Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πτώση 3% στα 144 εκατ. εκατόλιτρα για την παραγωγή οίνου-μούστου της ΕE

Στα 144 εκατ. εκατόλιτρα εκτιμάται η φετινή παραγωγή οίνου και μούστου της Ευρώπης, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 3% σε σχέση με πέρυσι, τοποθετώντας την σε ένα επίπεδο κατά 10% χαμηλότερο από τον μέσο όρο πενταετίας, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωση της η Copa-Cogeca.

Στην πρώτη θέση των παραγωγών «αναρριχήθηκε»  η Ιταλία παράγοντας περίπου 41 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία που είδε την παραγωγή της να αυξάνεται κατά 18%, αγγίζοντας τα 38,1 εκατ. εκατόλιτρα. Την τριάδα συμπληρώνει το περσινό «πρώτο βιολί» του ευρωπαϊκού οίνου Γαλλία που είδε την παραγωγή της να γκρεμίζεται κατά ένα εκκωφαντικό 22%, στα 37,4 εκατ. εκατόλιτρα.

Κλιματική αλλαγή και ακρίβεια ταλανίζουν το ευρωπαϊκό κρασί

Η πτώση της παραγωγής οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κλιματική κρίση που σημάδεψε τον τρύγο της φετινής χρονιάς, προκαλώντας την πρώιμη καρποφορία σε πολλές χώρες του Νότου. Παράλληλα, ο απρόβλεπτος καιρός και οι συνέπειες της ξηρασίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αστάθεια της φετινής συγκομιδής, παρότι σε κάποιο βαθμό η διαρκής παρακολούθηση και οι παρεμβάσεις στο χωράφι συνέβαλλαν στην διατήρηση υγείας των φυτών. Ανασταλτικό παράγοντα αποτέλεσαν, επίσης, η ακρίβεια και τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών που ανέβασαν σημαντικά τα έξοδα της παραγωγής.

Στην έκθεση της Copa-Cogeca επισημαίνεται ότι τα μέτρα αποτροπής κρίσεων που έλαβαν αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, συνέβαλλαν στο να μειωθεί σε κάποιο βαθμό η πίεση στην αγορά. Η διαρκώς μειωμένη εγχώρια ζήτηση, όμως, έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη αύξησης των εξαγωγών προς τρίτες χώρες και την λήψη προωθητικών ενεργειών για την σταθερότητα της αγοράς.

Τον αντίκτυπο των σημαντικών προβλημάτων που βασανίζουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία οίνου ένιωσαν ακόμα και οι μεγαλύτερες δυνάμεις της γηραιάς ηπείρου, με μοναδικές εξαιρέσεις την Ιταλία και την Ισπανία, που είδαν την παραγωγή τους να αυξάνεται κατά 7% και 17,6% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται 21,7%, 8,7% και 7,9% αντίστοιχα. Ανεξαιρέτως των φετινών επιδόσεων, πάντως, όλες ανεξαιρέτως οι μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού οίνου βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας.

Ο πρόεδρος του εργατικού κόμματος της Copa-Cogeca σε θέματα κρασιού, Luca Rigotti, τόνισε ότι οι φετινές επιδόσεις παραγωγής απλώς επιβεβαιώνουν τις καθοδικές τάσεις της αγοράς. Επίσης, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία οίνου βρίσκεται εν μέσω μιας δύσκολης και περίπλοκης περιόδου, που χαρακτηρίζεται από τα υψηλά κόστη παραγωγής και την επιρροή των διεθνών δυνάμεων, όμως διατηρεί την αισιοδοξία του για την ανθεκτικότητα και την επιχειρηματικότητα των αγροτών.

Η κατάσταση στις σημαντικότερες αγορές

Μεγαλύτερη «χαμένη» της φετινής χρονιάς αποδεικνύεται η Γαλλία, που γκρεμίστηκε στην τρίτη θέση από άποψη παραγωγής, παρότι μόλις πέρσι ήταν πρώτη. Ο φετινός τρύγος της παραδοσιακής δύναμης του ευρωπαϊκού οίνου ήταν χαμηλός εξαιτίας του σφοδρού «χτυπήματος» της κλιματικής κρίσης που είδε τους Γάλλους αμπελουργούς να δυσκολεύονται με την διαχείριση του νερού, εξαιτίας και της ξηρασίας των προηγούμενων χρόνων.

Σε πολλούς αμπελώνες η άνθιση πραγματοποιήθηκε υπό δροσερές συνθήκες και υπό του βάρος της υγρασίας, έχοντας ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις την πτώση των ανθών και την σταφυλιών ή την ανάπτυξη μικρότερων καρπών. Από την άλλη πλευρά το αποτέλεσμα της στρατηγική εκριζώσεων της γαλλικής κυβέρνησης αναμένεται να φανεί περισσότερο στην συγκομιδή της επόμενης χρονιάς, εφόσον υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα που προβλέπει την εκρίζωση 300 χιλιάδων στρεμμάτων αμπελώνων.

Σε εντελώς άλλο κλίμα βρίσκεται η Ιταλία, που αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Copa-Cogeca αναμένεται σύντομα να επιστρέψει στον «θρόνο» της ως κορυφαία παραγωγός παγκοσμίως με 41,5 εκατ. εκατόλιτρα κρασιού και μούστου. Άξιο αναφοράς είναι ότι, παρότι οι φετινές τις επιδόσεις είναι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, παραμένουν κατά 12% χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας. Περαιτέρω η εικόνα είναι μοιρασμένη μεταξύ του νότιου και του βόρειου τμήματος της χώρας, με τον βορά να εξαναγκάζεται, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, να αυξήσει τις εργασίες στους αμπελώνες για να διασφαλίσει την υγεία των φυτών. Από την άλλη, οι οινοπαραγωγοί του νότιου τμήματος κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια μακρά περίοδο ξηρασίας, που είχε αντίκτυπο στην απόδοση των αμπελιών και έφερε τον τρύγο νωρίτερα από ότι συνήθως. Αναλυτικότερα, το βόρειο τμήμα της χώρας αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 0,6% σε σχέση με πέρυσι, οι περιοχές του κέντρου κατά 29,1% και τα νότιο τμήμα κατά 15,6%.

Τέλος, θετικό είναι το κλίμα και για την Ισπανία παρότι αναγκάστηκε να φέρει τον τρύγο στο δεύτερο μισό του Ιουλίου, ελέω κλιματικής αλλαγής. Οι καλές επιδόσεις της χώρας σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις αντίστοιχες της περιοχής Castilla-La-Mancha στην οποία οφείλεται περισσότερο από το 50% του συνόλου και είδε την παραγωγή της να ανεβαίνει κατά 23% σε σχέση με πέρυσι, την ώρα που άλλες σημαντικές περιοχές όπως η Καταλονία, η Βαλένθια, η Αραγονία και η Μουρθία να βρίσκονται πάνω κάτω στα περσινά επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι κινεζικές επενδύσεις σε αμπελώνες του Μπορντό έχουν αντιστραφεί απότομα, με πολλά κτήματα να είναι πλέον προς πώληση, καθώς η ζήτηση για γαλλικό κρασί...

REPORTS

Η ομάδα πίσω από την ProWine Hong Kong βρίσκεται σε πλήρη προετοιμασία για τη φετινή έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί 14-16 Μαΐου 2025.

REPORTS

Η παγκόσμια οινοπαραγωγή αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των ασθενειών στους αμπελώνες. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς σε παραδοσιακές...

REPORTS

Η Freisa, μια ερυθρή ποικιλία με τολμηρό χαρακτήρα από την περιοχή του Πεδεμόντιου, βγαίνει σιγά σιγά από τη σκιά του Nebbiolo, όπου βρίσκεται τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέρυσι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξήγαγαν αλκοολούχα ποτά αξίας 29,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χώρες εκτός ΕΕ, με το κρασί να αποτελεί τη μερίδα...

REPORTS

Ανοικτή πρόσκληση σε εστιατόρια της Κρήτης για συνεργασία στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Ανοικτές Πόρτες” στα Οινοποιεία της Κρήτης, 18 & 19 Μαΐου 2024.

REPORTS

Οι κινεζικές επενδύσεις σε αμπελώνες του Μπορντό έχουν αντιστραφεί απότομα, με πολλά κτήματα να είναι πλέον προς πώληση, καθώς η ζήτηση για γαλλικό κρασί...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τον νέο κύκλο ζωής του αμπελιού γιορτάζουν 32 κορυφαία οινοποιεία της Βορείου Ελλάδας το σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαΐου με την επιστροφή της ανοιξιάτικης...