Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ασθένεια Ίσκα της αμπέλου δεν επηρεάζει την ποιότητα του κρασιού

Έπειτα από την φυλλοξήρα, ένα έντομο που έφτασε με πλοίο από την Αμερική, που κατέκλυσε τον ευρωπαϊκό αμπελώνα και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του στα τέλη του 19ου αιώνα, σήμερα οι «ασθένειες του ξύλου», εκείνες δηλαδή που «χτυπούν» τα ξηλώδη τμήματα της αμπέλου, εξελλίσονται αρκετά.

Φωτογραφία από Bauer Carl https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/at/deed.en

Η Ίσκα (Esca) είναι χρόνια ασθένεια και είναι η πιο ανησυχητική της αμπέλου σήμερα. Είναι παρούσα σε πολλές αμπελουργικές χώρες και προκαλεί την αποξήρανση των κλημάτων που οδηγούνται σταδιακά στο θάνατό τους. Γνωστή στους Ευρωπαίους αμπελουργούς από πολύ παλιά, της δόθηκε επίσης το όνομα της «αποπληξίας» (απότομη ξήρανση) επειδή προκαλούσε τον ξαφνικό θάνατο της αμπέλου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η συχνότητα εμφάνισής της είναι πολύ υψηλή σε πολλούς αμπελώνες, με παράδειγμα τη Γαλλία όπου δεν είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς αμπελοτεμάχια με περισσότερο από το 50% των φυτών να ασθενούν.

Τι μπορεί να κάνει ένας παραγωγός με σταφύλια από αμπέλια που έχουν πληγεί από την ασθένεια Ίσκα; Θα έπρεπε να κοπούν πριν από τη συγκομιδή ή μπορούν να ενσωματωθούν στη συγκομιδή; Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη ετικέτα ενός οινοποιείου; Απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, δίνει η Τράπεζα του Bordeaux που έδωσε τα πιο μολυσμένα αμπελοτεμάχια της στη διάθεση των Vitinnov και Bordeaux Sciences Agro για διάρκεια 10 ετών με σκοπό την έρευνα.

«Κάναμε μικρο-οινοποιήσεις σε πέντε αμπελοτεμάχια από δύο σοδειές», δήλωσε η Coralie Dewasme, μηχανικός στο Bordeaux Sciences Agro, στις 28 Ιανουαρίου. Αρχικά, επιβεβαιώθηκε ότι τα σταφύλια από αμπέλια που δείχνουν συμπτώματα Ίσκας ωριμάζουν πιο αργά. Οι ερευνητές έκαναν διαλογή και απομάκρυναν τα πράσινα, ροζ και ζαρωμένα τσαμπιά σταφυλιού από την οινοποίηση. «Είδαμε επίσης μια επίδραση στη φαινολική ωρίμανση, με ελαφρά πτώση στα επίπεδα ανθοκυανίνης, αλλά καμία διαφορά στις συνολικές τανίνες», πρόσθεσε η Dewasme.

Ειδικοί δοκίμασαν τα κρασιά αυτά το έτος μετά τη συγκομιδή αλλά και δύο και έξι έτη αργότερα. «Έκριναν ότι τα κρασιά από τα προσβεβλημένα αμπέλια είχαν λιγότερο χρώμα και μικρότερη διάρκεια στον ουρανίσκο». Ωστόσο, η εμφάνιση της Ίσκας δεν είχε καμία επίπτωση στη συνολική εκτίμηση των κρασιών. «Σε μερικές πτήσεις, τα κρασιά από τα προσβεβλημένα αμπέλια είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες», σχολίασε η Dewasme.

Αν και αυτή είναι θετική εξέλιξη, η Ίσκα έχει ωστόσο αντίκτυπο στην απόδοση σταφυλιού των καλλιεργειών. «Οι αξιολογήσεις μας σε 8 αμπελοτεμάχια για πάνω από 5 σοδειές έδειξαν συνολική μείωση της απόδοσης κατά 35% στα προσβεβλημένα αμπέλια σε σύγκριση με τα υγιή αμπέλια», δήλωσε η Dewasme. Οι αποδόσεις μειώθηκαν ακόμη και κατά 55% όταν τα αμπέλια εμφάνισαν συμπτώματα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Συμπεραίνεται ότι η επίδρασή της στις οργανοληπτικές ιδιότητες του κρασιού είναι μικρή, στην ποιότητά του αμελητέα, αλλά σημαντική όσον αφορά την απόδοση του φυτού. Οι παράμετροι αυτές, εγείρουν συζητήσεις στους κύκλους των αμπελοκαλλιεργητών, να ξεριζωθούν ή να αξιοποιηθούν;

 

Πηγές vitisphere.com και maladie-du-bois-vigne.fr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στον κόσμο της αμπελουργίας, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτουν τα παράσιτα και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επικεφαλής αυτής της...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...