Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εν μέσω μίας οινικής αναγέννησης η Πολωνική αγορά κρασιού με 28% αύξηση

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά κρασιού της Πολωνίας έχει υποστεί σημαντική μεταμόρφωση. Μεταξύ 2018 και 2022, η αξία των πωλήσεων κρασιού σταφυλιών αυξήθηκε κατά 28%, σύμφωνα με στοιχεία από τις πολωνικές τελωνειακές αρχές. Αυτή η άνοδος φανερώνει μια σαφή στροφή στις προτιμήσεις των καταναλωτών της Πολωνίας προς πιο εξελιγμένα αμπελοοινικά προϊόντα.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει μετριάσει αυτήν την ανάπτυξη, καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν περικόψει την κατανάλωση αλκοόλ ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές. Ενώ οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων σημείωσαν ελαφρά μείωση το 2022, η συνολική αξία της αγοράς συνέχισε να αυξάνεται, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του κόστους των αμπελοοινικών προϊόντων.

Η Πολωνία δεν είναι μια χώρα που παραδοσιακά συνδέεται με την παραγωγή κρασιού. Η τοπική αμπελουργική βιομηχανία παραμένει μικρή, με περιορισμένη παραγωγή από περιοχές όπως η Zielona Góra, η οποία έχει ιστορικούς δεσμούς με την οινοποίηση. Γίνονται  όμως προσπάθειες για την αναζωογόνηση αυτών των αμπελώνων, αλλά ακόμη η εγχώρια παραγωγή απέχει ακόμη πολύ από την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για την χώρα.

Από το 2018 έως το 2022, η αξία των εισαγωγών κρασιού στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 26%. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία κυριαρχούν στην αλυσίδα εφοδιασμού, ακολουθούμενες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και οι  μη ευρωπαίοι παραγωγοί όπως η Χιλή και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς η κατανάλωση πολωνικού κρασιού συνεχίζει να αυξάνεται,  οι διεθνείς προμηθευτές έχουν αποκτήσει πιο στέρεη βάση στην αγορά.

Ιστορικά, η κατανάλωση κρασιού στην Πολωνία είχε δώσει βάση σε μεγάλο βαθμό προς τα κρασιά με βάση τα φρούτα, μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στην αγροτική αφθονία της χώρας.Τα τελευταία χρόνια, τα κρασιά από σταφύλι έχουν αρχίσει να επισκιάζουν αυτή την προτίμηση, ιδιαίτερα στους νεότερους και πιο αστικούς καταναλωτές. Μέχρι το 2022, τα κρασιά από σταφύλια αντιπροσώπευαν σχεδόν το 50% των συνολικών πωλήσεων κρασιού στην Πολωνία, ενώ τα κρασιά από φρούτα είχαν μειωθεί στο 31%. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σηματοδοτώντας μια προτίμηση για πιο εκλεπτυσμένες επιλογές κρασιού.

Αυξανόμενος αριθμός Πολωνών καταναλωτών, ιδιαίτερα εκείνοι με υψηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα, αναζητούν κρασιά ανώτερης ποιότητας και μεγαλύτερης ποικιλίας. Εξειδικευμένα καταστήματα κρασιού, που προσφέρουν επιμελημένες επιλογές κρασιών υψηλής ποιότητας, χαράζουν αργά αλλά σταθερά τον χώρο τους στην αγορά, σηματοδοτώντας μια αυξανόμενη όρεξη για προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Παρά τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, η πολωνική αγορά κρασιού αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται τα επόμενα χρόνια. Οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η αξία των πωλήσεων κρασιού σταφυλιών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% μεταξύ 2023 και 2027. Αυτή η αύξηση πιθανότατα θα οφείλεται στο συνεχές ενδιαφέρον για τους αφρώδεις οίνους, ιδιαίτερα στο prosecco, καθώς και στην ευρύτερη πριμοδότηση της αγοράς.

Για τους διεθνείς παραγωγούς, η Πολωνία αντιπροσωπεύει μια ελκυστική και εξελισσόμενη αγορά. Καθώς οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς πιο εκλεπτυσμένα και ποιοτικότερα προϊόντα, αφθονούν οι ευκαιρίες για ξένους εξαγωγείς κρασιού που θέλουν να εδραιώσουν ή να εμβαθύνουν την παρουσία τους στην Πολωνία.

Αν και η Πολωνία μπορεί να μην έχει ακόμη τις βαθιές οινοποιητικές παραδόσεις των ευρωπαίων γειτόνων της, αναδεικνύεται γρήγορα σε αγορά με ολοένα αυξανόμενη ζήτηση  για το κρασί. Η στροφή από τα κρασιά με βάση τα φρούτα, στα κρασιά σταφυλιού,  μαζί με  την δημοτικότητα των αφρωδών  ποικιλιών, όλα δείχνουν μια χώρα που βρίσκεται εν μέσω μίας οινικής αναγέννησης.

Πληροφορίες από vinetur.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

REPORTS

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “OINOS”, διοργανώνουν Ημερίδα στις 20 Ιουνίου 2025 και ώρα...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πιο όψιμη κατά περίπου 3-4 ημέρες αναμένεται η φετινή χρονιά σε σχέση με το 2024 στους αμπελώνες της Κρήτης σύμφωνα με νέο δελτίο γεωργικών...