Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εξαιρετική, αν και όχι άφθονη, προδιαγράφεται η φετινή σοδειά οίνου στην ΕΕ

Σε μικτά αποτελέσματα αναμένεται να οδηγήσουν την φετινή συγκομιδή κρασιού τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε κεντρικά παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης. Η σοδειά του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Copa-Cogeca αν και δεν προδιαγράφεται άφθονη, εντούτοις χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αμπελουργοί.

του Ζήση Πανάγου

Συνολικά, η συγκομιδή 2022/2023 χαρακτηρίζεται από τον αντίκτυπο της ξηρασίας και των καυτών θερμοκρασιών που μαίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και οδηγούν σε συγκομιδή ιζημάτων και μειωμένες αποδόσεις. Το θετικό είναι ότι τα σταφύλια βρίσκονται σε πολύ καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση, προμηνύοντας κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.

Η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ προβλέπεται να παραμείνει περίπου σταθερή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά υπολείπεται του μέσου όρου της πενταετίας (2017-2021) με σημαντικές διαφορές εντός της χώρας ως αποτέλεσμα ξηρασιών και υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Οι τρεις κύριες χώρες παραγωγής, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αναμένεται να παράγουν 130,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αντιπροσωπεύοντας μια ελαφρά αύξηση (+1,1%) από τα 128,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα που παρήχθησαν το 2021/22 και μια μικρή πτώση (-2,1%) από ο μέσος όρος της πενταετίας των 132,9 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Μειώσεις στις αποδόσεις καταγράφονται στις περισσότερες από τις άλλες χώρες παραγωγής.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της πρόβλεψης, ο Luca Rigotti, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Copa-Cogeca για το κρασί δήλωσε: «Αν και δεν είναι άφθονη, η σοδειά του 2022 έχει «σωθεί» σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες των αμπελουργών. Ωστόσο, φέτος παραμένει πρόκληση για το σύνολο τομέα: η αύξηση του κόστους των μεταφορών, του γυαλιού, του χαρτονιού, των φυτοϋγειονομικών προϊόντων και της ενέργειας έχει επιδεινώσει περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής. Αυτό διαβρώνει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για τους παραγωγούς».

Για τον Luca Rigotti, οι δυσκολίες που έφεραν οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν δείξει ότι “οι παραγωγοί έχουν δεσμευτεί να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να διατηρήσουν το περιβάλλον. Οι αμπελουργοί και οι συνεταιρισμοί καινοτομούν και εφαρμόζουν καλές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον (κλάδεμα απορριμμάτων , αποτελεσματικά συστήματα άρδευσης, μειωμένες φυτοϋγειονομικές θεραπείες) χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα των κρασιών μας».

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Αντλώντας έμπνευση και ερεθίσματα από την οινική παράδοση των Γιάλτρων της Βόρειας Εύβοιας, που αποτέλεσε το παλαιότερο κρασοχώρι της ευρύτερης περιοχής, ο οινοποιός Κώστας...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Από αυτόρριζο αμπελώνα 45 ετών στα ορεινά της Μεσσηνίας το εκλεπτυσμένο Chardonnay της Οινοποιίας Ψαρούλη.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

REPORTS

Τα μυστικά μονοπάτια των οίνων και των αποσταγμάτων, που εξίταραν τα όνειρά του από μικρό παιδί, βλέποντας τον πατέρα του να αποστάζει τσίπουρο, στο...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.