Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εντοπιότητα σε συνεταιριστικό οινοποιείο στη Γαλλία που ξεκινά τις πρώτες σειρές μπύρας

Για να διαφοροποιήσει τις πηγές εισοδήματος των μελών του, το συνεταιριστικό οινοποιείο της Roquemaure στη Γαλλία παράγει τώρα μπύρα γεγονός το οποίο ήδη προσελκύει την προσοχή των καταναλωτών.

Με το όνομα “ζυθοποιείο των αμπελουργών της Gard”, η δραστηριότητα παρασκευής μπύρας από το συνεταιριστικό οινοποιείο της Rocca Maura (Roquemaure) στοχεύει “να διαφοροποιήσει την παραγωγή του για να έχουν σταθερό εισόδημα για τα μέλη του, ανεξάρτητα από την αμπελουργία”, εξηγεί ο Valentin Royer, υπεύθυνος παραγωγής του συνεταιρισμού (60 μέλη για 4.000 στρέμματα αμπέλων). Έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, ο οινολόγος συνέχισε το έργο για την ανάπτυξη μιας μπύρας από τους αμπελουργούς στο Roquemaure.

Επενδύοντας 100.000 € στην αγορά εξοπλισμού ζυθοποιίας (συμπεριλαμβανομένων έξι δεξαμενών από ανοξείδωτο χάλυβα, για θέρμανση της βύνης, προετοιμασία, ζύμωση κ.λπ.), το οινοποιείο ξεκινά τις δύο πρώτες σειρές μπύρας “Rocca Nostra”. Αυτή της άνοιξης: μια ξανθιά (τύπος pilsner, ελαφριά μπύρα με εσπεριδοειδή) και μια pale μπύρα (πιο σύνθετη και φρουτώδης) στα 2,9 € ανά φιάλη 33 cl στο οινοποιείο (η μπύρα διατίθεται επίσης στα 75 cL, τα βαρέλια είναι υπό μελέτη).

Αν και αυτά τα πρώτα μπουκάλια παράγονται από κριθάρι βύνης που αγοράστηκε στη Γαλλία, το συνεργατικό οινοποιείο σκοπεύει να ενσωματώσει αυτήν την παραγωγή στον αμπελώνα του. «Όταν πίνετε μπύρα από βιοτεχνία, το μόνο πράγμα που έχει τοπική συνήθως προέλευση είναι το νερό (η βύνη είναι συχνά βελγική). Θέλουμε τοπικότητα που αποτελεί μέρος της συνεργασίας» δηλώνει ο Valentin Royer. Έτσι, ένας συνεργάτης μόλις φύτεψε 1,5 εκτάριο κρίθης για να παράγει 6 τόνους κρίθης (δηλ. 4 τόνους βύνης) που θα μπορούσαν να παράγουν 120 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.

Ο συνεταιρισμός θα επικοινωνήσει και θα προσεγγίσει ένα εργοστάσιο λυκίσκου της Αλσατίας για να συμπληρώσει τον εφοδιασμό του. Η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας είναι ορατή, με αρχικά θετικά σχόλια από τους καταναλωτές τα οποία είναι αρκετά για να εμπνεύσει δοκιμές για νέες σειρές, όπως είναι η προσθήκη μούστου σταφυλιών σε συνταγές μπύρας που ωριμάζουν σε βαρέλια μπύρας.

 

Πηγή ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς προσκαλεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το οινόφιλο κοινό που βρίσκεται στο νησί να δοκιμάσει τα ροζέ των οινοποιών μελών του...

REPORTS

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με...

REPORTS

Στο εμβληματικό ξενοδοχείο KING GEORGE, στην καρδιά της Αθήνας αλλά και του διεθνούς jet-set, το Samos Nectar του ΕΟΣ Σάμου έχει βρει την δική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 11:00πμ θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο μικρό– Οινοποιείο Ακριώτου, στις Πλαταιές Βοιωτίας, με θέμα "Ο οίνος στην αρχαιότητα και σήμερα".

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...