Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Ιταλία επιστρέφει στον «θρόνο» της ως κορυφαία οινοπαραγωγός

Στον «θρόνο» της ως κορυφαία οινοπαραγωγός παγκοσμίως αναμένεται να επιστρέψει η Ιταλία, ανακάμπτοντας μετά από την παροδική πτώση του 2023. Σύμφωνα με στοιχεία της πρωτοβάθμιας γεωργικής ένωσης της Ιταλίας, Coldiretti, η παραγωγή κρασιού της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 8% φέτος, φθάνοντας τα 41- 42 εκατομμύρια εκατόλιτρα, την ώρα που η Γαλλία αντιμετωπίζει σημαντικές κλιματικές προκλήσεις με το υπουργείο Γεωργίας της να αναμένει την φετινή παραγωγή κατά 18% χαμηλότερη από το 2023, ήτοι στα 39,3 εκατ. εκατόλιτρα.

Η παράδοση της «σκυτάλης» από την Γαλλία στην Ιταλία, φυσικά, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια σκηνή, με την γειτονική χώρα να αναμένεται να δει μια αύξηση της ζήτησης για τα κρασιά της, όσο επεκτείνεται η παραγωγή της. Ειδικά οι ξακουστοί οίνοι από την Τοσκάνη, την Σικελία και το Βένετο πιθανότατα θα κληθούν να καλύψουν το κενό που έχει προκύψει από την αδυναμία των Γάλλων παραγωγών να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ζήτηση.

Η Γαλλία είχε εκμεταλλευτεί την σημαντική πτώση της παραγωγής οίνου της Ιταλίας το 2023 και είχε καταφέρει να εδραιωθεί ως η κορυφαία «παίκτης» της παγκόσμιας σκηνής, όμως παρότι και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν μετεωρολογικές δυσκολίες, η ανάκαμψη της Ιταλίας την καθιστά πάλι πρώτη δύναμη της παγκόσμιας οινοβιομηχανίας, έναν τίτλο που κατέχει σταθερά από το 2007, εκτός από τα έτη 2011, 2014  και 2023.

Η πρωτιά της Ιταλίας έρχεται παρά τη συνεχιζόμενη μάχη της χώρας με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία συνεχίζουν να απειλούν τους αμπελώνες της. Οι σφοδρές καταιγίδες, το χαλάζι και η ξηρασία έχουν ταράξει την γεωργική δραστηριότητα πολλών περιοχών, περιπλέκοντας την διαδικασία του τρύγου και επηρεάζοντας τις αποδόσεις. Η βόρεια Ιταλία, για παράδειγμα, αντιμετώπισε συνεχείς βροχοπτώσεις και βίαιες χαλαζοπτώσεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, οδηγώντας σε τοπικές ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ στο νοτιότερο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του νησιού της Σικελία βρίσκονται σε μια «μάχη» διαρκείας με την ξηρασία.

Για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, πολλοί οινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους, με τον τρύγο σε αρκετές περιοχές να επισπεύδεται λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και της κρίσιμης έλλειψης βροχοπτώσεων, ιδίως στο νότο.

Η κατάσταση, όμως, είναι ακόμα χειρότερη στην Γαλλία.  Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν φέρει αναταραχές σε αρκετές  από τις πιο φημισμένες αμπελουργικές περιοχές της, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο της φετινής παραγωγής. Η περιοχή Ζυρά στην ανατολική Γαλλία, είναι αυτή που έχει βιώσει το μεγαλύτερο πρόβλημα ελέω των καιρικών συνθηκών, με την παραγωγή να αναμένεται να μειωθεί κατά 71% λόγω ενός συνδυασμού ανοιξιάτικων παγετών και ωιδίου.

Στη δυτική Γαλλία, τα ακραία φαινόμενα έχουν «γονατίσει» την οινοπαραγωγή περιοχή Charente, διάσημη για το κονιάκ της, που αναμένεται να δει μείωση της παραγωγής κατά 35%. Ειδικότερα, οι χαλαζοπτώσεις και οι βροχερές καιρικές συνθήκες έχουν πλήξει σοβαρά την κοιλάδα του Λίγηρα και τη Βουργουνδία, δύο εμβληματικές γαλλικές αμπελουργικές περιοχές με την πρώτη να αναμένεται να δει μείωση της παραγωγής κατά 30%, ενώ η δεύτερη προβλέπεται να βιώσει πτώση της τάξεως του 25%.

Ο αντίκτυπος αυτών των μειώσεων είναι αισθητός σε ολόκληρη τη γαλλική οινοβιομηχανία, προκαλώντας ανησυχίες όχι μόνο για τη βραχυπρόθεσμη απώλεια παραγωγής, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αμπελουργίας σε περιοχές που εκτίθενται όλο και περισσότερο σε ασυνήθιστα και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Οι ακανόνιστες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι δύο κορυφαίοι «παίκτες» της «σκακιέρας» του οίνου απεικονίζουν το ευρύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η αμπελουργία παγκοσμίως. Η ευαισθησία των αμπελώνων σε ακραίες θερμοκρασίες, απρόβλεπτες βροχές και ξαφνικούς παγετούς αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, απειλώντας τη σταθερότητα του ακρογωνιαίου λίθου της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Στην Ιταλία, η φετινή καιρική απόκλιση που παρατηρήθηκε μεταξύ  Βορρά και του Νότου αναδεικνύει τις πολύπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί. Οι βόρειες περιοχές, όπως το Βένετο και το Πιεμόντε, μπορεί να επλήγησαν από βροχή και χαλάζι, αλλά κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να ανακάμψουν, εν μέρει χάρη στην καθιερωμένη υποδομή οινοποίησης που διαθέτουν. Εν τω μεταξύ, οι νότιες περιοχές, που εξαρτώνται από την άρδευση και τις σταθερές θερμές συνθήκες, δέχονται σημαντικότερες πιέσεις από τις επιπτώσεις της ξηρασίας.

Τέλος, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και τα καιρικά φαινόμενα γίνονται λιγότερο προβλέψιμα, οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί έχουν λιγότερα εργαλεία για να καταπολεμήσουν αυτές τις προκλήσεις. Η εισαγωγή νέων ποικιλιών σταφυλιού  πιο ανθεκτικών στη ζέστη ή το κρύο, ή η μετατόπιση του χρόνου συγκομιδής, είναι πιθανές λύσεις που διερευνώνται και από τα δύο έθνη, αλλά είναι δαπανηρές και αργές στην εφαρμογή τους.

Με πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Επιβλαβείς για την βιομηχανία οίνου είναι οι νέοι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ αναφορικά με την πώληση οργανικών κρασιών στην αγορά των ΗΠΑ, προκαλώντας...

REPORTS

Το πλέον φημισμένο ιταλικό αφρώδες κρασί, prosecco, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα στην αγορά της Αγγλίας, ελέω απομιμήσεων και «πλαστών» οίνων που πλασάρονται ως το αυθεντικό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση γευσιγνωσίας θα πραγματοποιήσει το οινοποιείο Μαρκατσέλη το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να δοκιμάσουν για πρώτη φορά παλαιούς...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η καθιερωμένη φθινοπωρινή μας συνάντηση στα Βοροινά στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται φέτος με νέο πρόγραμμα και ανανεωμένη διάθεση. Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, από τη...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.