Connect with us

Αναζήτηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εξακολουθεί το κρασί να είναι το αγαπημένο ποτό των Γάλλων;

Σε συζήτηση με τον Βέλγο καθηγητή Fabrizio Bucella, λέκτορα φυσικής για φοιτητές αρχιτεκτονικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB), αλλά και επίσης σομελιέ και ζυθολόγος ή ειδικός στην μπύρα, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξωτερική άποψη για τον ρόλο του κρασιού στη γαλλική κουλτούρα και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου SoWine, το κρασί δεν είναι πλέον το αγαπημένο ποτό των Γάλλων…

Fabrizio Bucella: Απλώς για επισήμανση, μιλάμε για 1.025 ερωτηθέντες και μια μικρή στατιστική διαφορά (51% για την μπύρα, 49% για το κρασί). Όλοι γνωρίζουμε πώς εξελίχθηκαν οι δημοσκοπήσεις στις τελευταίες γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές. Για να είμαι ειλικρινής, εκπλήσσομαι που αυτό συμβαίνει τόσο αργά. Ο κόσμος του κρασιού μερικές φορές ζει σε μια φούσκα. Εκτός από την ύπαιθρο, που είναι σε επαφή με το προϊόν, οι νέοι στις πόλεις δεν έχουν καμία σχέση με το κρασί. Πρέπει να σκύψεις προς τα πίσω για να τους φτάσεις. Η πεποίθηση ότι το «αίμα της γης» μοιάζει με το Άγιο Δισκοπότηρο, ότι οι άνθρωποι κάνουν ουρά για να το δουν, ανήκει στο παρελθόν.

 

Από την εμπειρία σας, πώς θα περιγράφατε την τρέχουσα σχέση των Γάλλων με το κρασί;

Είναι πάντα δύσκολο να απαντήσει κανείς σε αυτή την ερώτηση, ειδικά με μία πρόταση. Η σχέση είναι πολλαπλή, ή καλειδοσκοπική. Ο καθένας έχει διαφορετικές σχέσεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, σε διαφορετικές εποχές του χρόνου (διακοπές, ή όχι), σε επαγγελματικούς κύκλους, με φίλους ή οικογένεια. Οι μαθητές μου συχνά μου λένε ότι το κρασί δεν μεταδίδεται πλέον από γενιά σε γενιά στο οικογενειακό δείπνο. Έρχονται σε διαλέξεις κρασιού για να βρουν αυτό που νιώθουν ότι είναι ένα χαρούμενο μυστήριο η τέχνη της γευσιγνωσίας. Θέλουν να κατανοήσουν, να μάθουν και να ασχοληθούν.

 

Μπορεί το κρασί να γίνει ξανά το αγαπημένο ποτό των Γάλλων; Ειδικά στους νέους;

Κατά βάθος, νιώθω ότι οι νέοι εξακολουθούν να συνδέονται με το κρασί, όχι αποκλειστικά με το κρασί, αλλά εν μέρει με αυτό. Δεν το κάνουν με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε εμείς, και όχι πάντα με τα ίδια κρασιά. Πέρα από αυτές τις διαφορές, υπάρχουν πολλές ομοιότητες, με κυριότερη ότι στις μέρες μας το κρασί πίνεται για να συνοδεύσει ένα γεύμα, άρα το υγρό συνοδεύει το στερεό. Οι εξτρεμιστές (και είμαι ένας από αυτούς) κάνουν το αντίθετο, το στερεό συνοδεύει το υγρό και συνοδεύουν το κρασί με ένα γεύμα. Η ιδέα είναι αυτή. Κρασί για σνακ και κρασιά μπιστρό έχουν επιβιώσει, αλλά σπρώχνονται στο τέλος, ξεχασμένα, σε συζητήσεις και απεικονίσεις.

 

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού στη Γαλλία μειώθηκε κατά ένα τρίτο τα τελευταία 10 χρόνια, αναφέρει μια ανησυχητική νέα έκθεση.

REPORTS

Με μεγάλη συμμετοχή οινοποιείων και πληθώρα κρασιών έρχεται η Central Wine Fair 2022, η οποία επιστρέφει σε εορταστική ατμόσφαιρα τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου με...

REPORTS

Σε μια ενημέρωση τύπου της Vinexpo Paris αυτή την εβδομάδα, ο COO της Wine Intelligence Richard Halstead περιέγραψε «τη μεγάλη πρόκληση, που κλείνεται να...

REPORTS

Μία ανατρεπτική προσπάθεια που λόγω χαρακτήρα προσομοιάζει στην διαδικασία παραγωγής των garage wines βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη την τελευταία τριετία εντός των ορίων της...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.