Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η επίδραση του Θρακικού ζεόλιθου στην σύγχρονη αμπελουργία και οινοποίηση

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Macedonia Palace Hotel, στην Θεσσαλονίκη, το 1ο Masterclass που πραγματεύονταν την επίδραση του Ζεόλιθου στην σύγχρονη αμπελουργία και οινοποίηση.

Η εκδήλωση, που ήταν μια πρωτοβουλία της εταιρείας Θρακικός Ζεόλιθος -Αυγή ΕΠΕ, διοργανώθηκε από την εταιρεία Wine Style, με προσκεκλημένους ομιλητές:

  • τον Νίκο Κουντουδάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οινολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,
  • τον Λάζαρο Κουροκεχαγιά, Γεωπόνο Μ.Sc,
  • τον Γιάννη Δασκαλάκη, Αμπελουργό του Κτήματος Silva Δασκαλάκη,
  • τον Ευθύμη Αποστολίδη, Οινολόγο και Οινοποιό του Κτήματος Αποστολίδη και
  • τον Γιώργο Παπασχάλη, Μεταλλειολόγο Μηχανικό εκπρόσωπο του Θρακικού Ζεόλιθου.

Τον συντονισμό της συζήτησης, που παρακολούθησε ένα μεγάλο πλήθος εμπειρογνωμόνων, γεωπόνων, αμπελουργών,  οινολόγων, οινοποιών και δημοσιογράφων, ανέλαβε ο δημοσιογράφος οίνου και αποσταγμάτων Στέφανος Κόγιας.

Από το πρώτο λεπτό έγινε φανερό το ενδιαφέρον που θα είχε η συζήτηση, που αφορούσε σε ένα φυσικό πέτρωμα που αποδεδειγμένα μπορεί να δώσει λύσεις στη σύγχρονη αμπελουργία και οινοποίηση, μέσα από την παρατήρηση και τη συστηματική έρευνα.

Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό μικρο-πορώδες και αρνητικά φορτισμένο πέτρωμα, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν ηφαιστειακή τέφρα αποτέθηκε σε περιβάλλον όπου υπήρχαν αλκαλικά νερά.

Τα κοιτάσματα ζεόλιθου είναι σπάνια και στην Ελλάδα εμφανίζονται σε εκμεταλλεύσιμη μορφή μόνο στην περιοχή της Θράκης. Έχει πάρα πολλές χρήσεις, κυρίως στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, με συνεχώς ανοδικές τάσεις ζήτησης παγκοσμίως.

Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Ζεόλιθου είναι δυνατότητα που έχει να καθαρίζει το περιβάλλον από τα βαρέα μέταλλα, τις τοξίνες, και τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης απορροφάει και κρατάει για πάντα μέσα του ενώσεις μεγάλης μοριακής δομής, που προέρχονται συνήθως από τα χημικά. Μπορεί επίσης να μειώνει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της αλατότητας, να διατηρεί σε σταθερά επίπεδα την ηλεκτρική αγωγιμότητα του εδάφους και να εξισορροπεί το pH.

Μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών του στον αμπελώνα είναι ότι μπορεί να προσελκύει τα θρεπτικά συστατικά και να τα απελευθερώνει σταδιακά, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη θρέψη. Μειώνει επίσης την απώλεια των θρεπτικών συστατικών και επιπλέον, βελτιώνει την διαχείριση των λιπασμάτων εξοικονομώντας περισσότερο από το 50%, εμπλουτίζοντας έτσι το έδαφος με κάλιο, φώσφορο και άζωτο. Παρατηρείται επίσης καλύτερος αερισμός του εδάφους, κάτι που βελτιώνει την ανάπτυξη και την καλύτερη λειτουργία του ριζικού συστήματος των φυτών.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Θρακικού Ζεόλιθου είναι η κατακράτηση του νερού στους πόρους του, κάτι που το κάνει να λειτουργεί σαν ρεζερβουάρ νερού για τα φυτά, εξοικονομώντας μέχρι και 50% του νερού άρδευσης, κάτι που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο αναγκαίο.

Μπορεί επιπλέον, όταν εφαρμόζεται ως σπρέι αναμεμιγμένο με νερό, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο φιλμ πάνω στα φύλα, να προσφέρει στα φυτά προστασία από παράσιτα, βακτήρια και μύκητες, ενώ παράλληλα λειτουργεί και σαν ασπίδα στα εγκαύματα που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος στον καρπό.

Ανάλογα μπορεί να είναι τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει σε ποικίλες οινολογικές διεργασίες, μόνος του -ο Θρακικός Ζεόλιθος- ή αναμεμιγμένος με άλλα υλικά, για την πρωτεϊνική και τρυγική σταθεροποίηση του κρασιού, με πολύ χαμηλές απώλειες από τον όγκο παραγωγής. Συμβάλει επίσης στη μείωση της φωτοοξείδωσης, καθώς μειώνει τη συγκέντρωση της ριβοφλαβίνης

Ο Θρακικός Ζεόλιθος μπορεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που επηρεάζουν τον αμπελώνα, καθώς με τις σωστές επεμβάσεις μπορεί να προστατεύσει  το αμπέλι από ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία, να βελτιώσει τη δομή του εδάφους, να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των κλημάτων ή ακόμη και να βελτιώσει την ποιότητα των σταφυλιών.

Όμως μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για τον Θρακικό Ζεόλιθο είναι το γεγονός πως πρόκειται για ένα φυσικό υλικό, ένα πέτρωμα, που η χρήση του είναι οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον, επιτρεπόμενη στη βιοδυναμική και ιδανική για την βιολογική καλλιέργεια.

Παρά τις ιδιαίτερα εξαιρετικές και επεξηγηματικές παρουσιάσεις των εισηγητών που απάντησαν με σαφήνεια σε όλες τις απορίες των συμμετεχόντων, το συμπέρασμα ήταν πως βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της έρευνας για τις δυνατότητες ενός χαρισματικού υλικού, που έχει να προσφέρει πολύ σημαντική βοήθεια στη σύγχρονη αμπελουργία και σε άλλες γεωργικές καλλιέργειες για πιο ποιοτικά αποτελέσματα και καλύτερη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Θεόδωρος Γεωργόπουλος είναι επίσημα ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται στην Προεδρία της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (DROCON) του...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φάρο της οινοποιητικής αναγέννησης της Θράκης αποτελεί το Κτήμα Κικόνες το οποίο με σεβασμό στην ιστορία, δέσμευση στη βιωσιμότητα και πάθος για τη δημιουργία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα υπερδραστήριο τετραήμερο γεμάτο ποιοτικό οίνο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την ομπρέλα του Οινόραμα - της πιο επιδραστικής έκθεσης που...

REPORTS

Νέους ορισμούς για τους αποαλκοολομένους οίνους και τα κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα φαίνεται να εξετάζει η Κομισιόν, προκειμένου να δώσει ώθηση στη συγκεκριμένη κατηγορία....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Diageo, η κορυφαία παγκόσμια εταιρεία premium αλκοολούχων ποτών, απηύθυνε προειδοποίηση στον πρόεδρο Donald Trump σχετικά με τους προτεινόμενους εισαγωγικούς δασμούς. Αυτοί οι δασμοί,...

REPORTS

«Μέσα από την Prowein, φέρνουμε τους οινοπαραγωγούς της Αττικής σε επαφή με τις νέες τάσεις της αγοράς, ανοίγοντας προοπτικές συνεργασιών» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής...

REPORTS

Καθώς η περιοχή Penedès της Cava κινείται προς την 100% βιολογική πιστοποίηση, το Prosecco αντιμετωπίζει μια διαφορετική πραγματικότητα. Παρά την παγκόσμια επιτυχία του, η...

REPORTS

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιία μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς έως και 200% σε κρασιά, σαμπάνια...