Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βελτίωση της ποιότητας του κρασιού επιβραδύνοντας την ωρίμανση του σταφυλιού

Τα σταφύλια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη κλιματική αλλαγή, με τα κύματα ζέστης και ξηρασίας να οδηγούν σε πρόωρη ωρίμανση του σταφυλιού και “άτονα’’ κρασιά. Ερευνητές γράφουν στο Journal of Agricultural and Food Chemistry ότι βελτίωσαν τις συνθήκες ανάπτυξης των σταφυλιών Cabernet Sauvignon με επιβράδυνση της ωρίμανσής τους, κάτι που αύξησε τα επίπεδα ενώσεων που σχετίζονται με ανθικές και φρουτώδεις νότες στο κρασί.

2007 Mick Stephenson

Καθώς τα σταφύλια ωριμάζουν και αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε βαθύ κόκκινο, τα σάκχαρα και οι αρωματικές ενώσεις συσσωρεύονται στους καρπούς. Αλλά, όταν ωριμάζουν πιο γρήγορα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ή του υδατικού στρες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, τα φρούτα που προκύπτουν παράγουν κρασιά με περισσότερο αλκοόλ, με πιο θαμπό χρώμα και με γεύσεις από ”μαγειρεμένα” φρούτα.

Για να αντισταθμιστούν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα του οίνου, οι επιστήμονες δοκιμάζουν διάφορους τρόπους ανάπτυξης των φυτών. Προηγούμενοι ερευνητές έχουν δείξει ότι η μείωση της συγκομιδής μπορεί να επιταχύνει την ωρίμανση των σταφυλιών, ενώ η πιο έντονη άρδευση αργότερα κατά την καλλιεργητική περίοδο μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία ωρίμανσης. Ο Christopher Ford και οι συνάδελφοί του θέλησαν να εξετάσουν τις επιδράσεις αυτών των τεχνικών στα χημικά συστατικά που συμβάλλουν στην ποιότητα του φρούτου.

Οι ερευνητές καλλιέργησαν σταφύλια Cabernet Sauvignon σε αμπελώνα στην κοιλάδα του San Joaquin στη Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, είτε αφαίρεσαν ένα μέρος των ραγών, είτε άρδευσαν τα φυτά περισσότερο κατά τη διάρκεια της μετέπειτα καλλιεργητικής περιόδου, έκαναν και τα δύο ή δεν έκαναν τίποτα από τα δύο και συνέλεξαν σταφύλια κατά τη διάρκεια της περιόδου ωρίμανσης. Τα φυτά με το λιγότερο φρούτο παρουσίασαν ταχύτερη συσσώρευση σακχάρων και ωρίμαζαν νωρίτερα κάτω από όλες τις συνθήκες που δοκιμάστηκαν. Ωστόσο, τα φυτά στα οποία εφαρμόστηκε αραίωση και πότισμα, παρουσίασαν πιο αργή συσσώρευση σακχάρων.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι η επιβράδυνση της ωρίμανσης των σταφυλιών μείωσε κάποιες αλδεΰδες, αλκοόλες και την 2-ισοβουτυλο-3-μεθοξυπυραζίνη — που συνδέεται με πράσινα και φυτικά αρώματα – ενώ αύξησε τα νορισοπρενοειδή και τερπένια, που συνδέονται με ευχάριστες ανθικές και φρουτώδεις νότες.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι ο αυξημένος χρόνος ωρίμανσης βελτίωσε την ποιότητα των σταφυλιών που προορίζονται για οινοποίηση, αλλά αυτές οι στρατηγικές θα πρέπει ακόμα να παρακολουθούνται επί αρκετά χρόνια πριν γίνουν αλλαγές στις τρέχουσες πρακτικές.

 

Πηγή foodprocessing.com.au

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η LVMH Vins d'Exception αναδιοργανώνει την ομάδα ανώτερων στελεχών της σε όλα τα κτήματά της, με μια σειρά από ανώτερους διορισμούς, καθώς ο Mathieu...

REPORTS

Στην αγορά 838.717 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας Κτήμα Λαζαρίδη προχώρησε η Ολυμπία Συμμετοχών, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται πλέον στο 12,70%.

REPORTS

Μια νέα εξέλιξη στη γεωργική τεχνολογία προέκυψε από την Κίνα, όπου μια εταιρεία παρουσίασε ένα ρομπότ ζιζανιοκτονίας με λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για να...

REPORTS

Η αγορά των εκλεκτών οίνων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με την παγκόσμια ζήτηση να παραμένει υποτονική και τις τιμές υπό πίεση.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Νέο συμβόλαιο τιμής στο κρασί με συνέπεια στον πολιτισμό προωθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Άνοιγμα στο σύνολο των συντελεστών του κλάδου υπόσχεται ο νέος...

REPORTS

Μια νέα εξέλιξη στη γεωργική τεχνολογία προέκυψε από την Κίνα, όπου μια εταιρεία παρουσίασε ένα ρομπότ ζιζανιοκτονίας με λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για να...

REPORTS

Στην αγορά 838.717 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας Κτήμα Λαζαρίδη προχώρησε η Ολυμπία Συμμετοχών, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται πλέον στο 12,70%.

REPORTS

Η αγορά των εκλεκτών οίνων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με την παγκόσμια ζήτηση να παραμένει υποτονική και τις τιμές υπό πίεση.