Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αυστραλοί οινοποιοί ασκούν πίεση για το όνομα Prosecco εν μέσω συνομιλιών με την ΕΕ

Μια αντιπροσωπεία παραγωγών κρασιού από τη Victoria’s King Valley συναντήθηκε με μέλη του αυστραλιανού κοινοβουλίου στην Καμπέρα προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια τους να διατηρήσουν την πρόσβαση στο όνομα Prosecco.

Η συνάντηση της Australian Grape and Wine (αντιπροσωπευτική οργάνωση παραγωγών που ηγείται της εκστρατείας κατά της απαγόρευσης του ονόματος), έρχεται σε συνέχεια των νέων συνομιλιών μεταξύ Αυστραλίας και ΕΕ σχετικά με μια πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία μπορεί να επηρεάσει ποιος θα χρησιμοποιήσει τον όρο Prosecco για τα αφρώδη κρασιά στην αυστραλιανή αγορά.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας δήλωσε στη Sydney Morning Herald ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ ήθελαν να προσθέσουν το Prosecco σε έναν κατάλογο Γεωγραφικών Ενδείξεων (GI) που προστατεύονται βάσει μιας προϋπάρχουσας συμφωνίας για το κρασί μεταξύ των δύο μερών.

Το Prosecco από ένα καθορισμένο τμήμα της βόρειας Ιταλίας είναι προστατευόμενος ΓΕ στην ΕΕ και το Prosecco DOC Consorzio της Ιταλίας έχει επίσης εξασφαλίσει δικαιώματα εμπορικού σήματος για το όνομα σε πολλές άλλες χώρες.

Είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα για τους Αυστραλούς οινοποιούς, οι οποίοι τόνισαν ότι το Prosecco υπήρχε ως ονομασία ποικιλίας σταφυλιού πριν από τη δημιουργία της ζώνης Prosecco DOC από την Ιταλία το 2009 και στη συνέχεια να αποκτήσει το καθεστώς GI. Η νέα ζώνη υιοθέτησε την ονομασία ποικιλίας σταφυλιού «Glera», συνώνυμο της Φριούλιας.

«Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πρόσβαση στο όνομα Prosecco, καθώς όταν φυτέψαμε τους αμπελώνες μας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 εδώ στην Αυστραλία, η ποικιλία σταφυλιών που φυτέψαμε ήταν Prosecco», είπε η Natalie Pizzini, της οικογενειακής επιχείρησης Pizzini Wines στο Victoria’s King. Κοιλάδα.

«Οι Αυστραλοί παραγωγοί σταφυλιών και κρασιών έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια δολάρια στην ποικιλία σταφυλιού και η παραγωγή μας αξίζει τώρα 200 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας σε ετήσιες πωλήσεις στην εγχώρια αγορά», είπε στο Decanter, μετά την επίσκεψή της στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα. Το rebranding θα απαιτούσε εκατομμύρια δολάρια περαιτέρω επενδύσεων, είπε.

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν σημειώνει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις ΓΕ μετά τον τελευταίο γύρο εμπορικών συνομιλιών με Αυστραλούς αξιωματούχους τον Οκτώβριο. «Οι θέσεις για λύσεις έναντι των προηγούμενων διαφωνών πλησίασαν περισσότερο», ανέφερε, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα», είπε ο Πιτσίνι. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουμε όλοι σε μια συμφωνία με την οποία είμαστε ευχαριστημένοι».

Πρόσθεσε, «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την ικανότητά μας να συνεχίσουμε με τη χρήση του ονόματος Prosecco, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα υπερασπιζόμαστε τον σκοπό μας».

 

Η ιταλική Prosecco DOC Consorzio είπε ότι η προστασία των δικαιωμάτων εμπορικών σημάτων αποτελεί κεντρική αποστολή και προηγουμένως είχε επικαλεστεί την ισχυρή φήμη του DOC στους καταναλωτές.

Πρόσφατα γιόρτασε το καθεστώς προστασίας στη Νέα Ζηλανδία, μετά την εμπορική συμφωνία της χώρας με την ΕΕ, καθώς και την καταχώριση εμπορικού σήματος στην Κίνα.

Η Alessandra Zuccato, υπεύθυνη για τις δραστηριότητες προστασίας εμπορικών σημάτων της Consorzio, δήλωσε σχετικά με τη συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία τον Αύγουστο: «Αυτή η προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου του γεγονότος ότι μια χώρα τόσο μακριά από εμάς αναγνωρίζει ότι είμαστε Ονομασία Προέλευσης και αναστέλλει, μετά από πέντε χρόνια από την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, το εμπόριο «Australian Prosecco», το οποίο βλέπει τη Νέα Ζηλανδία ως τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό της όσον αφορά τις εξαγωγές».

Πηγή: Decanter

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...