Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βιωσιμότητα στο κρασί, βλέποντας από τη θεωρία τη πράξη

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οινοπαραγωγής είναι περισσότερες απ’ όσες  μπορεί να φανταστεί κάποιος, ενώ στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που είναι παρούσα σήμερα σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας, αποτελεί αιτία για ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα. Η γνώση της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει αυτή στην αμπελοκαλλιέργεια εξαπλώθηκε πρώτα από τον Γάλλο μικροβιολόγο εδάφους, Claude Bourguignon.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Αναφερόμενοι στη βιωσιμότητα ως ορισμό, παρότι δεν είναι σαφής στον κόσμο του κρασιού, σήμερα θεωρείται ότι σχετίζεται με ένα σύνολο πρακτικών στο αμπέλι και το οινοποιείο που δεν αφορά μόνο στην οικολογική συνείδηση, αλλά και στην οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα από μέρους παραγωγού. Αποτελεί μια διαδικασία αλλαγής, μια ολιστική προσέγγιση όσον αφορά την καλλιέργεια.

Πηγή φωτογραφίας: https://wine.appstate.edu/

Η βιωσιμότητα και η διαχείρισή της είναι ένα περίπλοκο θέμα, καθώς έχει να κάνει με τα πρότυπα παραγωγής με στόχο ένα καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο.

Επίσης, η σημερινή τάση για μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο αποτελεί μια ευρωπαϊκή και προσανατολισμένη προοπτική που φέρνει την λεγόμενη πράσινη οικονομία στον κόσμο της οινοποιίας.

Σήμερα, το 80% της συνολικής παραγωγής κρασιού στην Καλιφόρνια φέρει πια το σήμα “Certified California Sustainable Winegrowing”, που συμπεριλαμβάνει πρακτικές από το αμπέλι στον καταναλωτή. Αυτές συμπεριλαμβάνουν διαχείριση του εδάφους, του νερού στον αμπελώνα, της ενέργειας, διατήρηση του νερού στον αμπελώνα, μείωση των ρύπων και άλλα. Οι υπόλοιπες Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν τα δικά τους προγράμματα πιστοποίησης όσον αφορά τη βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με το Forbes, η Suzanne Hunt σε οινοποιείο στη περιοχή Finger Lakes τονίζει τη σημασία της χρήσης υψηλής ποιότητας υβριδίων αμπέλου σε ένα ψυχρό κλίμα σαν της Finger Lakes. «Η χρήση υβριδίων αποτελεί μέρος της προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή.» Θα έπρεπε να προσαρμοστούμε και να μην καλλιεργούμε Vitis vinifera σε μέρη που δε θέλει να μεγαλώσει.

Η επιλογή της ποικιλίας σταφυλιού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον παραγωγό έτσι ώστε να καταφέρει να παραμείνει η επιχείρησή του βιώσιμη. Για παράδειγμα ένα αμπέλι που είναι ξερικό ή ανθεκτικό σε κάποιες ασθένειες χρειάζεται λιγότερο νερό και λιγότερους ψεκασμούς. Δεν είναι απαραίτητο βέβαια να χρησιμοποιηθούν υβρίδια, καθώς κάποιες ποικιλίες Vitis vinifera έχουν τις απαραίτητες ιδιότητες.

Από μεριάς καταναλωτή, το Wine Intelligence ενημερώνει περί του θέματος ότι στις ΗΠΑ, μόλις πάνω από το μισό (58%) των τακτικών καταναλωτών κρασιού αναφέρουν ότι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και αναλαμβάνουν δράση για να μειώσουν το προσωπικό τους αντίκτυπο, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό τακτικών καταναλωτών (56%) προσπαθούν πλέον ενεργά να αγοράζουν τοπικά προϊόντα. Η Αυστραλία και ο Καναδάς επίσης φαίνεται να ακολουθούν το πρότυπο αυτό.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η άνοδος των ελληνικών κρασιών είναι αδιαμφισβήτητη, με την παράδοση και την τάση να αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο στα Decanter World Wine Awards...

REPORTS

Η Επιτροπή θα παρατείνει κατά ένα έτος την ισχύ των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου που λήγουν το 2024 σε περιοχές που πλήττονται από...

REPORTS

Οι παραγωγοί σαμπάνιας στη Γαλλία προτείνουν να μειωθεί ο αριθμός των σταφυλιών που θα τρυγηθούν φέτος, αφού οι πωλήσεις του κρασιού μειώθηκαν περισσότερο από...

REPORTS

Μια αξιοσημείωτη καθοδική τάση καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο στις εισαγωγές κρασιών στην Γερμανία με τα στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές της χώρας να δείχνουν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...