Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ασύρτικο και Αγιωργήτικο στις λίστες των ποικιλιών του μέλλοντος

To Ασύρτικο και το Αγιωργήτικο στη διεθνή λίστα με τις ποικιλίες του μέλλοντος, σύμφωνα με την ομάδα ερευνών του κλάδου ICV στο Languedoc της Γαλλίας.

Ανάμεσα στις ποικιλίες  σταφυλιού που κρίνονται κατάλληλες από τους ειδικούς να πάρουν τη σκυτάλη της αμπελουργίας στον κόσμο του αύριο, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, συγκαταλέγονται και δύο Ελληνικές ποικιλίες, συμμετέχοντας τόσο στην κατηγορία των λευκών όσο και των κόκκινων. Πρόκειται για το βασιλιά των λευκών ελληνικών ποικιλιών, το Ασύρτικο και το μοναδικό Αγιωργήτικο με γενέτειρα τη Νεμέα της Πελοποννήσου.

Την περυσινή χρονιά , η ομάδα ICV στο Languedoc, άρχισε να παρακολουθεί μια ντουζίνα ποικιλίες σταφυλιών από διάφορες χώρες της Νότιας Ευρώπης, που φυτεύτηκαν τα τελευταία 5 έως 10 χρόνια από διαφορετικούς αμπελουργούς της περιοχής. Οι ποικιλίες είναι Verdelho, Verdejo, Alvarinho, Xarello, Parellada, Assyrtiko και Malvasia Istriana για τα λευκά και Aleatico, Touriga Nacional, Nero d’Avola, Primitivo, Agiorgitiko, Montepulciano και Saperavi για τα κόκκινα. Οι ποικιλίες φυτεύτηκαν σε πέντε περιοχές –δύο στο Gard και τρεις στο Hérault– και πραγματοποιήθηκαν ζυμώσεις σε μικρές παρτίδες από το πειραματικό οινοποιείο του ICV για να εντοπιστεί ποιες από αυτές ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Τα προβλήματα  περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του παγετού μέσω της μεταγενέστερης έκπτυξης οφθαλμών και/ή την ικανότητα παραγωγής καρπών σε περίπτωση παγετού λόγω γόνιμων δευτερευόντων μπουμπουκιών,  αντιμετώπιση του υδατικού στρες, προσαρμογή σε υψηλές θερμοκρασίες διατηρώντας  το δυναμικό ποιότητας με λογική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καλή οξύτητα και χρώμα και προστατεύοντας την αρωματική ακεραιότητα.

Βέβαια, ο Jacques Rousseau, επικεφαλής των αμπελουργικών υπηρεσιών του ομίλου ICV, συνόψισε τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου έτους παρατήρησης, καταλήγοντας στο ότι παρά τις πολλές προοπτικές και δυνατότητες των ποικιλιών αυτών καμία δεν σημειώνει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει θαυματουργή ποικιλία που να ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις προσδοκίες. Οι ποικιλίες πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με τις προτεραιότητές του δημιουργού και να συνδυάζονται με άλλες προσαρμογές στη διαχείριση αμπελώνων.

πηγή: Vitisphere.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οδηγίες για την εφαρμογή του νέου πλαισίου που διέπει τους διήμερους αποσταγματοποιούς εξέδωσε η ΑΑΔΕ σε συνέχεια της θεσμικής παρέμβασης που ψηφίστηκε στη Βουλή...

REPORTS

Συμπαρασύροντας την παράδοση έξι γενεών στην αμπελουργία και το κρασί, ο 33χρονος σήμερα Μιχάλης Αθανασίου, ξεκίνησε το δικό του φερώνυμο οινοποιείο το 2007, όντας...

REPORTS

Τις τιμές ανά ποικιλία σταφυλιών εσοδείας 2022, ανακοίνωσε η Ένωση Ηρακλείου, επισημαίνοντας πως η ημερομηνία έναρξης παραλαβής θα ανακοινωθεί με νεώτερο Δελτίο Τύπου. Ας...

REPORTS

Με φρέσκιες και γήινες μυρωδιές, το Sauvignon Blanc διακρίνεται ανάμεσα στις λευκές ποικιλίες κρασιού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Με προέλευση από την κοιλάδα του Λίγηρα...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.