Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Επίλυση στη συνοριακή σύγκρουση της αμπελοοινικής περιοχής της Βαλένθια

Μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας τον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι τα κρασιά DO Valencia δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν σταφύλια από την Utiel-Requena ή το Alicante…

του Ζήση Πανάγου

Αυτή η έντονα διατυπωμένη δήλωση έγινε από την Ονομασία Προέλευσης Utiel-Requena στην Αυτόνομη Περιφέρεια της Βαλένθια της Ισπανίας ως μέρος ενός δελτίου τύπου τον Ιούλιο. Αναφέρεται σε απόφαση του ισπανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου που επικυρώθηκε πλήρως στα τέλη Σεπτεμβρίου, κλείνοντας μια δεκαετή σύγκρουση μεταξύ των τριών DO της περιοχής, που έριξαν τη Βαλένθια εναντίον των Utiel-Requena και Alicante. Οι δύο τελευταίοι είχαν ζητήσει να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν σταφύλια από τις αντίστοιχες ζώνες τους στα κρασιά DO Valencia.

Ιστορικά υπήρχε μια συμφωνία μεταξύ της Valencia και της Utiel-Requena από το 1995 και με το Αλικάντε από το 2001, σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί DO Valencia είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα μέρος των αντίστοιχων σταφυλιών Bobal και Monastrell (ποικιλίες για τις οποίες είναι ευρέως γνωστή κάθε περιοχή) για την δημιουργία DO κρασιών της Βαλένθια.

Ενώ, δηλώθηκε νομικά στο pliego de condiciones (καταστατικό) του DO Valencia, ήταν κάπως επισφαλείς καθώς οι ισπανικές DO σπάνια αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ τους. Όμως, καθώς εγκρίθηκε επίσημα τότε από την περιφερειακή κυβέρνηση καθώς και από τα διοικητικά συμβούλια και των τριών DO, ήταν ένα λειτουργικό σύστημα μέχρι τώρα.

Σε ένα δελτίο τύπου τον Αύγουστο του 2017, η DO Valencia δήλωσε ότι «αν μια DO δεν εμπορευματοποιούσε το 50% της παραγωγής της, θα έπρεπε να εξαφανιστεί», σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία για να δικαιολογήσει την υπόθεσή τους ότι η απορρόφηση περίσσειας σταφυλιών στο DO Valencia από αυτά τα άλλα δύο DO τους επέτρεπε να συνεχίσουν να υπάρχουν. Υπήρχε πρόσχημα για αυτό, καθώς τη στιγμή της συμφωνίας του 1995, η Utiel-Requena χρησιμοποιούσε σύμφωνα με πληροφορίες μόνο το 20% της συνολικής παραγωγής της και, ως εκ τούτου, κινδύνευε να στερηθεί τα προσόντα της.

Ωστόσο, υπήρξε μια αλλαγή στη διατύπωση στο pliego της Βαλένθια το 2011 για να ειπωθεί ότι οποιαδήποτε ποικιλία σταφυλιών από την Utiel-Requena και το Alicante (όχι μόνο το Bobal και το Monastrell) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους παραγωγούς της DO Valencia. Αυτό προκάλεσε προφανώς μια άνοδο στην παραγωγή κρασιού που προέρχεται από αυτούς τους δήμους εκτός του DO Valencia στο Utiel-Requena και στο Alicante, εννέα από τον πρώτο και ελάχιστα άλλους από τον δεύτερο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του DO Alicante, Eladio Martín Aniorre δήλωσε, «Διακύβευμα ήταν το γεγονός ότι με αυτές τις αλλαγές βλέπαμε ολοένα και περισσότερα κρασιά από το Αλικάντε να παράγονται υπό την DO Valencia κάθε χρόνο, ξεκινώντας από το 2011».

Η Utiel-Requena, όντας η πιο επηρεασμένη καθώς οι παραγωγοί της Βαλένθια μπορούσαν να πάρουν σταφύλια από όλους τους δήμους εντός του DO τους, κάτι που οδήγησε την κατηγορία το 2016 να ανατρέψει αυτές τις αλλαγές, υπογράφοντας ένα μανιφέστο «για την υπεράσπιση της κληρονομιάς της επικράτειας», είπε ένας εκπρόσωπος. Αποκαλύψτε ότι, «εδώ στην Utiel-Requena δεν έχουμε τίποτα κοινό με το υπόλοιπο DO Valencia και είμαστε μια ξεχωριστή περιοχή, επομένως πρέπει να προστατεύσουμε το σημείο καταγωγής μας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο Aniorre ισχυρίζεται επίσης ότι, «αυτές οι αλλαγές προκαλούν μεγάλη σύγχυση στον τελικό καταναλωτή, γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουν».

Ένας εκπρόσωπος της DO Valencia τοποθετήθηκε λέγοντας, ότι όλες οι αλλαγές έγιναν με νόμιμο τρόπο και όλα βασίστηκαν σε μακροχρόνιες συμφωνίες μεταξύ των τριών DO.

Φυσικά, τίθεται θέμα πλαισίου, καθώς αυτές οι συμφωνίες προέκυψαν πριν από δύο δεκαετίες και έκτοτε υπήρξαν αρκετές αλλαγές στις διοικήσεις DO, αυξημένες πωλήσεις και μεγαλύτερη περιφερειακή ταυτότητα τόσο για την Utiel-Requena όσο και για το Alicante που άλλαξαν τη συνολική τους κατάσταση παραγωγής πολύ.

Στην απόφαση του ισπανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ιουλίου 2021, ο DO Valencia υποχρεούται πλέον νομικά να αφαιρέσει κάθε αναφορά των θιγόμενων δήμων στο Utiel-Requena και στο Alicante, καθώς είναι και οι δύο εξωτερικοί στην καθορισμένη περιοχή DO Valencia. Αναφέρθηκε επίσης ότι η διαδικασία με την οποία προστέθηκαν δεν διεξήχθη με τον σωστό τρόπο που πέρασε από όλα τα επίπεδα έγκρισης της ΕΕ και επομένως δεν είχε νομική βαρύτητα.

 

Πηγή: decanter.com

 

 

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δεκαεννιά ποτήρια κρασί μαζί με περίτεχνα πιάτα μαγειρεμένα ώστε να «σηκώσουν» και να χωρέσουν όσο καλύτερα γίνεται όλο το φάσμα εκφράσεων και δημιουργικότητας που...

REPORTS

To Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah 2021 διακρίθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα Syrah του κόσμου από τον Διεθνή Διαγωνισμό Syrah du Monde...

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.