Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Δύο μοντέρνα κρασιά από την ποικιλία Chardonnay έρχονται στο ποτήρι μας

Κομψά, φρουτώδη και ισορροπημένα στο στόμα είναι τα Chardonnay του κτήματος Κοκοτού και του οινοποιείου Νέστωρ.

Κτήμα Κοκοτού

Η επιτομή της κομψότητας

Το Kτήμα Κοκοτού διαθέτει στην αγορά ένα Chardonnay δεξαμενής, με σταφύλι από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του στη Σταμάτα Αττικής. Βρίσκονται σε υψόμετρο 420 μέτρων και περιβάλλουν ομοιόμορφα το οινοποιείο που συμπληρώνεται με τη θέα των τεσσάρων βουνών της Αττικής. Το έδαφος του αμπελώνα είναι αμμοπηλώδες και ελαφρά επικλινές και δίνει χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, ικανοποιώντας την επιθυμία των οινοποιών για υψηλή ποιότητα στο σταφύλι και εν συνεχεία στο κρασί.

Τρύγος τέλη Αυγούστου

Τα σταφύλια, αφού τρυγηθούν στα τέλη Αυγούστου, συλλέγονται χειρωνακτικά σε πλαστικά τελάρα και τοποθετούνται σε ψυκτικό θάλαμο για ένα βράδυ, σε θερμοκρασία 6οC περίπου. Στη συνέχεια, απορραγίζονται και πιέζονται ελαφρά σε πνευματικό πιεστήριο με σκοπό την εκχύλιση του καλύτερου μέρους των συστατικών του σταφυλιού.

Ακολουθεί στατική απολάσπωση και αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με ελεγχόμενη θερμοκρασία 16-17ºC, για 18 ημέρες περίπου. Το κρασί παραμένει σε επαφή με τις οινολάσπες για τους επόμενους 4 μήνες με συνεχείς αναδεύσεις για να σχηματίσει σιγά σιγά τη μορφή που θα έχει και στη φιάλη.

Aρώματα ώριμων φρούτων

Το Chardonnay δεξαμενής της σοδειάς 2019 έχει λαμπερό χρυσαφί χρώμα, ενώ επικρατούν αρώματα ώριμων φρούτων με κυρίαρχα το πεπόνι και το λευκόσαρκο ροδάκινο. Εμφανίζεται κομψό, φρουτώδες και ισορροπημένο στο στόμα με μακρά επίγευση. Εξαιρετικός συνοδός για ζυμαρικά με λαχανικά και λευκές σάλτσες, ψάρι και κοτόπουλο στη σχάρα και μαλακά τυριά.

Πλούσιο και ζουμερό

Το Chardonnay του οινοποιείου Νέστωρ κυκλοφορεί με την πρωτότυπη ονομασία Pylόs, σε ονομασία προέλευσης Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος και πιο συγκεκριμένα από αμπελώνα στην περιοχή Χρηστιανοί – Μουζάκι – Φλώκα σε υψόμετρο 400-500 μέτρα και αμμοαργιλώδες έδαφος. Το κλίμα είναι τυπικό μεσογειακό και το σταφύλι τρυγιέται ανάμεσα από 20 και 30 Αυγούστου, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της κάθε χρονιάς. Η στρεμματική απόδοση φτάνει 800 κιλά το στρέμμα, με πυκνότητα φύτευσης 350-380 πρέμνα ανά στρέμμα. H οινοποίηση είναι κλασική λευκή, παραμονής τριών εβδομάδων σε επαφή με οινολάσπες και ωρίμανση λίγω μηνών σε δρύινα βαρέλια, για να δώσει τελικά λευκό ξηρό οίνο με λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, χαρακτηριστικό της ποικιλίας, με αρώματα τροπικών και λευκόσαρκων φρούτων που δίνουν μοντέρνες νότες στο προϊόν, εμπλουτισμένο όμως με την κλασική λιπαρότητα και τις νότες μπαχαρικών από την ωρίμανση ενός κλασικού Chardonnay σε βαρέλι. Το Chardonnay του Νέστωρ παλαιώνει και στη φιάλη.

 

all pages_optimized (4)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...