Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γιορτάζει το Ξινόμαυρο, η «ντίβα» του ελληνικού αμπελώνα

Με τον τρύγο να έχει ολοκληρωθεί εδώ και λίγες εβδομάδες οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας γιορτάζουν από το 2019 την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο, την ποικιλία που αποκαλείται και ως η «ντίβα» του ελληνικού αμπελώνα.

Η ένωση οινοπαραγωγών Οίνοι Βορείου Ελλάδος όρισε την 1η Νοεμβρίου το 2019 ως την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, ημερομηνία συμβολική, καθώς τότε ολοκληρώνεται κατά προσέγγιση ο τρύγος της συγκεκριμένης ευγενής οινικής ποικιλίας.

Το Ξινόμαυρο αποτελεί μία ελληνική ποικιλία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, η οποία καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές στην Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία και μαζί με το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο και το Ασύρτικο, συνθέτει την τετράδα ποικιλιών-πρεσβευτών της ελληνικής οινοπαραγωγής.

Όντας ποικιλία πρεσβευτής της Ελλάδας, αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες παγκόσμια και φυσικά πρωτίστως στην Ελλάδα μας.

Ο οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και επιτυχή βήματα τόσο στην παραγωγή εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και κρασιού εντός και εκτός συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο πως οι γηγενείς ποικιλίες αξίζουν να αποκτήσουν στη συνείδηση των καταναλωτών τη θέση που τους αξίζει, ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες. Λόγω του στιβαρού της χαρακτήρα, αρκετοί βρίσκουν ότι μοιάζει με Nebbiolo, την αγαπημένη ποικιλία από το Piedmont της βορειοδυτικής Ιταλίας.

Οι ζώνες παραγωγής οίνων ΠΟΠ της ποικιλίας είναι τέσσερις και συναντώνται στη Νάουσα και στο Αμύνταιο ως μονοποικιλιακή, ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα σε ένα μικρό ποσοστό και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό ισομερώς.

Επιπλέον, ως οίνο με τον χαρακτηρισμό ΠΓΕ συναντάμε το Ξινόμαυρο σε περιοχές όπως η Επανομή, ο Βελβεντός, η Σιάτιστα και τα Μετέωρα και σε περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος, η Πέλλα, η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία και η Μαγνησία.

Η ποικιλία είναι πλήρως προσαρμοσμένη εδώ και εκατονταετίες στα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας, ενώ το μικροκλίμα της κάθε περιοχής αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο τελικό προιόν, το οποίο παρουσιάζει ένα μεγάλο εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, από ερυθρούς, ροζέ και ξηρούς μέχρι αφρώδεις, λευκούς (όπως τα Blanc de Noir) και ημίγλυκους.

Η στιβαρή του δομή, η υψηλή του οξύτητα, οι τανίνες του και η μακρά του επίγευση το καθιστούν το τέλειο συνοδευτικό για πιάτα με κρέας, ψητά ή μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και αποξηραμένα φρούτα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

REPORTS

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται στους αμπελοκαλλιεργητές της Τοσκάνης αυξήθηκε εκ νέου, φθάνοντας τα 30,48 εκατομμύρια ευρώ για το οικονομικό έτος 2024/2025.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Για 70 χρόνια, οι αμπελώνες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν βιώσει μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από άλλους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.