Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επανασυστήνεται από το «Κτήμα Γράμψα» στο οινόφιλο κοινό η ζακυνθινή «Μακρηποδιά»

Με δύο διαφορετικές οινοποιητικές εκφάνσεις, (επανα)συστήνεται από το «Κτήμα Γράμψα» στο οινόφιλο κοινό η «Μακρηποδιά», μια παλαιά ποικιλία της Ζακύνθου, που «φλέρταρε» επικίνδυνα με την εξαφάνιση, αλλά πλέον είναι σε πορεία αναβίωσης.

«Είναι μια αρχαία ποικιλία της Ζακύνθου και πολλοί που ασχολούνται μαζί της ισχυρίζονται πως είναι το χαμένο Ασύρτικο του Ιονίου», τονίζει στην Agrenda ο Γιάννης Γράμψας, υπεύθυνος στο τμήμα πωλήσεων και marketing του Κτήματος Γράμψα, στο ορεινό Λαγοπόδο της Ζακύνθου.

Τον συναντήσαμε στην πρόσφατη πρώτη έκθεση οίνων του ΣΜΟΕ στη Θεσσαλονίκη και όπως μας ανέφερε, έχουν, ήδη, γίνει οι εμφιαλώσεις και τα «αποκαλυπτήρια» της Μακρηποδιάς θα γίνουν μεταξύ 7 και 10 Μαρτίου, στο Οινόραμα.

«Έχουν γίνει δύο διαφορετικές οινοποιήσεις. Η πρώτη είναι μια φρέσκια μακρηποδιά δεξαμενής, με φοβερή οξύτητα και ορυκτότητα. Και επειδή είναι χοντρόφλουδο σταφύλι, με πάρα πολλές τανίνες, δοκιμάσαμε και μια διαφορετική οινοποίηση σε επαφή με στέμφυλα για 2 έως 4 μέρες ανάλογα τη σοδειά και μετά 6 μήνες σε βαρέλι με οινολάσπες», εξηγεί και προσθέτει πως «το κρασί δείχνει ότι μπορεί να παλαιώσει ίσως -αν μου επιτρέπεται η λέξη να πω- είναι ένα αθάνατο κρασί, που μπορεί να αντέξει πάρα πολλά χρόνια στη φιάλη και κάθε χρόνο μας εκπλήσσει με αυτό που μας δίνει ως αποτέλεσμα».

Ανάλογη προσπάθεια να αναβιώσουν τοπικές ποικιλίες που βρέθηκαν σε κίνδυνο έχει γίνει από το οινοποιείο Γράμψα και με τον «Παύλο» και το «Γουστολίδη». «Το Γουστολίδι προέρχεται από τις λέξεις Αύγουστος και στολίδι. Είναι, σαν να λέμε, το στολίδι του Αυγούστου. Η αναβίωση της ποικιλίας ξεκίνησε το 2009, σήμερα εκτείνεται σε 35 στρέμματα, ενώ η πρώτη οινοποίηση έγινε το 2012 και κυκλοφόρησε με την ετικέτα Novita, που σημαίνει ευχάριστη είδηση», θα μας πει ο κ. Γράμψας.

Επόμενο βήμα έγινε με την τοπική ποικιλία «Παύλος», με την ομώνυμη ετικέτα να λανσάρεται το 2015. «Άλλοι λένε ότι μοιάζει με Μαλβαζία και άλλοι με Sauvignon Blanc. Εμείς ξέρουμε ότι ο Παύλος είναι μια ποικιλία με έντονο αρωματικό χαρακτήρα σε τροπικό φρούτο, σε βοτανικότητα και θα έλεγα έχει μια πραγματικά εκπληκτική, ισορροπημένη οξύτητα», είπε ο συνομιλητής μας, τονίζοντας πως σήμερα το κτήμα καλλιεργεί 15 στρέμματα με «Παύλο».

Το Κτήμα Γράμψα διαθέτει, επίσης, γύρω στα 35 στρέμματα με την ποικιλία Αυγουστιάτη, εκ των οποίων τα 10 είναι προ-φυλλοξηρικά, με πρέμνα άνω των 100 ετών, που φυτεύτηκαν από τον Προπάππου του συνομιλητή μας και αξιοποιούνται για μια ετικέτα limited edition, που ονομάζεται Νεφέλη και δίνει γύρω τις 1.200 φιάλες το χρόνο.

Ναυαρχίδα του οινοποιείου είναι η «Ρίζα του Βουνού», και πάλι από την ερυθρή ποικιλία Αυγουστιάτης, ενώ στα ροζέ υπάρχουν 3 διαφορετικές εκδοχές του Αυγουστιάτη, μια μονοποικιλιακή, με ημίγλυκη με φυσικό τρόπο και μια νέα ετικέτα το «Grand Rose», ένα blend Αυγουστιάτη με 15% λευκή Ρομπόλα, η οποία ζυμώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

«Θα αφιερωθούμε ακόμα περισσότερο στην εξέλιξη των ποικιλιών γιατί πιστεύουμε ότι έχουν πολλά ακόμα να δώσουν. Δεν είναι ούτε στο 20% από αυτό που μπορούν να προσφέρουν και σίγουρα θα δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος στη Μακρηποδιά», μας είπε ο κ. Γράμψας, σημειώνοντας πως ο ιδιόκτητος αμπελώνας του κτήματος εκτείνεται σε 80 στρέμματα και φτάνει τα 150 αν συνυπολογιστούν και τα συνεργαζόμενα αμπέλια.

Με εξαίρεση κάποιες μικρές εξαγωγές σε Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία και οσονούπω στην Αμερική, τα κρασιά του Κτήματος διοχετεύονται στην ελληνική αγορά, ενώ στο οινοποιείο λειτουργεί και εστιατόριο, που έχει καταστήσει το χώρο γαστρονομικό προορισμό, όπου «παντρεύονται» η ζακυνθινή κουζίνα με τα ζακυνθινά κρασιά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την έντονη δυσαρέσκεια τους με την εξαίρεση πολύπαθων αμπελουργικών περιοχών της χώρας από το Μέτρο 23 εξέφρασαν αντιπρόσωποι όλων των αμπελουργικών περιοχών της χώρας...

REPORTS

Νέο συμβόλαιο τιμής στο κρασί με συνέπεια στον πολιτισμό προωθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Άνοιγμα στο σύνολο των συντελεστών του κλάδου υπόσχεται ο νέος...

REPORTS

Διαφορετικά ζυγίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ την επικείμενη συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με το μπλοκ των χωρών της Nότιας Αμερικής, την γνωστή «Merocosur»,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...