Τα αυξημένα διοικητικά κόστη που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2025 θα εξαρτώνται από την τιμή του δείκτη τιμής λιανεμπορίου (RPI), που δημοσιεύεται σε μηνιαία βάση από την Εθνική Στατιστική υπηρεσία της Αγγλίας και μελετά την ακρίβεια στην αγορά. Για τον Οκτώβριο η τιμή του δείκτη βρέθηκε στο 2,7%, ήτοι εάν η αύξηση της φορολογίας πραγματοποιούταν σήμερα, τότε θα ανέβαινε κατά το ίδιο ποσοστό.
Όπως ανέφερε η υπουργός Οικονομικών της Αγγλίας, Ρέιτσελ Ρίβς, από το μέτρο αυτό θα εξαιρούνται όσα αλκοολούχα ποτά σερβίρονται σε βαρελίσια μορφή στις βρετανικές πάμπς, για τα οποία η φορολογία θα πέσει κατά 1,7% σε μια προσπάθεια να τους δώσει μια σανίδα σωτηρίας. Στην διάρκεια της ομιλίας για τον φθινοπωρινό προϋπολογισμό η Ρίβς αποκάλυψε ότι για το 2024 η ακρίβεια στο νησί αναμένεται να κυμανθεί στο 2,5% για το 2024 από την υπηρεσία Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR). Παράλληλα, η πρόβλεψη της OBR τοποθετεί την ακρίβεια μέχρι το 2029 σε ένα ποσοστό πάνω από το 2% που εκτιμά η βρετανική κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι η φορολογία στο κρασί και στα αλκοολούχα ποτά πιθανότατα θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος της εμπορικής ένωσης Wine & Spirit Trade Association, Μάιλς Μπίλ, στάθηκε στις σημαντικές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει η εν λόγω απόφαση για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία των αλκοολούχων ποτών και για τους καταναλωτές, τονίζοντας πως η ιστορία έχει δείξει ότι η αύξηση των φόρων οδηγεί στην άνοδο των τιμών, που με την σειρά της μεταφράζεται σε μείωση των πωλήσεων.
Η κυβέρνηση Στάρμερ δεν άκουσε τις ανησυχίες της βρετανικής βιομηχανίας οίνου ούτε αναφορικά με την απόφαση της να επιβάλει διαφορετικούς φόρους στα κρασιά ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε αλκοόλ, με τον Μπίλ να χαρακτηρίζει την κίνηση της να υποστηρίξει το μέτρο που είχε εισηγηθεί η απελθούσα κυβέρνηση Σουνάκ εξοργιστική, αφού οι επιχειρήσεις και οι έμποροι οίνου έχουν από καιρό προειδοποιήσει ότι αυτή περισσότερο φρενάρει την οικονομική ανάπτυξη του κλάδου.
Σε ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εθνικής ένωσης του βρετανικού οίνου WineGB, Νίκολα Μπέιτς, που εξέφρασε την απογοήτευση του με την κίνηση της κυβέρνησης, δηλώνοντας πως έχασε την ευκαιρία να προωθήσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του βρετανικού οίνου και να βοηθήσει τους Άγγλους παραγωγός, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αναμένει τα έσοδα από τους φόρους στα κρασιά που μειώθηκαν κατά περίπου 274 εκατ. ευρώ, ελέω των μειωμένων πωλήσεων, να συνεχίσουν σε ίδιο επίπεδο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ΚΕΟΣΟΕ από τον Οκτώβριο, η σύνδεση του φόρου στο κρασί με την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ θα φέρουν την φορολογική επιβάρυνση, κυρίως, για οίνους περιεκτικότητας μεταξύ 11,5% και 14,5% ABV. Οι τιμές των φόρων θα είναι ουσιαστικά δέσμιες των κλιματικών συνθηκών. Όπως αναφέρει με επιστολή της η λιανική εταιρεία Majestic, αναμένει μια αποδέσμευση ορισμένων παραγωγών από τη βρετανική αγορά λόγω της δυσκινησίας του νέου συστήματος, αφού τα μικρά κτήματα που παράγουν υπέροχα κρασιά αναμφίβολα δεν θα τροποποιήσουν τα συστήματα που υπάρχουν για γενιές, ώστε να προσαρμοστούν μόνο στη βρετανική αγορά.
Πληροφορίες από Decanter