Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Βουργουνδία, νέα… αγαπημένη της ασιατικής αγοράς εκλεκτού οίνου

Το μερίδιο της Ασίας στο εμπόριο Grand Cru Burgundy παρέμεινε αξιοσημείωτα σταθερό από το 2017, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Liv-ex της αγοράς εκλεκτού κρασιού.

Το «Burgundy 2022», αποδεικνύεται σαν την «τρίχα του σκύλου» που χρειάζεται η αγορά εκλεκτού οίνου με την πτωτική πορεία του προηγουμένου έτους.

Οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις το 2021 οδήγησαν πολλούς παραγωγούς σε αύξηση των τιμών. Η απόφαση συνέπεσε με την έναρξη μιας ύφεσης στην αγορά παγκοσμίως, με άσχημα νέα για πολλούς παραγωγούς της Βουργουνδίας, καθώς ανέδειξε τη μη προσιτή τιμή της ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ωστόσο, η συνέπεια της Ασίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρασιά Grand Cru, ήταν αναμφισβήτητα ένα λιμάνι σε μια καταιγίδα για τη Βουργουνδία. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αποστολές μειώθηκαν σημαντικά το 2021, αν και σε Ευρώπη και ΗΠΑ αυξήθηκαν.

Σε περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με τη Liv-ex, το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου στο εμπόριο συνέχισε να αυξάνεται το 2023, σε βάρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Παρά την πτώση το 2022, οι Ασιάτες αγοραστές έκαναν ράλι και το μερίδιό τους στο εμπόριο κρασιού έχει σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα του 2021, υποδεικνύοντας τη διαρκή ζήτηση για κρασιά Βουργουνδίας στην περιοχή. Ωστόσο, η Liv-ex θεωρεί ότι αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει μια σταδιακή απομάκρυνση από τις κορυφαίες βαθμίδες.

Αλλάζουν τα γούστα

Το Μπορντό ήταν από καιρό το κορυφαίο μεταξύ των ασιατών αγοραστών, αλλά τα τελευταία χρόνια τα γούστα έχουν στραφεί προς τη Βουργουνδία. Στα wine bar του Χονγκ Κονγκ, όπου τα κρασιά Bordeaux παραμένουν τα πιο ευρέως αγορασμένα, η περιοχή έχει ξεπεραστεί από άποψη εμπορίου σε αξία στις περισσότερες ασιατικές περιοχές. Η Βουργουνδία είναι το νέο αγαπημένο της περιοχής, εκτός από τη σαμπάνια που προτιμάται στην Ιαπωνία.

Το Σεληνιακό Νέο Έτος έχει μεγάλο αντίκτυπο στη δευτερογενή αγορά της Ασίας και το Έτος του Δράκου που ξεκίνησε αυτό τον μήνα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Οι παραγωγοί του Μπορντό συνδέονται με τον δράκο, δηλαδή.

Το Château Beychevelle, το οποίο απεικονίζει έναν γρύπα (μυθολογικό τέρας) στην ετικέτα του, και το Château Phélan Ségur, που μεταφράζεται ως «η δυναστεία των ιπτάμενων δράκων» στα κινέζικα – σίγουρα θα τα πάνε καλά. Ωστόσο, η Liv-ex δίνει εξέχουσα προσοχή στα κρασιά της Βουργουνδίας ενόψει των κινέζικων εορτασμών.

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο της βορειότερης αµπελουργικής ζώνης της Ελλάδας κάνει την εµφάνισή του, το µακρινό 1959. Το συνεταιριστικό οινοποιείο της περιοχής αποτέλεσε την αρχή...

REPORTS

Διαδοχικές κρίσεις, πολιτικές αστοχίες και ανισότητες της ΚΑΠ, εμπορικοί συμβιβασμοί, πανδημία, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνθέτουν το παζλ για το αγροτικό ξέσπασμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες...