Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ζύμωση whole cluster, στην αναζήτηση διαφορετικών χαρακτηριστικών στο κρασί

Οι τεχνικές «whole cluster» και «carbonic maceration» προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο κρασί, ποια είναι όμως αυτά και γιατί;

Η οινοποιητική μέθοδος «whole cluster» αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς στη χώρα μας. Η ονομασία της είναι αρκετά αντιπροσωπευτική της διαδικασίας. Πρόκειται δηλαδή για μια διαδικασία όπου αφού τρυγηθεί το σταφύλι, αντί να αποβοστρυχωθεί, εισάγεται στη δεξαμενή ζύμωσης ολόκληρο, μαζί με τα τσάμπουρα (βόστρυχοι). Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πεπατημένη, όπου μετά τον τρύγο, το σταφύλι αποβοστρυχώνεται πριν το σπάσιμο και πριν εισαχθεί στη δεξαμενή για ζύμωση. Είναι τεχνική διαδεδομένη κυρίως στο κόκκινο κρασί.

Τα σταφύλια που θα εισαχθούν μαζί με τα τσάμπουρα μπορούν να αποτελέσουν το 100% της δεξαμενής αλλά και μικρότερα ποσοστά,  κάτι που υπόκειται στην απόφαση του οινολόγου, με βάση το αποτέλεσμα που θέλει να προσδώσει αλλά και στη ποιότητα του σταφυλιού που διαθέτει. Η ποιότητα σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται κατά κύριο λόγο στα τσάμπουρα, τα οποία κάνουν το κρασί πιο περίπλοκο, προσδίδουν βοτανικές και πικάντικες γεύσεις, τανίνες και δομή. Η ποιότητά τους δηλαδή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Όσο πιο «πράσινα» είναι, δηλαδή άγουρα, τόσο λιγότερο ενδιαφέρον έχουν. Αναζητείται λοιπόν καλή ωριμότητα του τσάμπουρου για να προσδώσουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και όχι «πράσινες» νότες και άγρια στυφή δομή. Η τεχνική έχει επίσης αποδειχτεί ότι αποδίδει «γλυκές» νότες στο κρασί.

Οι βόστρυχοι είναι περίπλοκοι χημικά και αλλάζουν το χημικό προφίλ του κρασιού. Για παράδειγμα, απαιτούν μεγάλες οξύτητες από το σταφύλι. Περιέχουν κάλιο, το οποίο δεσμεύει το τρυγικό οξύ του μούστου και έτσι η τιτλοδοτούμενη οξύτητα μειώνεται και το pH αυξάνεται.

Η τεχνική χρησιμοποιείται πολύ στο κομψό, λεπτεπίλεπτο Pinot Noir στη Βουργουνδία, αλλά και στο πικάντικο Syrah στη κοιλάδα του Ρήνου στη Γαλλία. Με παρόμοιο τρόπο οινοποιείται το Gamay στο Beaujolais, με την τεχνική «carbonic maceration». Στη περίπτωση αυτή η δεξαμενή σφραγίζεται ερμητικά και διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα. Όλο αυτό το παγιδευμένο διοξείδιο του άνθρακα σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου δίνουν τη δυνατότητα στις ράγες να ζυμώσουν μέσα στη φλούδα τους δίνοντας φρουτώδη αρώματα και κρατώντας την τανική δομή του κρασιού ελαφριά. Στη συνέχεια και μετά από κάποιες μέρες το σταφύλι περνάει στο πιεστήριο.

Θεωρείται ότι το «whole cluster» είναι εν μέρει «carbonic maceration» παρόλο που συνήθως η δεξαμενή ζύμωσης δεν κλείνεται ερμητικά. Κάποιες ράγες σταφυλιού στον πάτο της δεξαμενής κάτω από όλη τη σταφυλομάζα μπορούν να ξεκινήσουν μια τέτοια διεργασία.

Ένας μεγάλος ερευνητής της «carbonic maceration» ήταν ο οινοποιός Jules Chauvet που εργαζόταν στη περιοχή Beaujolais της Γαλλίας. Στην Ελλάδα αναφέρονται οι αμπελώνες Θυμιόπουλου που εφαρμόζουν την τεχνική «whole cluster» στο Ξινόμαυρο.

Advertisement
Advertisement

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα 35 χρόνια του γιορτάζει φέτος το πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο Ρούβαλη από το 1990 που ο Άγγελος Ρούβαλης, εμβληματική μορφή στον κόσμο της ελληνικής...

REPORTS

Στα τέλη Οκτωβρίου άνοιξε τις πόρτες του το Tasting Room της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, όπου βρίσκεται και το εντυπωσιακό οινοποιείο του Κτήματος.

REPORTS

Η Trinity Wines, κορυφαία εταιρεία εισαγωγής και διακίνησης κρασιών και premium αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική συνεργασία της με το Κτήμα...

REPORTS

Η βιομηχανία κρασιού της Καλιφόρνια αντιμετωπίζει ένα ακόμη πλήγμα, καθώς ο Καναδάς επιβάλλει δασμό 25% στο αμερικανικό κρασί, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Wine Club THESSALONIKI ’96, μια από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων του Κρασιού στην Ελλάδα, διανύει την 29η χρονιά λειτουργίας του.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση “ΒορΟινά”, με τα εξαιρετικά κρασιά και αποστάγματα των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επιστρέφει και πάλι στο ετήσιο ραντεβού της με το...