Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δημιουργεί με 500 νέες ετικέτες μέσα σε τρία χρόνια ο ελληνικός οίνος

Έμπνευση, πειραματισμός και προσαρμογή σε νέες τάσεις έδωσαν 500 νέες ετικέτες στη φαρέτρα του ελληνικού οίνου μέσα στην τελευταία τριετία ή πιο συγκεκριμένα, το διάστημα από το τελευταίο Οινόραμα του 2019 μέχρι αυτό που άνοιξε τις πύλες του το περασμένο Σάββατο 12 Μαρτίου και κλείνει αργά το απόγευμα της Δευτέρας 14 Μαρτίου.

του Πέτρου Γκόγκου

Για τους διοργανωτές του Οινοράματος, η εντύπωση ήταν ότι ο χρόνος σταμάτησε τον Μάρτιο του 2020, όταν μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα της έκθεσης τότε, η χώρα μπήκε σε καθολικό lockdown. «Είναι ένα περίεργο συναίσθημα, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ζωή συνεχίζεται και μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει πράγματα» θα πει ο Ντίνος Στεργίδης, πρωτεργάτης της Vinetum και του Οινοράματος.

Πρόκειται για ετικέτες που βγήκαν στην αγορά τα τελευταία 3 χρόνια, κάτι που δείχνει ότι «παρά την κρίση ο κλάδος συνέχισε να δημιουργεί, να φτιάχνει».

Πέρα από την ποσοτική αποτύπωση των καινούριων ετικετών, η πρώτη και γενική εντύπωση έρχεται να επικυρώσει αυτό το αίσθημα της προόδου. Πάνω από 220 οινοποιεία, αίθουσα οινικών αποκαλύψεων με νέα και ανερχόμενα οινοποιεία, αλλά και το γερό έρεισμα τριών αλλεπάλληλων καλών σοδειών, έχουν βάλει σε μια πολύπλευρη αναπτυξιακή τροχιά τον κλάδο.

Βασικό γνώρισμα του ελληνικού οίνου είναι η έντονη ανταγωνιστικότητα, επισημαίνει ο συνομιλητής μας. «Ο κλάδος είναι κατακερματισμένος, αλλά έτσι είναι το κρασί. Δεν υπάρχει global brand» αναφέρει, εξηγώντας ότι ο ανταγωνισμός αυτός είναι που ωθεί προς τα μπροστά το ελληνικό κρασί, με ποιοτικά κριτήρια. «Η έλευση των φυσικών κρασιών έχει ταρακουνήσει τα πράγματα. Βλέπεις οινοποιεία συμβατικά να έχουν υιοθετήσει μεθόδους που προέρχονται από το κίνημα αυτό, για να αποκτήσουν περισσότερο ενδιαφέρον» θα σχολιάσει στη συνέχεια ο κ. Στεργίδης.

Φαίνεται πάντως ότι δεν είναι μόνο τα οινοποιεία και οι προτάσεις τους που έχουν αλλάξει μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια. Εκείνο που θα παρατηρήσουν αρκετοί από τους εκθέτες που μίλησαν στο Winetrails είναι πως το κοινό πλέον είναι πιο ώριμο. «Ο κόσμος σταματάει και ζητά να μάθει πράγματα, προσεγγίζει με μια άλλη ωριμότητα το κρασί» θα παρατηρήσει ο Σωτήρης Αϊβαλής, από τη Νεμέα.

Την παρουσία νέων προτάσεων αλλά και ορισμένων πειραματικών οινοποιήσεων χωρίς ακόμα ετικέτα, κυρίως για τους καλά μυημένους στο χώρο, συμπλήρωσαν και μερικές προτάσεις με έτος εσοδείας αρκετές δεκαετίες πίσω. Ενδεικτικά στο περίπτερο του ΕΟΣ Σάμου, όπου ο εμπορικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Τίτος Φραντζής, άνοιξε το πρωί του Σαββάτου μια φιάλη του 1964 με γλυκό σαμιώτικο κρασί, ως ένα σημείο αναφοράς ότι τελικά το σύγχρονο ελληνικό κρασί μπορεί να αναζητήσει περγαμηνές ποιότητας και στην πιο σύγχρονη ιστορία του.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την έντονη δυσαρέσκεια τους με την εξαίρεση πολύπαθων αμπελουργικών περιοχών της χώρας από το Μέτρο 23 εξέφρασαν αντιπρόσωποι όλων των αμπελουργικών περιοχών της χώρας...

REPORTS

Νέο συμβόλαιο τιμής στο κρασί με συνέπεια στον πολιτισμό προωθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Άνοιγμα στο σύνολο των συντελεστών του κλάδου υπόσχεται ο νέος...

REPORTS

Διαφορετικά ζυγίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ την επικείμενη συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με το μπλοκ των χωρών της Nότιας Αμερικής, την γνωστή «Merocosur»,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...