Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Βουργουνδία αποκτά νέες περιοχές premier cru στο Mâconnais

Οι ονομασίες Pouilly-Vinzelles και Pouilly-Loché έλαβαν τα πρώτα τους premier cru «climats», υπογραμμίζοντας γιατί η περιοχή Mâconnais θεωρείται ανερχόμενο αστέρι της περιοχής.

Το καθεστώς Premier Cru έχει χορηγηθεί σε τέσσερις αμπελώνες Chardonnay στις περιοχές Pouilly-Vinzelles και Pouilly-Loché στην περιοχή Mâconnais της νότιας Βουργουνδίας, από τον τρύγο του 2024.

Η προώθησή τους ακολουθεί το καθεστώς premier cru για 22 τοποθεσίες στο γειτονικό Pouilly-Fuissé το 2020 και ενισχύει τον τρόπο με τον οποίο το Mâconnais κερδίζει μεγαλύτερη αναγνώριση μετά από χρόνια που πετούσε κάτω από το ραντάρ.

Το καθεστώς Premier Cru έχει χορηγηθεί σε τρία «climats» στο Pouilly-Vinzelles και σε ένα στο Pouilly-Loché.

Πρόκειται για τα εξής:

Les Longeays | 7,5 εκτάρια (ha) | Pouilly-Vinzelles

Le Pétaux | 2,76 εκτάρια | Pouilly-Vinzelles

Les Quarts | 12.45ha | Pouilly-Vinzelles

Les Mûres | 7.09ha | Pouilly-Loché

Οι υπεύθυνοι της αμπελοοινικής βιομηχανίας για τις ονομασίες Pouilly-Vinzelles και Pouilly-Loché, οι οποίες καλύπτουν 52 εκτάρια και 32 εκτάρια αντίστοιχα, χαρακτήρισαν τα τέσσερα αργιλοασβεστολιθικά κλίματα ως «διαμάντια του Mâconnais».

Ξόδεψαν σχεδόν 20 χρόνια για να περιηγηθούν στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο του γαλλικού συστήματος ονομασίας για να αποκτήσουν το καθεστώς premier cru.

Μάλιστα, ο Πάνος Κακαβιάτος, αρθρογράφος του οινικού περιοδικού Decanter, ανέφερε ότι το 2022 η προσφορά προώθησης των κλιμάκων Pouilly-Vinzelles και Pouilly-Loché ήταν σε εξέλιξη για το 2024.

Οι κανόνες παραγωγής περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των ζιζανιοκτόνων, η οποία είναι η πρώτη φορά για τα κλίματα premier cru στη Βουργουνδία, σύμφωνα με τον περιφερειακό φορέα Bourgogne Wine Board (BIVB). Τα σταφύλια πρέπει να συγκομίζονται με το χέρι και οι συνολικές αποδόσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 58 εκατόλιτρα ανά εκτάριο, σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, οι οίνοι πρέπει επίσης να ωριμάζουν τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουλίου του έτους μετά τον τρύγο και μπορούν να διατίθενται προς πώληση μόνο από τις 15 Ιουλίου.

Το 2023, ο ανταποκριτής του Decanter στη Βουργουνδία, Charles Curtis MW, υπογράμμισε την αξία που προσφέρουν τα κρασιά από το Mâconnais.

Σημείωσε επίσης ότι: «Λόγω της αύξησης του κόστους, οι κορυφαίοι παραγωγοί της Côte d’Or έχουν επεκτείνει τις εκμεταλλεύσεις τους εδώ, όπως το Domaine Leflaive του Puligny και το Domaine des Comtes Lafon του Meursault.

Τέλος, ο Will Hargrove, επικεφαλής του τμήματος εκλεκτών κρασιών του εμπόρου Corney & Barrow αντιπρόσωπος του Domaine Leflaive στο Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε επίσης πρόσφατα ότι το Mâconnais είναι ένα καλό μέρος για να αναζητήσετε υψηλής ποιότητας κρασιά από ένα αμπελώνα που προσφέρουν σχετική αξία στη Βουργουνδία.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι...

REPORTS

Οι αμπελώνες του boutique Οινοποιείου Οίνοι Αδάμ βρίσκονται στα ριζά του Χορτιάτη. Η φύτευση του αμπελώνα στα Αρχαία Καλίνδοια ξεκίνησε το 2002. Όλα άρχισαν...

REPORTS

Με στόχο να διατηρήσουν αμπέλια ενός προφυλλοξηρικού κλώνου του Cabernet Sauvignon, ο μηχανικός Max Morales και η Francesca Bridgewater ηγούνται μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας να...

REPORTS

Το 2025 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Consorzio Valpolicella και το γιορτάζει με μια παγκόσμια περιοδεία που ξεκινά από το Παρίσι.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

REPORTS

Το Κτήµα της οικογένειας Μανωλεσάκη δραστηριοποιείται στην αµπελουργία και την οινοποίηση από το 1989, µια κοµβική περίοδος που συµπίπτει µε το ξεκίνηµα του αµπελώνα...