Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γνωρίζοντας τα πορτοκαλί κρασιά και εμβαθύνοντας στην οινοποιητική εφευρετικότητα

Στον απέραντο κόσμο των κρασιών, έχει εμφανιστεί μια σαγηνευτική τάση, που σαγηνεύει τους ουρανίσκους και εκπλήσσει τους λάτρεις του κρασιού. Τα πορτοκαλί κρασιά, γνωστά και ως κεχριμπαρένια κρασιά ή κρασιά που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, έχουν κερδίσει μεγάλη προσοχή για τις μοναδικές γεύσεις και τις εκπληκτικές αποχρώσεις τους. Αυτό το άρθρο διερευνά την προέλευση των πορτοκαλί κρασιών και την οινοποιητική εφευρετικότητα πίσω από τη δημιουργία τους.

Η γέννηση των πορτοκαλί κρασιών

Για να κατανοήσουμε τα πορτοκαλί κρασιά, πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο στις αρχαίες πρακτικές οινοποίησης. Ενώ η σύγχρονη οινοποίηση συνήθως περιλαμβάνει τον διαχωρισμό του χυμού σταφυλιού από τη φλούδα του πριν από τη ζύμωση, τα πορτοκαλί κρασιά ακολουθούν διαφορετικό μονοπάτι. Αυτή η προσέγγιση ανατρέχει στις ρίζες της οινοποίησης, ειδικά στην περιοχή που περιλαμβάνει τη σύγχρονη Γεωργία και τη Δημοκρατία της Σλοβενίας.

 

Αναβίωση αρχαίων τεχνικών

Τα πορτοκαλί κρασιά ουσιαστικά ανακαλύφθηκαν ξανά και αναβίωσαν από μια ομάδα καινοτόμων οινοποιών που προσπάθησαν να επανασυνδεθούν με τις παραδοσιακές μεθόδους οινοποίησης. Αυτοί οι οινοποιοί προσελκύθηκαν από την αρχαία γεωργιανή τεχνική οινοποίησης γνωστή ως “qvevri”, η οποία περιελάμβανε ζύμωση του χυμού σταφυλιού σε μεγάλα πήλινα αγγεία θαμμένα στο έδαφος.

Στην οινοποίηση qvevri, οι φλούδες των σταφυλιών παραμένουν σε επαφή με το χυμό κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, με αποτέλεσμα ένα πλούσιο, κεχριμπαρένιο κρασί. Η διαδικασία επιτρέπει στο κρασί να εξάγει τανίνες, χρώμα και γεύσεις από τη φλούδα των σταφυλιών, δημιουργώντας μια ξεχωριστή αισθητηριακή εμπειρία.

 

Η τέχνη της επαφής με το δέρμα 

Οι οινοποιοί που κατασκευάζουν πορτοκαλί κρασιά χρησιμοποιούν εκτεταμένη περίοδο επαφής με το δέρμα κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Μετά τη σύνθλιψη των σταφυλιών, οι φλούδες μένουν σε επαφή με το χυμό για μέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Αυτή η διαδικασία προσδίδει στο κρασί ζωντανές αποχρώσεις που κυμαίνονται από απαλό χρυσό έως βαθύ κεχριμπαρένιο, που θυμίζει φθινοπωρινά χρώματα.

Η επαφή με το δέρμα εισάγει επίσης μια σειρά από γεύσεις και υφές. Οι τανίνες που εξάγονται από τη φλούδα των σταφυλιών προσδίδουν απαλό κράτημα και ελαφρώς οξειδωτική ποιότητα στο κρασί, με αποτέλεσμα ένα μοναδικό γευστικό προφίλ. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει επίσης στο κρασί να διατηρεί μια ορισμένη ποσότητα φυσικής οξύτητας, παρέχοντας μια ευχάριστη ισορροπία στο περίπλοκο γευστικό προφίλ.

 

Τα πορτοκαλί κρασιά σήμερα

Πιο συγκεκριμένα, η αναβίωση των πορτοκαλί κρασιών έχει εξαπλωθεί πολύ πέρα ​​από την ιστορική γενέτειρά τους. Οι οινοποιοί σε όλο τον κόσμο έχουν αγκαλιάσει αυτήν την αρχαία τεχνική, πειραματιζόμενοι με διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, δοχεία ζύμωσης και μεθόδους παλαίωσης. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε πορτοκαλί κρασιά φτιαγμένα από μια σειρά σταφυλιών, όπως Chardonnay, Pinot Gris, Gewürztraminer και πολλά άλλα.

Τα πορτοκαλί κρασιά θαυμάζονται για την ευελιξία τους και την ικανότητά τους να συνδυάζονται καλά με διάφορα πιάτα. Η στιβαρή και ανάγλυφη φύση τους τους επιτρέπει να αντέχουν σε πλούσιες και πολύπλοκες γεύσεις, καθιστώντας τα ένα εξαιρετικό ταίριασμα με φαγητά όπως ψητά κρέατα, χορταστικά μαγειρευτά και παλαιωμένα τυριά.

 

Η έκκληση των πορτοκαλί κρασιών 

Αυτό που ξεχωρίζει τα πορτοκαλί κρασιά είναι η ικανότητά τους να προσφέρουν μια αισθητηριακή εμπειρία που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Οι ζωηρές αποχρώσεις, τα ενδιαφέροντα αρώματα και οι ξεχωριστές γεύσεις τους αιχμαλωτίζουν τους λάτρεις του κρασιού που αναζητούν κάτι πέρα ​​από το συνηθισμένο. Η πολυπλοκότητα και η τόλμη των πορτοκαλί κρασιών τα έχουν κάνει αγαπημένα μεταξύ των σομελιέ, των περιπετειωδών οινοπότες και εκείνων που θέλουν να εξερευνήσουν νέα σύνορα στην οινοποίηση.

Συνοψίζοντας, η αναζωπύρωση των πορτοκαλί κρασιών αντανακλά την επιθυμία επανασύνδεσης με τις αρχαίες οινοποιητικές πρακτικές και απαλλαγής από τη σύμβαση. Με τα εντυπωσιακά τους χρώματα, τις χαρακτηριστικές γεύσεις και τα ανάγλυφα προφίλ τους, αυτά τα κρασιά συνεχίζουν να ξεπερνούν τα όρια του δυνατού στην οινοποίηση. Καθώς περισσότεροι αμπελουργοί σε όλο τον κόσμο υιοθετούν αυτήν τη μέθοδο, μπορούμε να περιμένουμε ότι η τάση του πορτοκαλί κρασιού θα συνεχίσει να εξελίσσεται, προσελκύοντας τόσο τους γνώστες του κρασιού όσο και τους περίεργους ουρανίσκους. Σηκώστε, λοιπόν, το ποτήρι σας για την οινοποιητική εφευρετικότητα που μας έφερε πορτοκαλί κρασιά μια απόδειξη της τέχνης και της καινοτομίας που τροφοδοτεί τον κόσμο του κρασιού.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Προς τα τέλη Σεπτεµβρίου αναµένεται να βγει η πρόσκληση για αιτήσεις που αφορούν το πρόγραµµα Αναδιάρθρωσης Αµπελώνων, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση µε το...

REPORTS

Με μειωμένη την ποσότητα του Μοσχάτου έως 20% αλλά σε άριστη κατάσταση ξεκίνησε ο τρύγος στην Λήμνο, ενώ τις επόμενες μέρες ξεκινά και για...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η NASA χρησιμοποίησε εναέρια απεικόνιση για να βοηθήσει στον εντοπισμό της ασθένειας των αμπελιών, ανοίγοντας το δρόμο για ταχεία αντίδραση από τους παραγωγούς πριν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική συνεργασία ξεκινάει για το Wines of Crete. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, στο...