Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Μαλαματίνα επανέρχεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης με επενδύσεις άνω των 12 εκατ.

Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για την ιστορική ελληνική οινοποιία Μαλαματίνα μετά την απόκτηση της από τον Όμιλο Εταιριών Mantis καθώς δρομολογούνται σε βάθος 10ετίας επενδύσεις άνω των 12 εκατ. ευρώ, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε πάγια στοιχεία για την ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη της.

της Μαρίας Γιουρουκέλη

Μάλιστα από την απόκτηση της Μαλαματίνας υλοποιήθηκαν μέσα στο πρώτο επτάμηνο επενδύσεις πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για μηχανολογικό εξοπλισμό για τα οινοποιεία. Οι επενδύσεις αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τον αρχικό σχεδιασμό και επιβεβαιώνουν τη δέσμευση του Ομίλου Mantis να αναπτύξει σημαντικά τη «Μαλαματίνα», αξιοποιώντας και το μεγάλο δίκτυο διανομής του σε όλη την Ελλάδα.

Οι επενδύσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η νέα ιδιοκτησία, στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της γραμμής εμφιάλωσης ώστε να παραμείνει το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα ως το μεγαλύτερης δυναμικότητας στο χώρο των Βαλκάνιων.

Η εταιρία υλοποιεί ένα σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης διασφαλίζοντας την συνέχιση μιας πετυχημένης πορείας 127 χρόνων και προσβλέποντας στην ενίσχυση της θέσης της εταιρίας στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.  Χάρη στη στήριξη του Ομίλου, όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας,  η Μαλαματίνα που πριν τη συμφωνία εξυγίανσης ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κατάφερε το 2021 να αγοράσει και να οινοποιήσει περισσότερους από 12.000 τόνους σταφυλιών, με συνολικό κόστος περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η παραγωγή.

Σημειωτέον, οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η νέα ιδιοκτησία, σε Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιώτες για να διασωθεί η Μαλαματίνα από την χρεοκοπία ανέρχονταν σε πάνω από 13 εκ. ευρώ.

Στους στόχους που τίθενται είναι:

  • Προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης, για την εθνική οικονομία και το εισόδημα Ελλήνων αγροτών.
  • Διεύρυνση χαρτοφυλακίου, με 100% ελληνικά προϊόντα, που αξιοποιούν τους θησαυρούς της ελληνικής γης.
  • Αντιμετώπιση προβλημάτων που έθεσαν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρίας στο παρελθόν.
  • Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οποιία θα προσθέσει αξία στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης και στο εισόδημα Ελλήνων αγροτών.

Πριν την απόκτησή της από τον Όμιλο Mantis, η Μαλαματίνα βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης.  Στην πενταετία 2015 – 2019 η εταιρία ήταν σταθερά ζημιογόνος. Από το 2017 ως το 2019 οι ζημιές προ φόρων ήταν 1.965.177 ευρώ, 3.168.212 ευρώ και 2.868.694 ευρώ, αντίστοιχα. Η εξυγίανση και η συμφωνία για κούρεμα των συσσωρευμένων χρεών, ήταν ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η Μαλαματίνα και να αποφευχθεί η πτώχευση.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε η προβλεπόμενη «διαγωνιστική» διαδικασία όπου η εταιρεία Ernst and Young (EY) σε συνεργασία με τις πιστώτριες Τράπεζες αξιολόγησαν τις προτάσεις των 5 υποψήφιων επενδυτών και τελικά επέλεξαν την πρόταση του Ομίλου Mantis.

Η Μαλαματίνα επανέρχεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης

Η εξαγορά από τον Όμιλο Mantis κράτησε τη Μαλαματίνα στη ζωή καθώς ακόμη και πριν την έκδοση της απόφασης, από τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Όμιλος ανάλαβε την χρηματοδότηση της Μαλαματίνας, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί. Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, η παραγωγή θα είχε σταματήσει, καθώς οι προμηθευτές δεν διέθεταν προϊόν χωρίς εγγύηση είσπραξης των χρημάτων τους.

Παράλληλα, στοχεύουν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο της Μαλαματίνας, με 100% ελληνικά προϊόντα, αξιοποιώντας τους θησαυρούς της ελληνικής γης.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Είσοδο στην ζώνη ΠΟΠ της Νάουσας επιχειρεί το δίδυμο Γεροβασιλείου – Τσακτσαρλή που πριν από λίγες ημέρες απέκτησε τον περιποιημένο αμπελώνα με το Ξινόμαυρο...

REPORTS

Από τον Απρίλιο του 2022, πάνω από τις πλαγιές του όρους Μελίτωνα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, όπου απλώνεται ο ιδιόκτητος βιολογικός µη αρδευόµενος αµπελώνας...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο οινοποιός, που φιλοξενεί στην νέα έκδοση του το Wine Trails αυτό το Σάββατο, κοιτάζει τους πάντες στα μάτια διαθέτοντας αφοπλιστική ειλικρίνεια. Λατρεύει τον...

REPORTS

Το τσίπουρο Κατώγι Αβέρωφ, από την καρδιά της Ηπείρου, κυκλοφορεί με νέα ετικέτα που έχει σαφείς αναφορές στην παράδοση και την ηπειρώτικη αισθητική. Διαυγές,...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.