Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Γερμανία μειώνει απότομα τις εισαγωγές κρασιού το 2024

Η Γερμανία μείωσε σημαντικά τις εισαγωγές κρασιού το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία των γερμανικών τελωνείων, με εντονότερη μείωση της αξίας παρά του όγκου.

Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εισαγωγών κρασιών υψηλότερης τιμής, επηρεάζοντας αρνητικά τους προμηθευτές κρασιών υψηλής ποιότητας, ενώ ωφελεί εκείνους που προσφέρουν επιλογές σε χαμηλότερες τιμές. Κατά την περίοδο αυτή, οι συνολικές εισαγωγές οίνου και γλεύκους μειώθηκαν κατά 8,9% σε αξία σε 1,2 δισ. ευρώ και κατά 1,2% σε όγκο σε 650 εκατ. λίτρα. Η μέση τιμή ανά λίτρο μειώθηκε επίσης κατά 7,8% και διαμορφώθηκε στα 1,85 ευρώ. Αυτό σηματοδοτεί το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από πλευράς όγκου τα τελευταία οκτώ χρόνια και το δεύτερο χειρότερο από πλευράς αξίας, που ξεπερνιέται μόνο από το 2017.

Παράλληλα, ο όγκος των εισαγωγών τα τελευταία τρία χρόνια παρέμεινε σταθερός στα 650 εκατομμύρια λίτρα περίπου για το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, μια σημαντική μείωση από τα πάνω από 700 εκατομμύρια λίτρα που καταγράφηκαν πριν από το 2020. Ωστόσο, όσον αφορά την αξία, η αρνητική τάση ήταν πιο έντονη, με απώλεια σχεδόν 200 εκατ. ευρώ από την κορύφωση που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η πτωτική πορεία έγινε ιδιαίτερα εμφανής τον Φεβρουάριο του 2022, που συνέπεσε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι οικονομικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δαπανών για ενέργεια και άμυνα, του πληθωρισμού και της αυξημένης αβεβαιότητας, έχουν πιθανότατα μειώσει τη ζήτηση των καταναλωτών και, κατά συνέπεια, τις εισαγωγές οίνου.

Όσον αφορά, την μείωση των εισαγωγών οίνου της Γερμανίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης τιμής. Οι πωλήσεις οίνων υψηλότερης αξίας, όπως οι αφρώδεις και οι εμφιαλωμένοι μη αλκοολούχοι οίνοι, μειώθηκαν σημαντικά, ενώ οι εισαγωγές χύμα οίνου και γλεύκους αυξήθηκαν. Η Ισπανία επωφελήθηκε από αυτή την τάση, καθώς έγινε ο κυριότερος προμηθευτής γλεύκους της Γερμανίας και ξεπέρασε την Ιταλία στις πωλήσεις χύμα κρασιού. Οι εξαγωγές οίνου και γλεύκους της Ισπανίας προς τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 16,5% σε όγκο και 9,9% σε αξία, φθάνοντας τα 230 εκατομμύρια λίτρα και 197 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα. Αντίθετα, η Γαλλία και η Ιταλία, οι κορυφαίοι προμηθευτές κρασιών υψηλότερης τιμής, επηρεάστηκαν περισσότερο από την πτώση.

Από τη μείωση κατά 117 εκατ. ευρώ των γερμανικών εισαγωγών οίνου και γλεύκους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι αφρώδεις οίνοι αντιπροσώπευαν απώλειες ύψους 35,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εμφιαλωμένοι μη αλκοολούχοι οίνοι μειώθηκαν κατά 87 εκατ. ευρώ. Αυτές οι μειώσεις, που αντιστοιχούν σε μείωση της αξίας κατά 15,8% και 10,6% αντίστοιχα, δεν αντισταθμίστηκαν από την αύξηση των εισαγωγών χύμα οίνου κατά 6 εκατ. ευρώ και την αύξηση των εισαγωγών γλεύκους κατά 1,4 εκατ. ευρώ. Σε όρους όγκου, οι εισαγωγές αφρωδών οίνων μειώθηκαν κατά 14,7%, που ισοδυναμεί με απώλεια 5 εκατομμυρίων λίτρων, και οι εμφιαλωμένοι μη αλκοολούχοι οίνοι μειώθηκαν κατά 4,8% ή 12 εκατομμύρια λίτρα. Οι απώλειες αυτές αντισταθμίστηκαν σχεδόν από την αύξηση των εισαγωγών χύμα οίνων κατά 8,4 εκατομμύρια λίτρα και την αύξηση των εισαγωγών γλεύκους κατά 1,1 εκατομμύρια λίτρα.

Η μέση τιμή των αφρωδών οίνων παρέμεινε σχετικά σταθερή, σημειώνοντας ελαφρά πτώση από 7,24 ευρώ σε 7,14 ευρώ ανά λίτρο, ενώ οι εμφιαλωμένοι μη αλκοολούχοι οίνοι σημείωσαν απότομη μείωση της τιμής τους κατά 6,1%, από 3,35 ευρώ σε 3,14 ευρώ ανά λίτρο. Οι χύμα οίνοι, από την άλλη πλευρά, διατήρησαν τη μέση τιμή τους στα 0,66 ευρώ ανά λίτρο. Οι εισαγωγές γλεύκους παρέμειναν επίσης σταθερές όσον αφορά την τιμολόγηση, με την Ισπανία να παίρνει τα πρωτεία από την Ιταλία ως ο κυριότερος προμηθευτής της Γερμανίας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Γερμανία προμηθεύτηκε κρασί από 67 χώρες. Ωστόσο, οι απώλειες συγκεντρώθηκαν μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών, ιδίως της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες υπέστησαν μειώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ και 42 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η Ισπανία, αντίθετα, κέρδισε μερίδιο αγοράς, ενώ η Αυστρία και η Ουγγαρία σημείωσαν επίσης μέτριες αυξήσεις στον όγκο. Μεταξύ των 11 κορυφαίων προμηθευτών, μόνο η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν αύξηση της αξίας, με τις ΗΠΑ να σημειώνουν μικρή αύξηση κατά 1,3% στα 26,8 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η γερμανική αγορά κρασιού παραμένει εξαιρετικά συγκεντρωμένη, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να αντιπροσωπεύουν το 81% των συνολικών εισαγωγών σε αξία και όγκο. Η υπέρβαση της Ισπανίας έναντι της Ιταλίας στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη μετατόπιση, αν και η Ιταλία εξακολουθεί να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα σε ετήσιο όγκο. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η Ισπανία αναμένεται να ξεπεράσει πλήρως την Ιταλία μέχρι το τέλος του έτους.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Καθορίστηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων βάσει της νέας ΚΑΠ με στόχο...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Η εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται, η επιδοτούμενη εκρίζωση της ΕΕ θα τον αποτελειώσει.Αυτή είναι η απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, των...