Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η διαφορετικότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των λευκών κρασιών

Πως κάποιες αποφάσεις κατά την οινοποίηση επηρεάζουν την γεύση και τα χαρακτηριστικά ενός λευκού κρασιού.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η οινική κοινότητα έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών υποβαθμίζοντας τον ρόλο του οινοποιού. Η ιδέα είναι ότι το vigneron στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι περισσότερο από έναν συνοδό, που παρακολουθεί προσεκτικά τα σταφύλια καθώς κάνουν το αναπόφευκτο πέρασμά τους από το χυμό στο κρασί, αλλά μπαίνει μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Όσο επικροτώ τον τρόπο που η οινοποίηση έχει γίνει πολύ πιο επικεντρωμένη στους αμπελώνες και οι οινοποιοί έχουν γίνει πολύ λιγότερο πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τεχνικές λύσεις και πρόσθετα για να καλύψουν τα κακής ποιότητας σταφύλια, η πραγματικότητα είναι ότι η οινοποίηση παραμένει μια τρομερά πολύπλοκη διαδικασία, όπως η μαγειρική. Χιλιάδες αποφάσεις και μεταβλητές χρειάζεται να παρθούν από στιγμή σε στιγμή: από το πότε και πώς να κλαδέψετε τα αμπέλια μέχρι το πώς να σταθεροποιήσετε και να καθαρίσετε το κρασί πριν την εμφιάλωση. Ωστόσο, ορισμένες παρεμβάσεις έχουν μεγαλύτερη επιρροή από άλλες. Η απόφαση του οινοποιού Mimmo di Gregorio να αφήσει τα grillo σταφύλια να σταφιδιάσουν ελαφρώς στο αμπέλι πριν τα μαζέψει, αυτό από μόνο του προσδίδει ξεκάθαρα στο ξηρό λευκό του ένα δελεαστικό επιπλέον στρώμα γεύσης και υφής.

Πολλά από τα grillo σταφύλια, που φυτεύτηκαν στη Σικελία χρησιμοποιήθηκαν κάποια στιγμή για την παρασκευή του υπέροχου ενισχυμένου κρασιού του νησιού, της Marsala. Είναι σχετικά πρόσφατα που οι Σικελοί οινοποιοί άρχισαν πραγματικά να εξερευνούν τις δυνατότητές του για αρωματικά, ζουμερά λευκά από μια ποικιλία που είναι πολύ καλή στο να διατηρεί αναζωογονητική οξύτητα στη ζέστη και τον ήλιο. Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί στην περιοχή Rueda της Castilla y Leon, στη βορειοδυτική Ισπανία. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, οι καλλιεργητές της Rueda ασχολούνταν επίσης σε μεγάλο βαθμό με την παραγωγή ενισχυμένων κρασιών σε στυλ Sherry. Χρειάστηκε η εκ νέου ανακάλυψη μιας άγνωστης ποικιλίας σταφυλιού και η εφαρμογή μιας ιδιαίτερα ακριβούς μορφής σύγχρονης οινοποίησης για να μετατραπεί η περιοχή σε παραγωγό εξαιρετικά αρωματικών ξηρών λευκών κρασιών. Αυτή η τεχνική βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο να διατηρούνται τα σταφύλια δροσερά: συγκομιδή τη νύχτα και ζύμωση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε πεντακάθαρες δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα.

Μερικά από τα πιο ελκυστικά verdejo προέρχονται από οινοποιούς που προσπάθησαν να απομακρυνθούν από τη μέθοδο του καθαρού ανοξείδωτου χάλυβα. Μερικά μπαίνουν για εκτεταμένη επαφή μεταξύ του χυμού και των οινολασπών. Άλλοι μπορεί να ζυμώσουν ή να παλαιώσουν μέρος του κρασιού σε δρύινα βαρέλια ή να χρησιμοποιήσουν άγριες φυσικές ζύμες αντί να προσθέσουν καλλιεργημένες ζύμες. Τα αποτελέσματα που προέρχονται από κρασιά, όπως το Belondrade y Lurton και το Barco del Corneta, μπορεί να είναι συναρπαστικά, με επιπλέον πυκνότητα, πολυπλοκότητα, κρεμώδη υφή, αλλά διατηρώντας τη φυσική πικάντικη και λάμψη του Verdejo. Τα καθοριστικά αποτελέσματα των αποφάσεων οινοποίησης είναι επίσης πολύ εμφανή στα καλύτερα λευκά κρασιά της Νότιας Αφρικής. Το Bosman Family Vineyards κάνει μερικά υπέροχα φωτεινά, ζωηρά, πικάντικα ξηρά λευκά από Chenin Blanc στη λειτουργία χαμηλής θερμοκρασίας, από ανοξείδωτο χάλυβα.

 

ΠΗΓΗ: theguardian.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...