Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η εδραίωση και η εξέλιξη της Μαλαγουζιάς

Δύο Μαλαγουζιές με χαρακτήρα, η ολοκαίνουρια αρωματική Μαλαγουζιά κυρ-Γιάννη που φέρνει ορεινές αναμνήσεις και η κλασική ετικέτα του κτήματος Γεροβασιλείου, από τον οινοποιό που αναβίωσε την καλλιέργεια της ποικιλίας στην Ελλάδα.

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Με τη χάρη της ορεινής προέλευσης

Kυκλοφόρησε για πρώτη φορά σαν μονοποικιλιακή ετικέτα (ΠΓΕ Φλώρινα) το 2019 η Μαλαγουζιά του Kτήματος Κυρ-Γιάννη, που φέρει το όνομα «Malagousia Single Vineyard» . Το συγκεκριμένο αμπελοτόπι βρίσκεται στο λόφο της Σαμαρόπετρας στη Φλώρινα, φυτεύτηκε το 2004 και εκτείνεται σε 8 στρέμματα με κλίση, σε φτωχά αμμώδη εδάφη, με τις δροσερές κλιματικές συνθήκες να δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την παραγωγή μιας αρωματικής, φρέσκιας και παράλληλα ισορροπημένης Μαλαγουζιάς.

Ενώ η συγκεκριμένη ποικιλία χρησιμοποιούνταν σε χαρμάνια σε διαφορετικές ετικέτες, το 2019 ο Στέλλιος Μπουτάρης με την ομάδα παραγωγής του Κτήματος δοκίμασαν τις δεξαμενές της Μαλαγουζιάς και τους άρεσε ιδιαίτερα. Το «millesime» 2019 φαίνεται να χάρισε εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά την εν λόγω ποικιλία στο συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο. Το αποτέλεσμα ήταν να κυκλοφορήσει σε συλλεκτική έκδοση αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Warehouse 10, η οποία φιλοξενεί και άλλες ιδιαίτερες, ακυκλοφόρητες ετικέτες από παλιές σοδειές του Κτήματος. Σημειώνεται ότι ο οινόφιλος έχει τη δυνατότητα να την προμηθευτεί στην τιμή των 13 ευρώ, αλλά πρέπει να βιαστεί γιατί διατέθηκαν μόνο 4.500 φιάλες.

Η Μαλαγουζιά Κυρ-Γιάννη διαθέτει ανθικά αρώματα με πρώτο το τριαντάφυλλο, που συνδυάζονται με πράσινα φρούτα, μήλου και αχλαδιού, πρωτογενή δηλαδή αρώματα της Μαλαγουζιάς, και τελειώνει με νότες εσπεριδοειδών. Στο στόμα υπενθυμίζονται τα αρώματα που εντοπίστηκαν στη μύτη, αλλά σε πιο έντονη μορφή, ενώ η τραγανή του οξύτητα μαρτυρά την ορεινή προέλευσή του. Το υψηλό αλκοόλ (13,5%) που ενισχύει το σώμα του κρασιού, προκαλεί εντύπωση σε συνδυασμό με την υψηλή οξύτητα. Ένα σχετικά υψηλό αλκοόλ είναι βέβαια σύνηθες για μια Μαλαγουζιά. Η μακρά επίγευση ενισχύει την εντύπωση της καλής ποιότητας του σταφυλιού και της προσεκτικής οινοποίησης που ακολουθήθηκε.

 

Η ετυμολογία της κλασικής Μαλαγουζιάς

Ήταν πολλές δεκαετίες πριν όταν ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου πήρε τη Μαλαγουζιά από τον καθηγητή Αμπελογραφίας και Αμπελουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Λογοθέτη και την οινοποίησε στο Κτήμα Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική όπου εργαζόταν. Συνέχισε με φυτεύσεις το 1981 στον δικό του αμπελώνα στην Επανομή και έδωσε έπειτα κλήματα στο Ινστιτούτο Οίνου, ακολούθησαν η Ρωξάνη Μάτσα και ο οινοποιός Θανάσης Παρπαρούσης.

Η σημερινή ετικέτα ξηρής Μαλαγουζιάς Γεροβασιλείου είναι single vineyard και μάλιστα σε ΠΓΕ Επανομή. Η οινοποίηση ξεκινάει με προζυμωτική κρυοεκχύλιση και ακολουθεί ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 18-20oC με ένα ποσοστό περίπου 20% να ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το υπόλοιπο παραμένει στις δεξαμενές και ωριμάζει με τις οινολάσπες για κάποιους μήνες.

Ένα λαμπερό λευκό κρασί

Η ετικέτα της σοδειάς 2020 έχει ήδη κάνει θραύση στην αγορά και προσφέρει στο ποτήρι ένα λαμπερό με αχυρένιο χρώμα λευκό κρασί με πρασινωπές ανταύγειες. Πληθώρα αρωμάτων Μαλαγουζιάς, με ώριμα φρούτα μάνγκο, κίτρου και αχλαδιού και φυτικές νύξεις στο τελείωμα. Έχει όμορφη ισορροπία στο στόμα, με ικανοποιητική οξύτητα, είναι πλούσιο και γεμάτο με αρώματα λεμονιού, εμφανές αλκοόλ (13,5%) και μακρά επίγευση. Κρασί ικανό για μικρή παλαίωση, προορίζεται για κατανάλωση μέχρι 5 έτη μετά την παραγωγή του. Συνδυάζεται με μεσογειακά πιάτα, θαλασσινά, πουλερικά, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και σαλάτες φρέσκων λαχανικών.

Ετικέτα που έχει φέρει πολλαπλά βραβεία στο Κτήμα Γεροβασιλείου σε διάφορους διαγωνισμούς, διεθνείς και εθνικούς. Από το Χρυσό Μετάλλιο για την κρασί του 2018 στο Decanter World Wine Awards, Αγγλία έως τα 100 Καλύτερα Κρασιά για το 2018 στα Wine & Spirits Magazine, ΗΠΑ και Wine Spectator Magazine, ΗΠΑ για την ετικέτα του 2016. Ας σημειωθεί ότι κυκλοφορεί και σε Magnum φιάλη.

Το κτήμα Γεροβασιλείου προσφέρει ένα κρασί με δομή και σώμα, πλούσια φρούτα και μεγάλη πολυπλοκότητα.

winetrails periodiko (1) (1)
Advertisement
Advertisement

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με τη διάγνωση και τις αρχικές θεραπείες που προβλέπονται για να βοηθήσουν τη βιομηχανία κρασιού να ξεπεράσει την κρίση της ήδη έτοιμες, οι ευρωβουλευτές...

REPORTS

Η οινοβιομηχανία του Λος Άντζελες παλεύει με τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που σάρωσαν την περιοχή στις αρχές Ιανουαρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Με τα κλειδιά για τη διαχείριση της κρίσης του κρασιού στις Βρυξέλλες, ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Christophe Hansen, κάνει έναν απολογισμό...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Wine Club THESSALONIKI ’96, μια από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων του Κρασιού στην Ελλάδα, διανύει την 29η χρονιά λειτουργίας του.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση “ΒορΟινά”, με τα εξαιρετικά κρασιά και αποστάγματα των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επιστρέφει και πάλι στο ετήσιο ραντεβού της με το...