Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η κατανάλωση οίνου με μέτρο μπορεί να προστατέψει την καρδιά

Η νέα έρευνα εξέτασε στοιχεία από 53.000 ανθρώπους και συμπέρανε ότι η κατανάλωση οίνου με λελογισμένη χρήση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, με μείωση των σημάτων που συνδέονται με το στρες στον εγκέφαλο.

Ευχάριστα νέα για τους λάτρεις του κρασιού. Νέα έρευνα έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προστατέψει την καρδιά και να μειώσει τα σήματα που εκπέμπει ο εγκέφαλος και σχετίζονται με το στρες.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Kenechukwu Mezue παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στο 70ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Ο Δρ. Meuze και η ομάδα του από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης εξέτασε τα στοιχεία που έδωσαν περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι σε άλλη έρευνα, που αφορούσε στην υγεία. Το 60% του δείγματος ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν 57 ετών.

Η κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων χωρίστηκε σε τέσσερις κατηγορίες: μηδέν κατανάλωση, χαμηλή κατανάλωση (λιγότερο από ένα ποτήρι την εβδομάδα), μέτρια κατανάλωση (από 1 έως 14 ποτήρια την εβδομάδα) και υψηλή κατανάλωση (περισσότερα από 14 ποτήρια την εβδομάδα). Περίπου το 15% των συμμετεχόντων είχαν περάσει ένα μεγάλο καρδιαγγειακό επεισόδιο, με το ποσοστό να φθάνει το 17% γι’ αυτούς που ανήκαν στην ομάδα της χαμηλής κατανάλωσης και 13% γι’ αυτούς που ανήκαν στο γκρουπ της μέτριας κατανάλωσης.

Ο Δρ. Meuze και η ομάδα του εξέτασαν την περιοχή του εγκεφάλου που εμφάνιζε αυξημένη δραστηριότητα και μέτρησαν την δραστηριότητα που συνδέεται με το φόβο και το στρες στην αμυγδαλή του εγκεφάλου μέσω PET scans. Η έρευνα έδειξε ότι οι συμμετέχοντες μηδενικής, χαμηλής και υψηλής κατανάλωσης παρουσίασαν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας στην αμυγδαλή σε σχέση με τους συμμετέχοντες μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μέτριας κατανάλωσης είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις από εκείνους με χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι η έρευνα δεν θα έπρεπε να ενθαρρύνει όσους δεν πίνουν να αρχίσουν την κατανάλωση αλκοόλ. Όμως πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο σε μελλοντικές θεραπείες. «Η βασική ιδέα είναι ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να επιδράσει στον εγκέφαλο με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσει το άτομο να χαλαρώσει, να μειώσει τα επίπεδα του στρες και ενδεχομένως μέσω αυτών των διεργασιών να μειώσει τις πιθανότητες μιας καρδιαγγειακής πάθησης» συνοψίζει ο Δρ. Meuze. Και τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να αποδειχθεί ότι η μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με το στρες αποτελεί το άμεσο αποτέλεσμα της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Πηγή winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...