Αυστριακό κρασί
Το έτος 2024 ήταν δύσκολο για τους οινοπαραγωγούς στην Αυστρία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση εσοδείας του εθνικού οργανισμού οίνου, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε μικρές σοδειές. Όλες οι περιοχές ανέφεραν σημαντικά μειωμένες αποδόσεις σε σύγκριση με τον πρόσφατο μέσο όρο. Διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν σε αυτή τη μείωση, όπως οι όψιμοι παγετοί και η αποτυχία ανάπτυξης των σταφυλιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Κατά συνέπεια, τα σταφύλια ήταν κυρίως χαλαρά συγκεντρωμένα, μικρά και υγιή, αλλά είχαν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χυμό.
Παρά τις δυσκολίες, οι οποίες περιγράφονται ως «οδοστρωτήρας» από την οργάνωση, η εσοδεία 2024 λέγεται ότι παρήγαγε ευχάριστα κρασιά, συμπεριλαμβανομένων καλά ισορροπημένων και προσιτών λευκών κρασιών με ελκυστικά αρώματα φρούτων, σώμα και μέτρια οξύτητα. Επιπλέον, οι βαθύχρωμοι, συμπυκνωμένοι ερυθροί οίνοι αναμένεται να ωριμάσουν σε μια εξαιρετική εσοδεία, πιθανότατα από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με το Αυστριακό Συμβούλιο Εμπορίας Οίνων (Austrian Wine).
Ακραία καιρικά φαινόμενα
Μετά από έναν χειμώνα με πολλές βροχοπτώσεις, η θερμή έναρξη της άνοιξης οδήγησε τα αμπέλια να βγάλουν τα μπουμπούκια τους νωρίτερα από το συνηθισμένο. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, πολλές περιοχές αντιμετώπισαν σοβαρούς όψιμους παγετούς που προκάλεσαν ζημιές σε χαμηλά κείμενα και επηρέασαν τους αμπελώνες υψηλής ποιότητας στις περιοχές Kamptal και Wachau.
Πιο συγκεκριμένα, η ανθοφορία έγινε επίσης νωρίτερα από το συνηθισμένο. Οι υγρές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οδήγησαν σε κούραση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερη καρπόδεση. Από τον Ιούνιο, οι ζεστές καλοκαιρινές περίοδοι επιτάχυναν τη διαδικασία ανάπτυξης, αλλά δυστυχώς σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν και πάλι ζημιές από χαλάζι.
Το θερμό καλοκαίρι οδήγησε σε πρώιμη συγκομιδή που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, με πολλές περιοχές να έχουν τελειώσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ακολούθησαν σημαντικές βροχοπτώσεις, ιδίως στην Niederösterreich, οι οποίες όμως δεν επηρέασαν τα υγιή σταφύλια. Οι αμπελουργοί μπόρεσαν να συγκομίσουν καλά ωριμασμένα, χοντρόφλουδα μούρα, με αποτέλεσμα γενναιόδωρους λευκούς οίνους με λεπτό μπουκέτο και καλή ισορροπία. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και την εποχή συγκομιδής, αλλά είναι γενικά υψηλότερη, ενώ τα επίπεδα οξύτητας παραμένουν μέτρια.
Εξαιρετικά κρασιά
Σύμφωνα με το Αυστριακό κρασί, το Grüner Veltliner και το Riesling, μαζί με τις διάφορες ποικιλίες της οικογένειας Pinot, αναδεικνύουν σταθερά τα μοναδικά ποικιλιακά χαρακτηριστικά τους και μια γοητευτική φρουτώδη γεύση. Αυτή η ποιότητα ήταν επίσης εμφανής στο Sauvignon και το Muskateller από το Steiermark (Στυρία), όπου επιτεύχθηκαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σακχάρων σε ορισμένες συγκομιδές χαμηλού όγκου.
Επιπλέον, μια μικρή ποσότητα γλυκών οίνων υψηλής ποιότητας με καθαρή μούχλα βοτρύτη συγκομίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου στους αμπελώνες γύρω από τη λίμνη Neusiedl, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για την παραγωγή κρασιών.
Οι οινοπαραγωγοί στο Burgenland, καθώς και στην περιοχή Thermen και στο Carnuntum – τις κύριες περιοχές ερυθρών οίνων της Niederösterreich έχουν πολλούς λόγους να γιορτάζουν τον τρύγο. Συγκομίζουν εξαιρετικά μικρά, χοντρόφλουδα μούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε άριστη κατάσταση. Ακόμα και τα νεαρά κρασιά είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένα, με γεμάτο σώμα και έντονες νότες σκούρων φρούτων, που υποστηρίζονται από μια σθεναρή ραχοκοκαλιά από τανίνες. Αυτή η ποιότητα ισχύει για τις εγχώριες εμβληματικές ποικιλίες της Αυστρίας, Blaufränkisch και Zweigelt, καθώς και για διεθνείς ποικιλίες όπως Cabernet, Merlot και Pinot Noir.
Ως αποτέλεσμα, οι Αυστριακοί οινοπαραγωγοί μπορούν να αναμένουν μια εξαιρετική εσοδεία για τα ερυθρά κρασιά, βασιζόμενοι στις εξαιρετικές εσοδείες των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με το Austrian Wine, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2024 να είναι μια από τις καλύτερες εσοδείες για τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com
