Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Διπλή διάκριση για τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου στις Βρυξέλλες

Τα πολυσυζητημένα παλαιωμένα γλυκά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου βραβεύονται ξανά στον αναγνωρισμένου κύρους διεθνή διαγωνισμό «Concours Mondial de Bruxelles» 2021. Τα βραβεία αφορούν και αναδεικνύουν δύο μοναδικές ετικέτες διπλής σοδειάς, τις 2014 και 2015.

Οι διακεκριμένοι κριτές του διαγωνισμού, επέλεξαν και φέτος να απονείμουν 2 βραβεία στα παλαιωμένα γλυκά μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου, τιμώντας έτσι το ποιοτικό δυναμικό του σαμιακού αμπελώνα αλλά και την ακάματη προσπάθεια των αμπελουργών του ακριτικού νησιού που παράγουν διαχρονικά ένα εξαιρετικό προϊόν.

Οι 300 και πλέον κριτές, δημοσιογράφοι, οινολόγοι, sommelier και γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο, διάσημοι για την ικανότητά τους να αξιολογούν κρασί, επιλέχτηκαν και φέτος πολύ αυστηρά. Η εξαιρετική φήμη της αξιόπιστης διαδικασίας επιλογής, συνοδεύει το διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles παρέχοντας στους καταναλωτές μια σημαντική εγγύηση: ότι ξεχωρίζει μόνο τα κρασιά άψογης ποιότητας και τις καλύτερες επιλογές διεθνώς, αξιολογώντας 10 χιλιάδες κρασιά από 46 διαφορετικές χώρες παραγωγής.

Απονεμήθηκαν:

ΧΡΥΣΟ στο Samos Nectar 2014, το εκπληκτικό λιαστό του Συνεταιρισμού, παλαίωσης 6 ετών, με τον μοναδικό χαρακτήρα του Άσπρου Μοσχάτου

και ΑΡΓΥΡΟ στο Samos Anthemis 2015, με τη μοναδική πολυπλοκότητα και την εξαιρετική ισορροπία.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1936 μέχρι και σήμερα τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες διεθνών διακρίσεων και δεν έχει περάσει ούτε μία χρονιά χωρίς να τιμηθούν με βραβεία, σε όποιους διαγωνισμούς συμμετέχουν.

Λίγα λόγια για τις βραβευμένες ετικέτες

Το Samos Nectar (2014) είναι ίσως το πιο ιστορικό κρασί του ΕΟΣ Σάμου κι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Παράγεται από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι, που παλαιώνει για έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με όμορφες πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη επικρατούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών. Καλή οξύτητα και μεγάλη επίγευση, με ιδιαίτερες νότες καπνού και αμυγδαλωτών.

Ελίσσεται μεταξύ αρωμάτων σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας, ενώ στη γεύση παρουσιάζονται ακούσματα καραμέλας βουτύρου, σταφίδας, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού, ακόμα και γαρύφαλλου, μπλεγμένα με τη γλυκύτητα και «ντυμένα» με εκπληκτική μεταλλικότητα που δίνει μία εντελώς νέα διάσταση στα γλυκά λιαστά κρασιά. Στο στόμα επιφυλάσσει μια αναπάντεχη φρεσκάδα, που μπορεί να του εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι. Στην κατάλληλη θερμοκρασία (12-14ο C) το Samos Nectar αναδεικνύει τα έντονα κι υπέροχα αρώματά του, καθώς και τη μεστή του γλυκύτητα. Είναι επιδόρπιος οίνος, ωστόσο μπορεί άνετα να συνοδεύσει πληθωρικά γλυκόξινα φαγητά (π.χ. αγριογούρουνο με κυδώνι, πάπια με πορτοκάλι κ.ά.), «δυνατά» γλυκά όπως ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα, επιδόρπια με σοκολάτα, καραμέλα ή καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς. Ακόμη συνδυάζεται με έντονα τυριά όπως stilton (μπλε και λευκό), ωριμασμένες κεφαλογραβιέρες και διάφορα καπνιστά τυριά.

Tο Samos Anthemis (εσοδείας 2015) παλαιώνει επί 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Στην όψη έχουμε ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν την παλαίωσή του. Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ με φόντο κακάο και σοκολάτα, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα.

Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται μοναδικά, δίνοντας ένα πραγματικά «ξεχωριστό» κρασί με μαλακή και ισορροπημένη γεύση αλλά και επίγευση με μακρά διάρκεια. Ταιριάζει εξαιρετικά με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Σκέτο, μετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει εξαιρετικά ένα ελαφρύ πούρο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοποιία Ψαρούλη στη Βασιλάδα Μεσσηνίας δημιούργησε μια σειρά από εκδηλώσεις ‘’Open doors’’ , όπου οι επισκέπτες θα ζήσουν μοναδικές εμπειρίες γευσιγνωσίας και ψυχαγωγίας....

REPORTS

Aγιωργίτικο 80%, Syrah 10% και Mοσχοφίλερο 10% συνθέτουν το ροζέ ηµίγλυκο αφρώδες «Τρεις Μάγισσες» του Κτήµατος Μπαραφάκα.

REPORTS

Το Κτήμα Παυλίδη με υπερηφάνεια ανακοινώνει τις πρόσφατες διακρίσεις και την αναγνώριση που έλαβε σε σημαντικές εκθέσεις και διεθνείς διαγωνισμούς οίνου το πρώτο εξάμηνο...

REPORTS

Το Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ έγινε το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που εντάχθηκε από τα τέλη Απριλίου 2024 στο “INTERNATIONAL WINERIES FOR CLIMATE ACTION” (IWCA), την διεθνώς...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θεωρώ ότι ο παραγωγός έχει ευθύνη ακόµη και στο θέµα της διακίνησης του οίνου» θα πει αποφασιστικά ο Χρήστος Πανέρας, για να συµπληρώσει «δεν...

REPORTS

Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» γυρίζει σελίδα και συνεχίζει, την ομολογουμένως λαμπρή πορεία της, με νέο Διοικητικό Συμβούλιο και στο τιμόνι την οινολόγο Ελένη...

REPORTS

Η καλλιεργητική περίοδος του 2024 ξεκίνησε πολύ νωρίς εξαιτίας του πολύ ζεστού χειµώνα και των ήπιων θερµοκρασιών στην αρχή της άνοιξης.

REPORTS

Nα προχωρήσει άμεσα η αναγνώριση της ελληνικής επικράτειας ως ενιαίο αμπελουργικό διαμέρισμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανανέωση και προσαρμογή του οινικού δυναμικού της Χώρας,...