Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αυστραλοί οινοποιοί ασκούν πίεση για το όνομα Prosecco εν μέσω συνομιλιών με την ΕΕ

Μια αντιπροσωπεία παραγωγών κρασιού από τη Victoria’s King Valley συναντήθηκε με μέλη του αυστραλιανού κοινοβουλίου στην Καμπέρα προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια τους να διατηρήσουν την πρόσβαση στο όνομα Prosecco.

Η συνάντηση της Australian Grape and Wine (αντιπροσωπευτική οργάνωση παραγωγών που ηγείται της εκστρατείας κατά της απαγόρευσης του ονόματος), έρχεται σε συνέχεια των νέων συνομιλιών μεταξύ Αυστραλίας και ΕΕ σχετικά με μια πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία μπορεί να επηρεάσει ποιος θα χρησιμοποιήσει τον όρο Prosecco για τα αφρώδη κρασιά στην αυστραλιανή αγορά.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας δήλωσε στη Sydney Morning Herald ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ ήθελαν να προσθέσουν το Prosecco σε έναν κατάλογο Γεωγραφικών Ενδείξεων (GI) που προστατεύονται βάσει μιας προϋπάρχουσας συμφωνίας για το κρασί μεταξύ των δύο μερών.

Το Prosecco από ένα καθορισμένο τμήμα της βόρειας Ιταλίας είναι προστατευόμενος ΓΕ στην ΕΕ και το Prosecco DOC Consorzio της Ιταλίας έχει επίσης εξασφαλίσει δικαιώματα εμπορικού σήματος για το όνομα σε πολλές άλλες χώρες.

Είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα για τους Αυστραλούς οινοποιούς, οι οποίοι τόνισαν ότι το Prosecco υπήρχε ως ονομασία ποικιλίας σταφυλιού πριν από τη δημιουργία της ζώνης Prosecco DOC από την Ιταλία το 2009 και στη συνέχεια να αποκτήσει το καθεστώς GI. Η νέα ζώνη υιοθέτησε την ονομασία ποικιλίας σταφυλιού «Glera», συνώνυμο της Φριούλιας.

«Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πρόσβαση στο όνομα Prosecco, καθώς όταν φυτέψαμε τους αμπελώνες μας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 εδώ στην Αυστραλία, η ποικιλία σταφυλιών που φυτέψαμε ήταν Prosecco», είπε η Natalie Pizzini, της οικογενειακής επιχείρησης Pizzini Wines στο Victoria’s King. Κοιλάδα.

«Οι Αυστραλοί παραγωγοί σταφυλιών και κρασιών έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια δολάρια στην ποικιλία σταφυλιού και η παραγωγή μας αξίζει τώρα 200 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας σε ετήσιες πωλήσεις στην εγχώρια αγορά», είπε στο Decanter, μετά την επίσκεψή της στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα. Το rebranding θα απαιτούσε εκατομμύρια δολάρια περαιτέρω επενδύσεων, είπε.

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν σημειώνει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις ΓΕ μετά τον τελευταίο γύρο εμπορικών συνομιλιών με Αυστραλούς αξιωματούχους τον Οκτώβριο. «Οι θέσεις για λύσεις έναντι των προηγούμενων διαφωνών πλησίασαν περισσότερο», ανέφερε, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα», είπε ο Πιτσίνι. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουμε όλοι σε μια συμφωνία με την οποία είμαστε ευχαριστημένοι».

Πρόσθεσε, «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την ικανότητά μας να συνεχίσουμε με τη χρήση του ονόματος Prosecco, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα υπερασπιζόμαστε τον σκοπό μας».

 

Η ιταλική Prosecco DOC Consorzio είπε ότι η προστασία των δικαιωμάτων εμπορικών σημάτων αποτελεί κεντρική αποστολή και προηγουμένως είχε επικαλεστεί την ισχυρή φήμη του DOC στους καταναλωτές.

Πρόσφατα γιόρτασε το καθεστώς προστασίας στη Νέα Ζηλανδία, μετά την εμπορική συμφωνία της χώρας με την ΕΕ, καθώς και την καταχώριση εμπορικού σήματος στην Κίνα.

Η Alessandra Zuccato, υπεύθυνη για τις δραστηριότητες προστασίας εμπορικών σημάτων της Consorzio, δήλωσε σχετικά με τη συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία τον Αύγουστο: «Αυτή η προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου του γεγονότος ότι μια χώρα τόσο μακριά από εμάς αναγνωρίζει ότι είμαστε Ονομασία Προέλευσης και αναστέλλει, μετά από πέντε χρόνια από την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, το εμπόριο «Australian Prosecco», το οποίο βλέπει τη Νέα Ζηλανδία ως τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό της όσον αφορά τις εξαγωγές».

Πηγή: Decanter

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

REPORTS

Tις πέντε διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου έρχεται να εκφράσει η Οινοποιία Μπουτάρη, συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας τα στάδια της συγκεκριμένης ποικιλίας, η οποία έχει ταυτιστεί...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.