Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού

Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη για την οποία συλλέχθηκαν στοιχεία υγείας από 32 χώρες, που έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για άλλα αλκοολούχα ποτά.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ερευνητές που εξέτασαν δεδομένα υγείας από 32 διαφορετικές χώρες βρήκαν στοιχεία ότι η κατανάλωση κρασιού σε μέτριες ποσότητες μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη INTERSTROKE, η οποία εξέτασε πολλούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό σε 32 χώρες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναφορές για την κατανάλωση αλκοόλ από 26.000 συμμετέχοντες. Περίπου οι μισοί είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Αφού, αναλύθηκαν τα άτομα ανά τύπο αλκοολούχου ποτού που καταναλώθηκαν (κρασί, μπύρα, ουίσκι ή «άλλο») και λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, διαβήτης, διατροφή και σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματά.

Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κρασιού και της μειωμένης συχνότητας εγκεφαλικών επεισοδίων, αν και όχι μεταξύ εκείνων που ανέφεραν υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

«[Το] μοτίβο υποδηλώνει ότι η χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης κρασιού είχε τον χαμηλότερο κίνδυνο», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Andrew Smyth σε πρόσφατη δήλωση του.

Ο Smyth, καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Galway, επανέλαβε τα προηγούμενα συναισθήματα σχετικά με τον ευεργετικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, στην υγεία μας.

«Όπως έχουν αναφέρει άλλες μελέτες, το κρασί περιέχει ουσίες όπως πολυφαινόλες, οι οποίες δεν υπάρχουν στον ίδιο βαθμό σε άλλα είδη αλκοόλ, που μπορεί να έχουν σημαντικές επιδράσεις ανεξάρτητα από το αλκοόλ», σημείωσε.

Η μπύρα, τα οινοπνευματώδη και άλλα αλκοολούχα ποτά δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τέλος, ο Smyth σημείωσε τους περιορισμούς της μελέτης, δηλαδή ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων που μελετήθηκαν από κάθε περιοχή είναι σχετικά μικρός και ότι μπορεί να παίζουν ρόλο, άλλοι πολιτιστικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την έντονη δυσαρέσκεια τους με την εξαίρεση πολύπαθων αμπελουργικών περιοχών της χώρας από το Μέτρο 23 εξέφρασαν αντιπρόσωποι όλων των αμπελουργικών περιοχών της χώρας...

REPORTS

Νέο συμβόλαιο τιμής στο κρασί με συνέπεια στον πολιτισμό προωθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Άνοιγμα στο σύνολο των συντελεστών του κλάδου υπόσχεται ο νέος...

REPORTS

Διαφορετικά ζυγίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ την επικείμενη συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με το μπλοκ των χωρών της Nότιας Αμερικής, την γνωστή «Merocosur»,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...