Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Βουργουνδία αποκτά νέες περιοχές premier cru στο Mâconnais

Οι ονομασίες Pouilly-Vinzelles και Pouilly-Loché έλαβαν τα πρώτα τους premier cru «climats», υπογραμμίζοντας γιατί η περιοχή Mâconnais θεωρείται ανερχόμενο αστέρι της περιοχής.

Το καθεστώς Premier Cru έχει χορηγηθεί σε τέσσερις αμπελώνες Chardonnay στις περιοχές Pouilly-Vinzelles και Pouilly-Loché στην περιοχή Mâconnais της νότιας Βουργουνδίας, από τον τρύγο του 2024.

Η προώθησή τους ακολουθεί το καθεστώς premier cru για 22 τοποθεσίες στο γειτονικό Pouilly-Fuissé το 2020 και ενισχύει τον τρόπο με τον οποίο το Mâconnais κερδίζει μεγαλύτερη αναγνώριση μετά από χρόνια που πετούσε κάτω από το ραντάρ.

Το καθεστώς Premier Cru έχει χορηγηθεί σε τρία «climats» στο Pouilly-Vinzelles και σε ένα στο Pouilly-Loché.

Πρόκειται για τα εξής:

Les Longeays | 7,5 εκτάρια (ha) | Pouilly-Vinzelles

Le Pétaux | 2,76 εκτάρια | Pouilly-Vinzelles

Les Quarts | 12.45ha | Pouilly-Vinzelles

Les Mûres | 7.09ha | Pouilly-Loché

Οι υπεύθυνοι της αμπελοοινικής βιομηχανίας για τις ονομασίες Pouilly-Vinzelles και Pouilly-Loché, οι οποίες καλύπτουν 52 εκτάρια και 32 εκτάρια αντίστοιχα, χαρακτήρισαν τα τέσσερα αργιλοασβεστολιθικά κλίματα ως «διαμάντια του Mâconnais».

Ξόδεψαν σχεδόν 20 χρόνια για να περιηγηθούν στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο του γαλλικού συστήματος ονομασίας για να αποκτήσουν το καθεστώς premier cru.

Μάλιστα, ο Πάνος Κακαβιάτος, αρθρογράφος του οινικού περιοδικού Decanter, ανέφερε ότι το 2022 η προσφορά προώθησης των κλιμάκων Pouilly-Vinzelles και Pouilly-Loché ήταν σε εξέλιξη για το 2024.

Οι κανόνες παραγωγής περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των ζιζανιοκτόνων, η οποία είναι η πρώτη φορά για τα κλίματα premier cru στη Βουργουνδία, σύμφωνα με τον περιφερειακό φορέα Bourgogne Wine Board (BIVB). Τα σταφύλια πρέπει να συγκομίζονται με το χέρι και οι συνολικές αποδόσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 58 εκατόλιτρα ανά εκτάριο, σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, οι οίνοι πρέπει επίσης να ωριμάζουν τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουλίου του έτους μετά τον τρύγο και μπορούν να διατίθενται προς πώληση μόνο από τις 15 Ιουλίου.

Το 2023, ο ανταποκριτής του Decanter στη Βουργουνδία, Charles Curtis MW, υπογράμμισε την αξία που προσφέρουν τα κρασιά από το Mâconnais.

Σημείωσε επίσης ότι: «Λόγω της αύξησης του κόστους, οι κορυφαίοι παραγωγοί της Côte d’Or έχουν επεκτείνει τις εκμεταλλεύσεις τους εδώ, όπως το Domaine Leflaive του Puligny και το Domaine des Comtes Lafon του Meursault.

Τέλος, ο Will Hargrove, επικεφαλής του τμήματος εκλεκτών κρασιών του εμπόρου Corney & Barrow αντιπρόσωπος του Domaine Leflaive στο Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε επίσης πρόσφατα ότι το Mâconnais είναι ένα καλό μέρος για να αναζητήσετε υψηλής ποιότητας κρασιά από ένα αμπελώνα που προσφέρουν σχετική αξία στη Βουργουνδία.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...

REPORTS

Σε πλειστηριασμό οδηγούνται στις 25 Ιουνίου μια σειρά αγροτεμάχια της πτωχευμένης ιστορικής οινοποιείας Τσάνταλη.

REPORTS

Πήρε ΦΕΚ η απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Κώστας Τσιάρας και Διονύσης Σταμενίτης και προβλέπει την ταξινόμηση των ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου σε όλη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...