Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ανάγκη οικονοµικής επιβίωσης και η µάχη της ποιότητας για το κρασί

Ίσως τελικά τα πράγματα να είναι πιο απλά απ’ ό,τι νομίζουμε. Μέχρι τότε, βέβαια, όλα δείχνουν σύνθετα και ο κόσμος του κρασιού δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, στο οινικό στερέωµα, µια σειρά από ειδήµονες και ηµιµαθείς, που συστήνονται ως γευσιγνώστες, οινοχόοι, influencers, οινολογούντες κ.ά., όχι µόνο δεν διευκολύνουν την εξοικείωση της κοινωνίας µε τον θαυµαστό κόσµο του κρασιού, αντίθετα την υπονοµεύουν. ∆ιαµορφώνουν µε τον τρόπο τους µια ελιτίστικη ατµόσφαιρα που µάλλον συντηρεί την ανασφάλεια στους λιγότερο µυηµένους και κάνει πολλούς να κρατούν αποστάσεις.

Ιδίως µετά την άνθηση των social media, είναι τόσα πολλά αυτά τα οποία γράφονται και λέγονται (χρώµατα κι αρώµατα), που δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι θύµατα αυτής της φλυαρίας πέφτουν καµιά φορά και οι ίδιοι οι οινοποιοί, καθώς και άµεσα εµπλεκόµενοι στο πεδίο της παραγωγής. Χρειάζεται να έχει κανείς µεγάλη πίστη στη συνταγή του και ατσάλινη αυτοπεποίθηση, για να αντέξει στις σειρήνες, ώστε να µην ενδώσει στους «πειρασµούς» που συχνά µεταφέρουν.

Έτσι, ενώ είναι αποδεδειγµένη η αναγκαιότητα της ήπιας διαχείρισης στον αµπελώνα και των ελάχιστων παρεµβάσεων στην οινοποίηση, στο τέλος της ηµέρας µια πληθώρα αναζητήσεων που επιβάλλουν οι λεγόµενες… τάσεις και µια πανσπερµία εναλλακτικών που προτείνουν κάθε τόσο επιστήµη και τεχνολογία, καθιστούν την ατµόσφαιρα… ηλεκτρισµένη και το παραστράτηµα συχνό.

Θα πρέπει να αναγνωριστεί βέβαια ότι η οικονοµική πίεση που ασκείται τις περισσότερες φορές στις οινοποιητικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως µεγέθους, υποχρεώνει κάθε τόσο κτήµατα και οινοποιούς να «νερώνουν» τη συνταγή τους. Αναγκάζονται εκ των πραγµάτων να υποβαθµίσουν, µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τη σηµασία της µικρής παραγωγής στο αµπέλι, όπως και της ήπιας παρέµβασης στο οινοποιείο. Αποτέλεσµα, τα κρασιά να χάνουν τη νοστιµάδα τους και την ταυτότητά τους  (terroir, φινέτσα, παλέτα αρωµάτων κ.ά.). Αποτέλεσµα όλων αυτών, να καθίσταται όλο και πιο δυσχερής η τιµολόγηση των κρασιών µε βάση τον αρχικό σχεδιασµό. Οδηγούνται, µε αυτόν τον τρόπο, σε ένα σπιράλ υποχωρήσεων και εκπτώσεων, από το οποίο κανείς δεν βγαίνει κερδισµένος. Με εξαίρεση ίσως τον επόµενο υποψήφιο αγοραστή της οινοποιητικής µονάδας, πριν αρχίσει κι αυτός να πέφτει θύµα των ίδιων σειρήνων και της ίδιας αγωνίας οικονοµικής επιβίωσης.

Γιάννης Πανάγος – Εκδότης, Διευυθυντής  

Ακολουθεί το εξώφυλλο του Wine Trails Φεβρουαρίου

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωσή του το 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία της Πολωνίας.

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...