Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή «χτυπάει» το γαλλικό κρασί

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται για το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τους γαλλικούς αμπελώνες την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με έρευνες.

Credit photo: Jean Jacques Halans

Σύμφωνα με νέα έρευνα η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την κακοκαιρία που έπληξε τους γαλλικούς αμπελώνες πέρυσι την άνοιξη.

Οι οινοπαραγωγοί σε περιοχές όπως η κοιλάδα του Ροδανού, το Bordeaux, η Βουργουνδία, η Καμπανία και ο Λίγηρας, είδαν ξαφνικά την περσινή χρονιά τα κέρδη τους να παίρνουν την κάτω βόλτα, καθώς ο πολύ θερμός Μάρτης έδωσε τη θέση του σε έναν απότομα ψυχρό Απρίλη που πάγωσε κυριολεκτικά τους αμπελώνες.

Μια έρευνα της World Weather Attribution, μιας κοινοπραξίας ερευνητικών ινστιτούτων, δείχνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ίσως έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το γεγονός. Στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, εντοπίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα του παγετού κατά 60 τοις εκατό.

Ομάδα ερευνητών από όλη την Ευρώπη – μεταξύ αυτών και της Οξφόρδης στην Αγγλία, χρησιμοποίησαν προγράμματα προσομοίωσης των καιρικών φαινομένων ώστε να κατανοήσουν την προέλευση του γαλλικού παγετού. Αυτά έδειξαν ότι η ελάχιστη θερμοκρασία στον πλανήτη έχει αυξηθεί ενώ οι παγετοί συμβαίνουν σπανιότερα απ’ ότι πριν τη βιομηχανική επανάσταση.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει συντελέσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας της ανάπτυξης του φυτού. Το αποτέλεσμα είναι ότι περισσότερα ώριμα αμπέλια βρίσκονται εκτεθειμένα σε “Αρκτικό ψύχος”, όπως αυτό της περσινής περιόδου.

Επίσης, επιστήμονες προβλέπουν μια ραγδαία αύξηση στο ενδεχόμενο ξηρασίας, καθώς ακόμα και αν επιτευχθεί μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το ρίσκο της ξηρασίας ανέρχεται στο 37 τοις εκατό για τα επόμενα 25 χρόνια, έναντι του 7 τοις εκατό που ίσχυε για το τελευταίο τέταρτο του προηγούμενου αιώνα.

Ο Ertug Ercin, επικεφαλής της έρευνας στο R2Water Research and Consultancy and Vrije University in the Netherlands, δήλωσε: «Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δε γνωρίζουν σύνορα. Η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει περίτρανα ότι συνδεόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του εμπορίου, και ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές εκτός δικών μας συνόρων μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις ζωές μας, τις κοινωνίες μας και την οικονομία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε τα σημάδια».

Με στοιχεία από independent.co.uk

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ένα κλειστό κλαµπ «βιρτουόζων» αµπελουργών επιδιώκει να σχηµατίσει η αποσταγµατοποιία-οινοποιία Τσιλιλή, προκειµένου να εφοδιάζεται σταφύλι που ικανοποιεί τα ποιοτικά στάνταρτς για τα προϊόντα απόσταξης,...

REPORTS

Εάν δεχτούμε ότι ο δρόμος που μεσολαβεί ανάμεσα στο κρασί και το τυρί, δεν είναι τελικά παρά εκείνο το μονοπάτι που τα ενώνει, ίσως...

REPORTS

Στο «μικροσκόπιο» της εφαρμοσμένης έρευνας αναμένεται να βρεθεί η αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας, στο Κιλκίς, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του...

REPORTS

«Η κοιλάδα της Νάπα είναι οινική περιοχή με απίστευτη ποικιλομορφία», λέει η Rebekah Wineburg, οινοποιός και αμπελουργός για την εταιρεία Quintessa, στην Αμερικανική Αμπελουργική...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.