Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή «χτυπάει» το γαλλικό κρασί

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται για το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τους γαλλικούς αμπελώνες την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με έρευνες.

Credit photo: Jean Jacques Halans

Σύμφωνα με νέα έρευνα η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την κακοκαιρία που έπληξε τους γαλλικούς αμπελώνες πέρυσι την άνοιξη.

Οι οινοπαραγωγοί σε περιοχές όπως η κοιλάδα του Ροδανού, το Bordeaux, η Βουργουνδία, η Καμπανία και ο Λίγηρας, είδαν ξαφνικά την περσινή χρονιά τα κέρδη τους να παίρνουν την κάτω βόλτα, καθώς ο πολύ θερμός Μάρτης έδωσε τη θέση του σε έναν απότομα ψυχρό Απρίλη που πάγωσε κυριολεκτικά τους αμπελώνες.

Μια έρευνα της World Weather Attribution, μιας κοινοπραξίας ερευνητικών ινστιτούτων, δείχνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ίσως έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το γεγονός. Στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, εντοπίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα του παγετού κατά 60 τοις εκατό.

Ομάδα ερευνητών από όλη την Ευρώπη – μεταξύ αυτών και της Οξφόρδης στην Αγγλία, χρησιμοποίησαν προγράμματα προσομοίωσης των καιρικών φαινομένων ώστε να κατανοήσουν την προέλευση του γαλλικού παγετού. Αυτά έδειξαν ότι η ελάχιστη θερμοκρασία στον πλανήτη έχει αυξηθεί ενώ οι παγετοί συμβαίνουν σπανιότερα απ’ ότι πριν τη βιομηχανική επανάσταση.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει συντελέσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας της ανάπτυξης του φυτού. Το αποτέλεσμα είναι ότι περισσότερα ώριμα αμπέλια βρίσκονται εκτεθειμένα σε “Αρκτικό ψύχος”, όπως αυτό της περσινής περιόδου.

Επίσης, επιστήμονες προβλέπουν μια ραγδαία αύξηση στο ενδεχόμενο ξηρασίας, καθώς ακόμα και αν επιτευχθεί μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το ρίσκο της ξηρασίας ανέρχεται στο 37 τοις εκατό για τα επόμενα 25 χρόνια, έναντι του 7 τοις εκατό που ίσχυε για το τελευταίο τέταρτο του προηγούμενου αιώνα.

Ο Ertug Ercin, επικεφαλής της έρευνας στο R2Water Research and Consultancy and Vrije University in the Netherlands, δήλωσε: «Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δε γνωρίζουν σύνορα. Η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει περίτρανα ότι συνδεόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του εμπορίου, και ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές εκτός δικών μας συνόρων μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις ζωές μας, τις κοινωνίες μας και την οικονομία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε τα σημάδια».

Με στοιχεία από independent.co.uk

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η πολυαναμενόμενη εκδήλωση «Αφρός και Νέκταρ 2024» αν μη τι άλλο αποζημίωσε όσους βρέθηκαν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα...

REPORTS

Η καινοτομία στην επωνυμία και τη συσκευασία των κρασιών καθίσταται κρίσιμη στρατηγική, καθώς οι παραγωγοί επιδιώκουν να προσελκύσουν νεότερους καταναλωτές και να διατηρήσουν τη...

REPORTS

Η Κομισιόν ζήτησε την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου επίσημα διαβουλεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τα προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ που επέβαλε η Κίνα...

REPORTS

Η spiritsEUROPE παρουσίασε τον χάρτη πορείας «Objective 2030» για μια ανοικτή εμπορική πολιτική της ΕΕ που θα προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...