Connect with us

Αναζήτηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εξακολουθεί το κρασί να είναι το αγαπημένο ποτό των Γάλλων;

Σε συζήτηση με τον Βέλγο καθηγητή Fabrizio Bucella, λέκτορα φυσικής για φοιτητές αρχιτεκτονικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB), αλλά και επίσης σομελιέ και ζυθολόγος ή ειδικός στην μπύρα, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξωτερική άποψη για τον ρόλο του κρασιού στη γαλλική κουλτούρα και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου SoWine, το κρασί δεν είναι πλέον το αγαπημένο ποτό των Γάλλων…

Fabrizio Bucella: Απλώς για επισήμανση, μιλάμε για 1.025 ερωτηθέντες και μια μικρή στατιστική διαφορά (51% για την μπύρα, 49% για το κρασί). Όλοι γνωρίζουμε πώς εξελίχθηκαν οι δημοσκοπήσεις στις τελευταίες γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές. Για να είμαι ειλικρινής, εκπλήσσομαι που αυτό συμβαίνει τόσο αργά. Ο κόσμος του κρασιού μερικές φορές ζει σε μια φούσκα. Εκτός από την ύπαιθρο, που είναι σε επαφή με το προϊόν, οι νέοι στις πόλεις δεν έχουν καμία σχέση με το κρασί. Πρέπει να σκύψεις προς τα πίσω για να τους φτάσεις. Η πεποίθηση ότι το «αίμα της γης» μοιάζει με το Άγιο Δισκοπότηρο, ότι οι άνθρωποι κάνουν ουρά για να το δουν, ανήκει στο παρελθόν.

 

Από την εμπειρία σας, πώς θα περιγράφατε την τρέχουσα σχέση των Γάλλων με το κρασί;

Είναι πάντα δύσκολο να απαντήσει κανείς σε αυτή την ερώτηση, ειδικά με μία πρόταση. Η σχέση είναι πολλαπλή, ή καλειδοσκοπική. Ο καθένας έχει διαφορετικές σχέσεις σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, σε διαφορετικές εποχές του χρόνου (διακοπές, ή όχι), σε επαγγελματικούς κύκλους, με φίλους ή οικογένεια. Οι μαθητές μου συχνά μου λένε ότι το κρασί δεν μεταδίδεται πλέον από γενιά σε γενιά στο οικογενειακό δείπνο. Έρχονται σε διαλέξεις κρασιού για να βρουν αυτό που νιώθουν ότι είναι ένα χαρούμενο μυστήριο η τέχνη της γευσιγνωσίας. Θέλουν να κατανοήσουν, να μάθουν και να ασχοληθούν.

 

Μπορεί το κρασί να γίνει ξανά το αγαπημένο ποτό των Γάλλων; Ειδικά στους νέους;

Κατά βάθος, νιώθω ότι οι νέοι εξακολουθούν να συνδέονται με το κρασί, όχι αποκλειστικά με το κρασί, αλλά εν μέρει με αυτό. Δεν το κάνουν με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε εμείς, και όχι πάντα με τα ίδια κρασιά. Πέρα από αυτές τις διαφορές, υπάρχουν πολλές ομοιότητες, με κυριότερη ότι στις μέρες μας το κρασί πίνεται για να συνοδεύσει ένα γεύμα, άρα το υγρό συνοδεύει το στερεό. Οι εξτρεμιστές (και είμαι ένας από αυτούς) κάνουν το αντίθετο, το στερεό συνοδεύει το υγρό και συνοδεύουν το κρασί με ένα γεύμα. Η ιδέα είναι αυτή. Κρασί για σνακ και κρασιά μπιστρό έχουν επιβιώσει, αλλά σπρώχνονται στο τέλος, ξεχασμένα, σε συζητήσεις και απεικονίσεις.

 

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Advertisement
Advertisement

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με τη διάγνωση και τις αρχικές θεραπείες που προβλέπονται για να βοηθήσουν τη βιομηχανία κρασιού να ξεπεράσει την κρίση της ήδη έτοιμες, οι ευρωβουλευτές...

REPORTS

Η οινοβιομηχανία του Λος Άντζελες παλεύει με τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που σάρωσαν την περιοχή στις αρχές Ιανουαρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Με τα κλειδιά για τη διαχείριση της κρίσης του κρασιού στις Βρυξέλλες, ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Christophe Hansen, κάνει έναν απολογισμό...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Wine Club THESSALONIKI ’96, μια από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων του Κρασιού στην Ελλάδα, διανύει την 29η χρονιά λειτουργίας του.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση “ΒορΟινά”, με τα εξαιρετικά κρασιά και αποστάγματα των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επιστρέφει και πάλι στο ετήσιο ραντεβού της με το...