Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εναλλακτικές στο Pinot Noir και το Chardonnay αναζητά η Βουργουνδία

Οι παραγωγοί στη Βουργουνδία σήμερα υιοθετούν ιδέες στη προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες απειλές της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία, παγετός), αυτή τη βδομάδα διέρρευσε ότι η αμπελοοινική περιοχή ψάχνει εναλλακτικές για το Pinot Noir και το Chardonnay στην περιοχή Côte d’Or.

Ο Frédéric Barnier, αντιπρόεδρος της τεχνικής επιτροπής του BIVB (οργανισμός εμπορίας κρασιού της Βουργουνδίας), δήλωσε στη γαλλική υπηρεσία ειδήσεων France3 ότι η ομάδα του είχε ήδη κατάλογο επίλεκτων υποψηφίων ποικιλιών.

“Έχουμε ήδη στη διάθεσή μας κατάλογο 20 επίλεκτων ποικιλιών, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε”, ανέφερε. “Εξετάζουμε το Pinot, αλλά όχι μόνο. Ερευνούμε επίσης και άλλες γειτονικές ποικιλίες που θα μπορούσαν να είναι και ξένες […] Τώρα πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις.”

Πιθανές γειτονικές ποικιλίες περιλαμβάνουν εκείνες στην περιοχή Yonne, το αποθετήριο ορισμένων από τις πιο δροσερές περιοχές της Βουργουνδίας: Το Chablis και την Irancy. Δύο σπάνιες ποικιλίες από την περιοχή- και οι δύο απόγονοι του Pinot Noir – είναι αμφιλεγόμενες. Είναι το λευκό Roublot και το ερυθρό Cesar.

Ποικιλίες με περιορισμένο δυναμικό όσον αφορά την ποσότητα σακχάρων, πιο πολύ οξύτητα, θα μπορούσε επίσης να είναι ενδιαφέρουσα μια δοκιμή», δήλωσε ο αμπελογράφος Jean-Michel Boursiquot.

Η France3 επίσης ανέφερε πιθανότητες που συμπεριλαμβάνουν το Savagnin του Jura του οποίου η «ισορροπία και η πιθανή οξύτητα θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντα», όσο οι ποικιλίες «Syrah, Nebbiolo και Ξινόμαυρο ήταν υπό διερεύνηση. Το κανάλι υπέδειξε ότι σήμερα, μόνο το 5% της αμπελουργικής επιφάνειας επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθεί για δοκιμαστικούς σκοπούς.

Επιπλέον, μεγαλύτερη έμφαση δίνεται σήμερα στην επιλογή του υποκειμένου αμπέλου. Δεδομένου ότι το 95 τοις εκατό των αμπελώνων της Βουργουνδίας βρίσκονται σε ένα από τα πέντε μόνο υποκείμενα, το BIVB λέει ότι επιθυμεί να αυξήσει την ποικιλομορφία, ενώ εξετάζει επίσης τη δυνατότητα των δοκιμαστικών υποκειμένων που ευνοούν τις σκληρότερες κλιματικές συνθήκες ή/και την αντοχή σε ορισμένες ασθένειες.

Έχουν προταθεί μέχρι και 20 νέα υποκείμενα (14 από τα οποία ταξινομούνται ως «ευνοϊκά») παράλληλα με προσαρμοσμένες αμπελουργικές μεθόδους (εναλλακτικά κλαδέματος και αργότερα χρόνος κλαδέματος).

Η δοκιμή των νέων σταφυλιών, ωστόσο, ακολουθεί επίσης ένα γενικό πρότυπο σε όλη τη Γαλλία. Το Bordeaux έχει ήδη αρχίσει να δοκιμάζει νέες ποικιλίες ενώ έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές φυτεύσεις ξένων σταφυλιών στα νότια της χώρας.

 

Με στοιχεία από wine-searcher.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ένα κλειστό κλαµπ «βιρτουόζων» αµπελουργών επιδιώκει να σχηµατίσει η αποσταγµατοποιία-οινοποιία Τσιλιλή, προκειµένου να εφοδιάζεται σταφύλι που ικανοποιεί τα ποιοτικά στάνταρτς για τα προϊόντα απόσταξης,...

REPORTS

Εάν δεχτούμε ότι ο δρόμος που μεσολαβεί ανάμεσα στο κρασί και το τυρί, δεν είναι τελικά παρά εκείνο το μονοπάτι που τα ενώνει, ίσως...

REPORTS

Στο «μικροσκόπιο» της εφαρμοσμένης έρευνας αναμένεται να βρεθεί η αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας, στο Κιλκίς, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του...

REPORTS

«Η κοιλάδα της Νάπα είναι οινική περιοχή με απίστευτη ποικιλομορφία», λέει η Rebekah Wineburg, οινοποιός και αμπελουργός για την εταιρεία Quintessa, στην Αμερικανική Αμπελουργική...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.