Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ηλεκτρονική ετικέτα στο κρασί δείχνει τα συστατικά, αλλά και την ιστορία του

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο που αφορά στην ηλεκτρονική ετικέτα και η εφαρµογή του είναι προγραµµατισµένη για το τέλος του 2023.

Σύµφωνα µε τα όσα ανέφερε ο διευθυντής του Συνδέσµου Ελληνικού Οίνου, καθηγητής Θεόδωρος Γεωργόπουλος, η ηλεκτρονική αναγραφή των συστατικών µπορεί να λειτουργήσει εκτός από την πληροφόρηση του καταναλωτή και για την παράθεση στοιχείων που σχετίζονται µε την ιστορία και την πορεία του οινοποιείου, εξυπηρετώντας παράλληλα τις ανάγκες σε επίπεδο µάρκετινγκ για την προώθηση των κρασιών και των δραστηριοτήτων του οινοποιείου προς τους καταναλωτές.

Θα θυµίσουµε ότι µετά από αντιδράσεις που υπήρξαν για τα ισχύοντα στον προηγούµενο ευρωπαϊκό κανονισµό 1308, ακολούθησε ο αναθεωρηµένος κανονισµός 2117 τον ∆εκέµβριο του 2021, ο οποίος καθορίζει ότι τίθεται τέλος στην εξαίρεση του κρασιού από την υποχρέωση αναγραφής των συστατικών στην ετικέτα, υποχρεώνοντας τις οινοποιητικές επιχειρήσεις να το πράξουν αρχής γενοµένης από 8 ∆εκεµβρίου του 2023.

Το σηµαντικό είναι ότι εκτός από τα αρχικά οριζόµενα περί αναγραφής στην χάρτινη ετικέτα του κρασιού, ο οινικός κλάδος πέτυχε κατόπιν διαπραγµάτευσης µε τα ευρωπαϊκά θεσµικά όργανα να παρουσιάζονται τα εν λόγω συστατικά µέσω ενός τυπωµένου QR code στην ετικέτα, προσφέροντας πρόσβαση στον εκάστοτε ενδιαφερόµενο και ηλεκτρονικά. Έτσι, στην ηλεκτρονική ετικέτα θα εµφανίζονται τα συστατικά και η διατροφική δήλωση, µε εξαίρεση τη θερµιδική αξία, η οποία θα πρέπει να εµφανίζεται τυπωµένη στην χάρτινη ετικέτα. Ο ίδιος κανονισµός προβλέπει ότι και για το κρασί που πωλείται χύµα, θα πρέπει στα συνοδευτικά του έγγραφα να εµφανίζονται τα συστατικά και η διατροφική δήλωση του προϊόντος. Σηµειώνεται ότι η νέα νοµοθεσία αφορά όλους τους οίνους, µε εξαίρεση εκείνους που διατηρούν τυπωµένη ετικέτα πριν από τις 8 ∆εκεµβρίου της φετινής χρονιάς. Στις εξαιρέσεις υπάγονται και ελληνικά κρασιά που εξάγονται σε τρίτες χώρες οπότε ισχύει η νοµοθεσία της κάθε χώρας προορισµού.

Στο  µεταξύ στο ερώτηµα αν θα επηρεάσει την αγορά οίνου η επισήµανση των συστατικών στις ετικέτες, έρευνα της Wine Intelligence σε 10 χώρες, λέει πως «a priori», όχι. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξηγηθεί στους καταναλωτές ότι τα πρόσθετα καθιστούν δυνατή τη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος, κάτι που η πλειοψηφία δεν γνωρίζει.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

To Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah 2021 διακρίθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα Syrah του κόσμου από τον Διεθνή Διαγωνισμό Syrah du Monde...

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 11 Μαρτίου, τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της ZOINOS WINERY στην περιοχή Καλεντζίου, Τριταίας, Δήμου Ερυμάνθειας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καινοτόμες προσεγγίσεις με πειραματικές φυτεύσεις και διαρκώς μεγαλύτερη έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται μέσα από την έκθεση Oenotelia, που...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.