Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εργαλεία διαρθρωτικής προσαρμογής του αμπελοοινικού τομέα στις προκλήσεις βιωσιμότητας φέρνει η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν

Στην εκπνοή του 2024 η ομάδα υψηλού επιπέδου που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο για προσαρμογή του αμπελοοινικού κλάδου στα νέα δεδομένα, που φέρνει η κλιματική κρίση, η προσφορά-ζήτηση και οι τάσεις της αγοράς.

Στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση προχώρησε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου που συγκροτήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της Κομισιόν, των εκπροσώπων του τομέα Οίνου των υπουργείων Γεωργίας των Κρατών-Μελών και των ευρωπαϊκών φορέων οίνου (Copa-Cogeca, CEEV, Ανεξαρτήτων οινοποιών, κλπ.), προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του ευρωπαϊκού τομέα οίνου με βάση την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οίνου.

H ομάδα υψηλού επιπέδου αναμένεται να παρουσιάσει εντός του Δεκεμβρίου το σχετικό πλαίσιο προτάσεων για την βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα όπως προκύπτει και από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Τσιόδρα.

Από τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις έχει αποφασισθεί ότι οι παρεμβάσεις  στον τομέα οίνου θα έχουν την κατεύθυνση της προσαρμογής της προσφοράς στη ζήτηση, της προσαρμογής στις νέες καταναλωτικές τάσεις, καθώς και της προσαρμογής στην κλιματική κρίση, με παρεμβάσεις που κατηγοριοποιούνται στα τρία επίπεδα που ακολουθούν:

1.Αντιμετώπιση της διαχείρισης του παραγωγικού δυναμικού

Οι συζητούμενες προτάσεις εστιάζουν στην υιοθέτηση εργαλείων διαρθρωτικής προσαρμογής της προσφοράς στην ήδη μειωμένη παγκόσμια, αλλά και στα Κράτη – Μέλη ζήτηση, ανισορροπία που δημιουργεί πλεονάσματα οίνου, καθώς και ανισορροπία στην αγορά.

Διαφαίνεται ότι οι προτάσεις θα καταλήξουν στην αντιμετώπιση των καταστάσεων διαρθρωτικής υπερπροσφοράς μέσω Εθνικών στοχευμένων χρηματοδοτούμενων συστημάτων μόνιμης εκρίζωσης, που θα λαμβάνουν υπόψιν και αποκλεισμούς αμπελώνων (υψηλής αξίας τοπίου, όπως πλαγιές και αναβαθμίδες, μονοκαλλιέργειες, ποικιλίες με γενετική αξία, κλπ.).

Στο επίπεδο αυτό συζητείται επίσης, τα Κράτη – Μέλη να μπορούν να ορίσουν ποσοστό 0% ετήσιας αύξησης του αμπελώνα τους, μέσω νέων Αδειών Φύτευσης, ώστε ν’ αποφευχθεί η αύξηση των επιφανειών του αμπελώνα τους.

Επίσης συζητείται η επιμήκυνση της περιόδου μεταξύ εκρίζωσης και αναφύτευσης σε οκτώ έτη και αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν προβαίνουν σε νέα φύτευση παρά τη χορήγηση σχετικής Άδειας Φύτευσης.

Τέλος στο επίπεδο αυτό, συζητείται η παροχή ευελιξίας για το μέτρο του Πράσινου Τρύγου του  Τομεακού Προγράμματος Οίνου στην ΚΑΠ, καθώς και η πρόβλεψη (σήμερα απαγορεύεται) της μεταφοράς κονδυλίων των μέτρων των τομεακών προγραμμάτων σε επόμενα έτη.

2.Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τομέα οίνου, σε μια αγορά μεταβαλλόμενη και προσαρμογή του στην κλιματική αλλαγή

Στο επίπεδο αυτό συζητείται:

  • η ενίσχυση των μέτρων για αθέμιτες πρακτικές
  • η ενδυνάμωση της ελκυστικότητας ένταξης των αμπελουργών σε Ομάδες Παραγωγών και συνεταιρισμούς
  • η βελτίωση των εργαλείων ασφάλισης κινδύνων
  • η απαγόρευση ορισμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών
  • η ευκολότερη πρόσβαση των αμπελουργών στα ερευνητικά ευρήματα για την κλιματική αλλαγή
  • η πολυετής διαχείριση των τομεακών προγραμμάτων

3.Προσαρμογή στις τάσεις της αγοράς και εκμετάλλευση των ευκαιριών αγοράς

Στο επίπεδο αυτό συζητούν :

  • την ανάπτυξη του έργου του Παρατηρητηρίου Αγοράς Οίνου και στην κατεύθυνση διερεύνησης της εξέλιξης των καταναλωτικών τάσεων
  • την προσαρμογή των κανόνων προβολής-προώθησης οίνων στις νέες τάσεις (αποαλκοολωμένοι, μερικώς αποαλκοολωμένοι οίνοι, καινοτόμα προϊόντα, κλπ.)
  • την διάκριση του κρασιού σε σχέση με τα αλκοολούχα ποτά, αφού το κρασί συνδέεται με αξίες, όπως η παράδοση, η αειφορία, η προστασία τοπίου, ο πολιτισμός, η γαστρονομία και ο τουρισμός
  • την συμπερίληψη των θεμάτων Δημόσιας Υγείας
  • την σημασία της καινοτομίας

Σε γενικές γραμμές αυτό θα είναι το πολιτικό  πλαίσιο που έχει μέχρι σήμερα υιοθετηθεί ως βάση διαβούλευσης και οι επόμενες συνεδριάσεις θα αφιερωθούν στην εξειδίκευση-βελτίωση του σχεδίου των προτάσεων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό αποκλεισμό του κρασιού από την εμπορική πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση,...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Το Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωσή του το 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία της Πολωνίας.

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...