Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επανασυστήνεται από το «Κτήμα Γράμψα» στο οινόφιλο κοινό η ζακυνθινή «Μακρηποδιά»

Με δύο διαφορετικές οινοποιητικές εκφάνσεις, (επανα)συστήνεται από το «Κτήμα Γράμψα» στο οινόφιλο κοινό η «Μακρηποδιά», μια παλαιά ποικιλία της Ζακύνθου, που «φλέρταρε» επικίνδυνα με την εξαφάνιση, αλλά πλέον είναι σε πορεία αναβίωσης.

«Είναι μια αρχαία ποικιλία της Ζακύνθου και πολλοί που ασχολούνται μαζί της ισχυρίζονται πως είναι το χαμένο Ασύρτικο του Ιονίου», τονίζει στην Agrenda ο Γιάννης Γράμψας, υπεύθυνος στο τμήμα πωλήσεων και marketing του Κτήματος Γράμψα, στο ορεινό Λαγοπόδο της Ζακύνθου.

Τον συναντήσαμε στην πρόσφατη πρώτη έκθεση οίνων του ΣΜΟΕ στη Θεσσαλονίκη και όπως μας ανέφερε, έχουν, ήδη, γίνει οι εμφιαλώσεις και τα «αποκαλυπτήρια» της Μακρηποδιάς θα γίνουν μεταξύ 7 και 10 Μαρτίου, στο Οινόραμα.

«Έχουν γίνει δύο διαφορετικές οινοποιήσεις. Η πρώτη είναι μια φρέσκια μακρηποδιά δεξαμενής, με φοβερή οξύτητα και ορυκτότητα. Και επειδή είναι χοντρόφλουδο σταφύλι, με πάρα πολλές τανίνες, δοκιμάσαμε και μια διαφορετική οινοποίηση σε επαφή με στέμφυλα για 2 έως 4 μέρες ανάλογα τη σοδειά και μετά 6 μήνες σε βαρέλι με οινολάσπες», εξηγεί και προσθέτει πως «το κρασί δείχνει ότι μπορεί να παλαιώσει ίσως -αν μου επιτρέπεται η λέξη να πω- είναι ένα αθάνατο κρασί, που μπορεί να αντέξει πάρα πολλά χρόνια στη φιάλη και κάθε χρόνο μας εκπλήσσει με αυτό που μας δίνει ως αποτέλεσμα».

Ανάλογη προσπάθεια να αναβιώσουν τοπικές ποικιλίες που βρέθηκαν σε κίνδυνο έχει γίνει από το οινοποιείο Γράμψα και με τον «Παύλο» και το «Γουστολίδη». «Το Γουστολίδι προέρχεται από τις λέξεις Αύγουστος και στολίδι. Είναι, σαν να λέμε, το στολίδι του Αυγούστου. Η αναβίωση της ποικιλίας ξεκίνησε το 2009, σήμερα εκτείνεται σε 35 στρέμματα, ενώ η πρώτη οινοποίηση έγινε το 2012 και κυκλοφόρησε με την ετικέτα Novita, που σημαίνει ευχάριστη είδηση», θα μας πει ο κ. Γράμψας.

Επόμενο βήμα έγινε με την τοπική ποικιλία «Παύλος», με την ομώνυμη ετικέτα να λανσάρεται το 2015. «Άλλοι λένε ότι μοιάζει με Μαλβαζία και άλλοι με Sauvignon Blanc. Εμείς ξέρουμε ότι ο Παύλος είναι μια ποικιλία με έντονο αρωματικό χαρακτήρα σε τροπικό φρούτο, σε βοτανικότητα και θα έλεγα έχει μια πραγματικά εκπληκτική, ισορροπημένη οξύτητα», είπε ο συνομιλητής μας, τονίζοντας πως σήμερα το κτήμα καλλιεργεί 15 στρέμματα με «Παύλο».

Το Κτήμα Γράμψα διαθέτει, επίσης, γύρω στα 35 στρέμματα με την ποικιλία Αυγουστιάτη, εκ των οποίων τα 10 είναι προ-φυλλοξηρικά, με πρέμνα άνω των 100 ετών, που φυτεύτηκαν από τον Προπάππου του συνομιλητή μας και αξιοποιούνται για μια ετικέτα limited edition, που ονομάζεται Νεφέλη και δίνει γύρω τις 1.200 φιάλες το χρόνο.

Ναυαρχίδα του οινοποιείου είναι η «Ρίζα του Βουνού», και πάλι από την ερυθρή ποικιλία Αυγουστιάτης, ενώ στα ροζέ υπάρχουν 3 διαφορετικές εκδοχές του Αυγουστιάτη, μια μονοποικιλιακή, με ημίγλυκη με φυσικό τρόπο και μια νέα ετικέτα το «Grand Rose», ένα blend Αυγουστιάτη με 15% λευκή Ρομπόλα, η οποία ζυμώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

«Θα αφιερωθούμε ακόμα περισσότερο στην εξέλιξη των ποικιλιών γιατί πιστεύουμε ότι έχουν πολλά ακόμα να δώσουν. Δεν είναι ούτε στο 20% από αυτό που μπορούν να προσφέρουν και σίγουρα θα δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος στη Μακρηποδιά», μας είπε ο κ. Γράμψας, σημειώνοντας πως ο ιδιόκτητος αμπελώνας του κτήματος εκτείνεται σε 80 στρέμματα και φτάνει τα 150 αν συνυπολογιστούν και τα συνεργαζόμενα αμπέλια.

Με εξαίρεση κάποιες μικρές εξαγωγές σε Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία και οσονούπω στην Αμερική, τα κρασιά του Κτήματος διοχετεύονται στην ελληνική αγορά, ενώ στο οινοποιείο λειτουργεί και εστιατόριο, που έχει καταστήσει το χώρο γαστρονομικό προορισμό, όπου «παντρεύονται» η ζακυνθινή κουζίνα με τα ζακυνθινά κρασιά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Θεόδωρος Γεωργόπουλος είναι επίσημα ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται στην Προεδρία της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (DROCON) του...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φάρο της οινοποιητικής αναγέννησης της Θράκης αποτελεί το Κτήμα Κικόνες το οποίο με σεβασμό στην ιστορία, δέσμευση στη βιωσιμότητα και πάθος για τη δημιουργία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα υπερδραστήριο τετραήμερο γεμάτο ποιοτικό οίνο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την ομπρέλα του Οινόραμα - της πιο επιδραστικής έκθεσης που...

REPORTS

Νέους ορισμούς για τους αποαλκοολομένους οίνους και τα κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα φαίνεται να εξετάζει η Κομισιόν, προκειμένου να δώσει ώθηση στη συγκεκριμένη κατηγορία....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Diageo, η κορυφαία παγκόσμια εταιρεία premium αλκοολούχων ποτών, απηύθυνε προειδοποίηση στον πρόεδρο Donald Trump σχετικά με τους προτεινόμενους εισαγωγικούς δασμούς. Αυτοί οι δασμοί,...

REPORTS

«Μέσα από την Prowein, φέρνουμε τους οινοπαραγωγούς της Αττικής σε επαφή με τις νέες τάσεις της αγοράς, ανοίγοντας προοπτικές συνεργασιών» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής...

REPORTS

Καθώς η περιοχή Penedès της Cava κινείται προς την 100% βιολογική πιστοποίηση, το Prosecco αντιμετωπίζει μια διαφορετική πραγματικότητα. Παρά την παγκόσμια επιτυχία του, η...

REPORTS

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιία μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς έως και 200% σε κρασιά, σαμπάνια...