παρουσίασαν μικτές επιδόσεις σε σύγκριση με το 2023. Την στιγμή που η μείωση του όγκου μετριάστηκε, η τάση της αξίας επιδεινώθηκε. Το 2023, η Σουηδία κατέγραψε μείωση 7,3% σε όγκο αλλά αύξηση 5,3% σε αξία σε κορόνες. Το 2024, η Σουηδία μείωσε τις εισαγωγές οίνου κάθε μήνα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την αξία να αυξάνεται τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάιο, αλλά να μειώνεται τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο. Η σουηδική κορώνα, η οποία υποτιμήθηκε έναντι του ευρώ το 2022 και το 2023, σταθεροποιήθηκε κάπως το 2024, αν και δεν επέστρεψε στα προ του 2022 επίπεδα.

Παράλληλα, ο αφρώδης οίνος ήταν η μόνη κατηγορία που αυξήθηκε τόσο σε όγκο όσο και σε αξία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ οι εισαγωγές άλλων τύπων οίνου μειώθηκαν και στις δύο περιπτώσεις. Το συσκευασμένο κρασί παρέμεινε η κορυφαία κατηγορία, με εισαγωγές 45,1 εκατομμυρίων λίτρων (-1,6%), αξίας 2,68 δισεκατομμυρίων SEK (-2%), με μέση τιμή 59,42 SEK ανά λίτρο, μειωμένη κατά 0,5% σε ετήσια βάση. Το κρασί σε σακούλα σε κουτί (BiB), μια δημοφιλής μορφή στη Σκανδιναβία, ήταν η δεύτερη πιο εισαγόμενη κατηγορία, με 22,6 εκατομμύρια λίτρα (-14,7%).

Ο αφρώδης οίνος ανέβηκε στην τρίτη θέση, ξεπερνώντας τον χύμα οίνο, με εισαγωγές 13,9 εκατομμυρίων λίτρων (+5,3%), έναντι 13 εκατομμυρίων λίτρων χύμα οίνου (-16,6%). Σε όρους αξίας, ο αφρώδης οίνος κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 1,00 δισεκατομμύρια SEK (+1,7%), ακολουθούμενος από τον BiB με 676 εκατομμύρια SEK (-5%) και τον χύμα οίνο με 280 εκατομμύρια SEK (-10,2%). Ο αφρώδης οίνος είχε σημαντικά υψηλότερη τιμή, κατά μέσο όρο 72,01 SEK ανά λίτρο (-3,5%), σε σύγκριση με τον BiB με 29,94 SEK ανά λίτρο (+11,4%) και τον χύμα οίνο με 21,50 SEK ανά λίτρο (+7,6%).

Έπειτα, η Σουηδία εισήγαγε κρασί από 53 διεθνείς προμηθευτές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Μεταξύ των 10 κορυφαίων προμηθευτών, η Ισπανία ήταν η μόνη χώρα που σημείωσε πτώση της μέσης τιμής. Η Γαλλία παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής σε όρους όγκου, με 20,8 εκατομμύρια λίτρα εισαγόμενα (-0,4%), ακολουθούμενη από την Ιταλία με 20,1 εκατομμύρια λίτρα (-9,9%). Σε όρους αξίας, το προβάδισμα της Γαλλίας ήταν πιο έντονο, με εισαγωγές αξίας 1,55 δισεκατομμυρίων SEK (+0,5%), πολύ μπροστά από την Ιταλία με 1,01 δισεκατομμύρια SEK (-4,1%). Το γαλλικό κρασί ήταν επίσης το ακριβότερο μεταξύ των κύριων προμηθευτών, με μέση τιμή 74,32 SEK ανά λίτρο (+0,9%), ακολουθούμενο από την Αυστρία με 72,26 SEK ανά λίτρο. Οι τιμές του ιταλικού κρασιού αυξήθηκαν κατά 6,4%, φθάνοντας τα 50,31 SEK ανά λίτρο, καθιστώντας το τέταρτο ακριβότερο μεταξύ των βασικών προμηθευτών της Σουηδίας.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ισπανία, ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής, αύξησε τον όγκο των εξαγωγών της προς τη Σουηδία κατά 1,7%, φθάνοντας τα 13,5 εκατομμύρια λίτρα. Ωστόσο, η αξία των ισπανικών εισαγωγών κρασιού μειώθηκε κατά 0,8% σε 562 εκατ. κορώνες, καθώς η μέση τιμή μειώθηκε κατά 2,5% σε 41,66 κορώνες ανά λίτρο. Η Νότια Αφρική κατέλαβε την τέταρτη θέση σε όγκο, με μείωση 6% στα 7,3 εκατομμύρια λίτρα, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία σημείωσε αύξηση 9,8% στα 6,2 εκατομμύρια λίτρα. Η Γερμανία ξεπέρασε τη Δανία σε αυτή τη θέση, καθώς οι δανικές εξαγωγές προς τη Σουηδία μειώθηκαν απότομα κατά 29,5% στα 6,2 εκατομμύρια λίτρα. Η Δανία, ωστόσο, παρέμεινε ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής σε όρους αξίας, με εξαγωγές αξίας 274 εκατ. SEK (-21%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 255 εκατ. SEK (+11,4%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες με 182 εκατ. SEK (-4,4%).

Τέλος, η Νότια Αφρική ήταν ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής σε όρους αξίας, καταγράφοντας αύξηση 2,4% παρά το γεγονός ότι προσέφερε κρασί σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τον μέσο όρο. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν δύσκολο για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ και της Πορτογαλίας, εκτός από τους Δανούς παραγωγούς, οι οποίοι αντιμετώπισαν σημαντικές απώλειες.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε ποσό πάνω από 6,5 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των εισαγόμενων οίνων στην αγορά των ΗΠΑ σημειώνοντας μικρή αύξηση έναντι του 2023. Ανοδικά...

REPORTS

Η αναγεννητική καλλιέργεια και οι ανθεκτικές στην ξηρασία ποικιλίες αποτελούν το μέλλον του Ισπανικού οίνου, ήταν το μήνυμα της φετινής Εβδομάδας Κρασιού της Βαρκελώνης,...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Στην καρδιά της Προβηγκίας, εκεί όπου οι ήπιοι άνεμοι της Μεσογείου χαϊδεύουν τους αμπελώνες και ο ήλιος λούζει τις εκτάσεις με χρυσαφένιο φως, γεννήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...