Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γάλλοι αμπελουργοί εναντίον ισπανικών κρασιών στα σύνορα

Γάλλοι οινοπαραγωγοί έσπασαν εκατοντάδες κιβώτια Cava και πέταξαν χιλιάδες γαλόνια ισπανικού ροζέ για να διαμαρτυρηθούν για τις φθηνές εισαγωγές που επηρεάζουν τις εγχώριες πωλήσεις κρασιού.

Εκατοντάδες Γάλλοι οινοπαραγωγοί έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο στα ισπανικά σύνορα καταστρέφοντας όλο το φορτίο των φορτηγών που μετέφερε τον ισπανικό οίνο cava στη μέση του διασυνοριακού δρόμου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην γαλλική κυβέρνηση που δείχνει να υποστηρίζει τα φθηνά αλκοολούχα ποτά από το εξωτερικό.

Το πρωί της Πέμπτης, 300-400 οινοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της νότιας Γαλλίας συγκεντρώθηκαν στα ισπανικά σύνορα για να μπλοκάρουν τη διέλευση, ξεφορτώνοντας φορτηγά γεμάτα κόκκινα, λευκά και αφρώδη κρασιά και γεμίζοντας τον δρόμο με αυτά.

«Ανάμεσα στον ξένο ανταγωνισμό […], τους κανονισμούς που μας έχουν επιβληθεί και την ιστορική ξηρασία που απειλεί τη φετινή συγκομιδή μας, ζητάμε από τον υπουργό Γεωργίας να μας σώσει», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Bleu ο Pierre Hylari, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών των Ανατολικών Πυρηναίων.

Οι εισαγωγές αμπελοοινικών προϊόντων, κυρίως από την Ισπανία και το Μαρόκο, κατέκλυσαν τη γαλλική αγορά το 2022 με περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού στη μισή τιμή μερικές φορές των τοπικών κρασιών.

Για τις εισαγωγές χύμα κρασιού, το 65% προέρχεται από την Ισπανία. Οι ισπανικές φιάλες πωλούνται λίγο κάτω από 1 ευρώ το λίτρο, ενώ εκείνες οι φιάλες που παράγονται και πωλούνται στη νότια Γαλλία πωλούνται πάνω από 3 ευρώ.

Όσον αφορά τα αιτήματά τους προς τη γαλλική κυβέρνηση, ο Frédéric Rouanet, πρόεδρος της ένωσης οινοπαραγωγών της Aude, δήλωσε στο Euractiv ότι αυτή θα πρέπει να εισαγάγει ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την αμπελοκαλλιέργεια για να βγάλει τον τομέα από την κρίση.

«Ζητάμε απαλλαγές από τα τέλη, στρεμματικές ενισχύσεις, τραπεζικές ενισχύσεις, δυνατότητες άρδευσης και οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει για να βγούμε από το αδιέξοδο», δήλωσε ο αμπελουργός στο Euractiv.

Στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένωση αμπελουργών του Μπορντό επανέλαβε πρόσφατα το αίτημά της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγήσει ενισχύσεις για την εκρίζωση των αμπελώνων, δεδομένου ότι έχει την αρμοδιότητα να χορηγεί τέτοιες ενισχύσεις για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων.

«Αυτή η ημέρα ήταν μια εισαγωγή στον οικονομικό πόλεμο που θα διεξάγουμε», δήλωσε ο Rouanet, καλώντας σε νέα διαμαρτυρία στις 25 Νοεμβρίου.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

REPORTS

Για ακόμα μία χρονιά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συμμετέχει στην Εθνική Δράση «Ανοικτές Πόρτες» στα Οινοποιεία της Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...