Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βελτίωση στα αρώματα του κρασιού με διαφυλλική θρέψη κατά τον περκασμό

Για περισσότερα από 4 χρόνια, η Yara σε συνεργασία µε το Γαλλικό Κέντρο Ερευνών Οίνου (IFV) µελέτησαν την επίδραση της διαφυλλικής θρέψης του αµπελιού στη βελτίωση των αρωµατικών χαρακτηριστικών του κρασιού.


Του Νίκου Μυτιλέκα, Senior Agronomist, Yara Ελλά

Αντικείµενο της µελέτης ήταν η επίδραση της διαφυλλικής χορήγησης του YaraVita SAFE N 300 στη βελτίωση της έκφρασης των αρωµατικών θειολών του κρασιού.

Οι αρωµατικές θειόλες προσδίδουν στο κρασί µια ευχάριστη φρουτώδη επίγευση που παραπέµπει σε εξωτικά φρούτα (φραγκοστάφυλο, γκρέιπφρουτ). Η θετική συµβολή τους στη γεύση των λευκών κρασιών, είναι τυπικής σηµασίας για τα ποικιλιακά αρώµατα των αµπελοπαραγωγικών ζωνών.

Το YaraVita SAFE N 300 εφαρµόστηκε διαφυλλικά στο στάδιο του περκασµού. Το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται από την αλλαγή του χρώµατος των ραγών από πράσινο σε κίτρινο για τις λευκές ποικιλίες και ερυθρό για τις ερυθρές, όπως και από αλλαγές στο µέγεθος, στην υφή και στη χηµική σύσταση των ραγών. Οι ράγες γίνονται πιο µαλακές, πιο ελαστικές και εµπλουτίζονται µε σάκχαρα, µειώνοντας σηµαντικά την οξύτητά τους. Το στάδιο του περκασµού σηµατοδοτεί την αντίστροφη µέτρηση για τον τρύγο και διαρκεί περίπου 15-20 ηµέρες.

Η πρώτη εφαρµογή του YaraVita SAFE N 300 τοποθετείται στο ξεκίνηµα του περκασµού και η δεύτερη 10 ηµέρες αργότερα, µε δόση 1.5 λίτρο/στρέµµα.

Η βελτίωση της έκφρασης των αρωµατικών θειολών αξιολογήθηκε τόσο εργαστηριακά όσο και µε τη διαδικασία της «τυφλής» γευσιγνωσίας, όπου εντοπίστηκαν οι υψηλότερες αρωµατικές ιδιότητες των κρασιών που προέρχονται από τις εφαρµογές του YaraVita SAFE N 300.

Η εφαρµογή του YaraVita SAFE N 300 αποτελεί πλέον κοινή πρακτική σε όλη τη Γαλλία για τους αµπελουργούς που επιδιώκουν να ενισχύσουν τα αρώµατα των κρασιών τους. Αν και οι θειόλες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην ποικιλία Sauvignon Blanc, διαπιστώθηκε ότι συµβάλλουν επίσης στο ποικιλιακό άρωµα των κρασιών που παράγονται από άλλες έγχρωµες και λευκές ποικιλίες, όπως οι Gewürztraminer, Riesling, Semillon, Muscat, Manseng, Merlot και Cabernet Sauvignon.

Το YaraVita SAFE N

Τα προϊόντα διαφυλλικών εφαρµογών YaraVita έχουν αναπτυχθεί µε σκοπό την άριστη απόδοσή τους σε συνθήκες αγρού και την αποτελεσµατική χορήγησή τους στις καλλιέργειες. Κάθε διαφυλλικό προϊόν YaraVita περιέχει υψηλής ποιότητας θρεπτικά στοιχεία και προσθετικές ουσίες, διαβρέκτες και προσκολλητικά, που βελτιώνουν και ενισχύουν την απόδοση τους.

Το YaraVita Safe N 300 είναι ένα πολύ ασφαλές, συµπυκνωµένο υγρό σκεύασµα αζώτου, σχεδιασµένο για διαφυλλικές εφαρµογές. Έχει εξαιρετικές ιδιότητες διαβροχής που διασφαλίζουν τη µέγιστη απορρόφησή του από το φυτό, αλλά και ασφάλεια για την καλλιέργεια. Αν και απορροφάται γρήγορα από τη φυλλική επιφάνεια, το 25% του ολικού αζώτου που περιέχει είναι σε µορφή αργής αποδέσµευσης ώστε να παρέχει µακράς διάρκειας δράση µε τελικά λιγότερες επεµβάσεις από τον παραγωγό. Η υγρή του σύσταση ευνοεί την εύκολη δοσοµέτρησή του, τη διάχυσή του στο βυτίο καθώς και τη συνδυαστικότητά µε άλλα σκευάσµατα στο ψεκαστικό διάλυµα.

Συνδυάζεται άριστα µε τα περισσότερα προϊόντα φυτοπροστασίας που χρησιµοποιούνται στο αµπέλι.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο www.yara.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...