Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Γήινο και στιβαρό το Βερτζαμί

Σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας υπάρχουν αυτόρριζοι πολυετείς αμπελώνες με ποικιλιακή ή μεικτή σύνθεση που παρουσιάζουν έντονο αμπελουργικό ενδιαφέρον. Σε μια ανάλογη επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας συναντήθηκα με το Βερτζαμί

Κείµενο Γιάννης Χριστόπουλος * Γεωπόνος MSc

 

Πρόκειται για µια χαρισµατική ποικιλία του ελλαδικού χώρου που έχει τις δυνατότητες τόσο να δηµιουργήσει σπουδαία ποικιλιακά ερυθρά κρασιά, όσο και να συµβάλει  καθοριστικά στη δηµιουργία σύγχρονων ερυθρών χαρµανιών.

Σαφείς αναφορές για την πιθανή καταγωγή της ποικιλίας δεν υπάρχουν, αν και µια θεωρία θέλει να έχει φθάσει στον Ελλαδικό χώρο και πιο συγκεκριµένα στα Επτάνησα από τη γειτονική Ιταλία.  Στις µέρες µας καλλιεργείται συστηµατικά στο νησί της Λευκάδας και σε µικρότερη πυκνότητα στην Κέρκυρα, την Αιτωλοακαρνανία, στους νότιους νοµούς της Ηπείρου (Πρέβεζα και Άρτα), καθώς και  στο βορειοδυτικό τµήµα της Πελοποννήσου. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και σε άλλες περιοχές καθώς για παράδειγµα µεταξύ των παλαιών αµπελουργών στο δήµο Ανδρίτσαινας Κρεστένων ήταν διαδεδοµένη και ως Μαυρούδι.

 

Αυτόρριζα σε κύπελλο

Η συντριπτική πλειοψηφία των φυτών που θα συναντήσει κάποιος σήµερα είναι αυτόρριζα µε κυπελλοειδή διαµόρφωση. Γενικά πρόκειται για φυτά που δέχονται βραχύ κλάδεµα καρποφορίας, παρουσιάζουν µέση ζωηρότητα και µέση παραγωγικότητα και σχετικά υψηλή αντοχή στις συνήθεις ασθένειες. Το Βερτζαµί αποδίδει µεσαίου µεγέθους σταφυλή µε κλυλινδροκωνικό σχήµα και κανονική πυκνότητα ραγών. Οι ράγες του είναι  σφαιρικές, µεσαίου µεγέθους µε κυανοµέλανο χρώµα και χυµώδη σάρκα.

 

 

Στην περιοχή της Σκυλουντίας και γενικότερα στη ∆υτική Πελοπόννησο η ποικιλία κινείται σε επίπεδα τεχνολογικής ωριµότητας γύρω στις 15 Σεπτεµβρίου κι έπειτα.  Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι πως µπορεί ταυτόχρονα να διατηρεί σχετικά χαµηλές τιµές ενεργού οξύτητας, έχοντας αποκτήσει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης σακχάρων. Ως ποικιλία µε πλούσιο και στιβαρό φαινολικό φορτίο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα τόσο στο αµπέλι όσο και στο οινοποιείο για την επίτευξη της οργανοληπτικής ισορροπίας και την αποφυγή υπέρ-εκχυλίσεων στο τελικό κρασί.  Αντίστροφα τώρα, η υπερπαραγωγικότητα µπορεί να οδηγήσει σε οργανοληπτική ανισορροπία, σε κρασιά µε υπερβολικό και άκαµπτο ταννικό φορτίο που στερούνται ορθής συµπύκνωσης φρούτου για να εκφράσουν τα τυπικά γνωρίσµατα της ποικιλίας στο τελικό προιόν.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τις εργασίες του κλαδέματος να βρίσκονται σε εξέλιξη στους κρητικούς αμπελώνες το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου συνιστά την...

REPORTS

Το χιλιανό κρασί κερδίζει έδαφος στην αγορά των ΗΠΑ, δίνοντας υποσχέσεις για το 2025 μετά από μια δύσκολη περίοδο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φάρο της οινοποιητικής αναγέννησης της Θράκης αποτελεί το Κτήμα Κικόνες το οποίο με σεβασμό στην ιστορία, δέσμευση στη βιωσιμότητα και πάθος για τη δημιουργία...

REPORTS

Η Οινοποιία Μαλαματίνα, μέλος του Ομίλου Mantis, αναγνωρίζοντας τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς, προχώρησε σε στήριξη του φιλανθρωπικού σωματείου MDA Hellas, που αφιερώνεται στη...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φάρο της οινοποιητικής αναγέννησης της Θράκης αποτελεί το Κτήμα Κικόνες το οποίο με σεβασμό στην ιστορία, δέσμευση στη βιωσιμότητα και πάθος για τη δημιουργία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα υπερδραστήριο τετραήμερο γεμάτο ποιοτικό οίνο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την ομπρέλα του Οινόραμα - της πιο επιδραστικής έκθεσης που...

REPORTS

Οι αγοραστές εξακολουθούν να αποφεύγουν το ρίσκο, αλλά υπάρχουν σημάδια «εξισορρόπησης» του κλίματος και μια περίοδος χαμηλότερων τιμών στη δευτερογενή αγορά μπορεί να σημαίνει...

REPORTS

Οι καταξιωμένοι διεθνώς μοσχάτοι οίνοι του Ε.Ο.Σ Σάμου επέστρεψαν και φέτος από τη Γαλλία και το διαγωνισμό «Vinalies International 2025», με δύο ακόμη χρυσά...