Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εν μέσω μίας οινικής αναγέννησης η Πολωνική αγορά κρασιού με 28% αύξηση

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά κρασιού της Πολωνίας έχει υποστεί σημαντική μεταμόρφωση. Μεταξύ 2018 και 2022, η αξία των πωλήσεων κρασιού σταφυλιών αυξήθηκε κατά 28%, σύμφωνα με στοιχεία από τις πολωνικές τελωνειακές αρχές. Αυτή η άνοδος φανερώνει μια σαφή στροφή στις προτιμήσεις των καταναλωτών της Πολωνίας προς πιο εξελιγμένα αμπελοοινικά προϊόντα.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει μετριάσει αυτήν την ανάπτυξη, καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν περικόψει την κατανάλωση αλκοόλ ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές. Ενώ οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων σημείωσαν ελαφρά μείωση το 2022, η συνολική αξία της αγοράς συνέχισε να αυξάνεται, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του κόστους των αμπελοοινικών προϊόντων.

Η Πολωνία δεν είναι μια χώρα που παραδοσιακά συνδέεται με την παραγωγή κρασιού. Η τοπική αμπελουργική βιομηχανία παραμένει μικρή, με περιορισμένη παραγωγή από περιοχές όπως η Zielona Góra, η οποία έχει ιστορικούς δεσμούς με την οινοποίηση. Γίνονται  όμως προσπάθειες για την αναζωογόνηση αυτών των αμπελώνων, αλλά ακόμη η εγχώρια παραγωγή απέχει ακόμη πολύ από την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για την χώρα.

Από το 2018 έως το 2022, η αξία των εισαγωγών κρασιού στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 26%. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία κυριαρχούν στην αλυσίδα εφοδιασμού, ακολουθούμενες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και οι  μη ευρωπαίοι παραγωγοί όπως η Χιλή και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς η κατανάλωση πολωνικού κρασιού συνεχίζει να αυξάνεται,  οι διεθνείς προμηθευτές έχουν αποκτήσει πιο στέρεη βάση στην αγορά.

Ιστορικά, η κατανάλωση κρασιού στην Πολωνία είχε δώσει βάση σε μεγάλο βαθμό προς τα κρασιά με βάση τα φρούτα, μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στην αγροτική αφθονία της χώρας.Τα τελευταία χρόνια, τα κρασιά από σταφύλι έχουν αρχίσει να επισκιάζουν αυτή την προτίμηση, ιδιαίτερα στους νεότερους και πιο αστικούς καταναλωτές. Μέχρι το 2022, τα κρασιά από σταφύλια αντιπροσώπευαν σχεδόν το 50% των συνολικών πωλήσεων κρασιού στην Πολωνία, ενώ τα κρασιά από φρούτα είχαν μειωθεί στο 31%. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σηματοδοτώντας μια προτίμηση για πιο εκλεπτυσμένες επιλογές κρασιού.

Αυξανόμενος αριθμός Πολωνών καταναλωτών, ιδιαίτερα εκείνοι με υψηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα, αναζητούν κρασιά ανώτερης ποιότητας και μεγαλύτερης ποικιλίας. Εξειδικευμένα καταστήματα κρασιού, που προσφέρουν επιμελημένες επιλογές κρασιών υψηλής ποιότητας, χαράζουν αργά αλλά σταθερά τον χώρο τους στην αγορά, σηματοδοτώντας μια αυξανόμενη όρεξη για προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Παρά τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, η πολωνική αγορά κρασιού αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται τα επόμενα χρόνια. Οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η αξία των πωλήσεων κρασιού σταφυλιών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% μεταξύ 2023 και 2027. Αυτή η αύξηση πιθανότατα θα οφείλεται στο συνεχές ενδιαφέρον για τους αφρώδεις οίνους, ιδιαίτερα στο prosecco, καθώς και στην ευρύτερη πριμοδότηση της αγοράς.

Για τους διεθνείς παραγωγούς, η Πολωνία αντιπροσωπεύει μια ελκυστική και εξελισσόμενη αγορά. Καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς πιο εκλεπτυσμένα και ποιοτικότερα προϊόντα, αφθονούν οι ευκαιρίες για ξένους εξαγωγείς κρασιού που θέλουν να εδραιώσουν ή να εμβαθύνουν την παρουσία τους στην Πολωνία.

Αν και η Πολωνία μπορεί να μην έχει ακόμη τις βαθιές οινοποιητικές παραδόσεις των ευρωπαίων γειτόνων της, αναδεικνύεται γρήγορα σε αγορά με ολοένα αυξανόμενη ζήτηση  για το κρασί. Η στροφή από τα κρασιά με βάση τα φρούτα, στα κρασιά σταφυλιού,  μαζί με  την δημοτικότητα των αφρωδών  ποικιλιών, όλα δείχνουν μια χώρα που βρίσκεται εν μέσω μίας οινικής αναγέννησης.

Πληροφορίες από vinetur.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με στόχο να διατηρήσουν αμπέλια ενός προφυλλοξηρικού κλώνου του Cabernet Sauvignon, ο μηχανικός Max Morales και η Francesca Bridgewater ηγούνται μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας να...

REPORTS

Το 2025 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Consorzio Valpolicella και το γιορτάζει με μια παγκόσμια περιοδεία που ξεκινά από το Παρίσι.

REPORTS

Θέλοντας να κατευνάσει τα αγροτικά συνδικάτα παρά τις πολιτικές και δημοσιονομικές αβεβαιότητες, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας François Bayrou ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων και υποσχέθηκε...

REPORTS

Η δεξιά πτέρυγα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να ηγείται της «μάχης ταυτότητας» ενάντια στην πίεση της ΕΕ για περισσότερα κρασιά χωρίς και χαμηλή περιεκτικότητα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι...