Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ασθένειες που προσβάλλουν το αμπέλι στο στάδιο της ανθοφορίας

Το αμπέλι βρίσκεται στις περισσότερες περιοχές στο στάδιο της ανθοφορίας. Στο στάδιο αυτό, το αμπέλι, είναι ευαίσθητο σε μυκητολογικές ασθένειες και εντομολογικές προσβολές.

Περονόσπορος (Plasmopara viticola)

Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού αλλά οι σοβαρότερες προσβολές σημειώνονται στο φύλλωμα και στα σταφύλια. Οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι θερμοκρασίες από 18-25ο C, παρατεταμένες βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και μειωμένη ηλιοφάνεια. Πρόκειται για μία από τις ασθένειες που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματικές συνθήκες, το μικροκλίμα της κάθε περιοχής (υπάρχουν περιοχές όπου ευνοείται η ανάπτυξη της) και ως εκ τούτου οι αμπελουργοί θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τα αμπέλια τους από την έναρξη της νέας βλάστησης.

Στα φύλλα παρατηρούνται χαρακτηριστικές εξανθήσεις στην κάτω επιφάνεια και κηλίδες «λαδιού» στην επάνω επιφάνεια. Στα σταφύλια, η προσβολή μπορεί να λάβει χώρα νωρίς (στάδιο του μούρου, άνθησης) κατευθείαν στον βότρυ προσδίδοντάς του ελαφρώς «καμένη» όψη και να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής επειδή οι προσβολές μπορούν να συνεχιστούν και στο στάδιο της καρπόδεσης, στο δέσιμο σταφυλιών κ.λπ.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θα πρέπει να γίνει ένας ψεκασμός με ένα κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν. Σε αμπελώνες όπου ο περονόσπορος ενδημεί

θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα προληπτικό πρόγραμμα ψεκασμών ενώ σε περιοχές όπου δεν ενδημεί η ασθένεια (δηλ. κατά τις προηγούμενες χρονιές δεν υπήρχε προσβολή) θα πρέπει να εξετάζεται η επανάληψη του ψεκασμού σε χρόνο που καθορίζεται από το χρησιμοποιούμενο σκεύασμα (συνήθως μετά από 7-8 ημέρες).

Επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να γίνεται εναλλαγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων με διαφορετικό τρόπο δράσης για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του μύκητα.

 


Ωίδιο (Erysiphe necator)

Το ωίδιο θεωρείται από τις πιο σοβαρές ασθένειες, η οποία ενδημεί στα αμπέλια της περιοχής μας. Το παρόν βλαστικό στάδιο είναι ευαίσθητο σε προσβολές. Σε αντίθεση με τον Περονόσπορο το ωίδιο ενδημεί σε όλους τους αμπελώνες και η καταπολέμησή του δεν μπορεί να παραληφθεί. Έτσι συνιστάται συνεχής έλεγχος των αμπελώνων και επέμβαση με κατάλληλα ωϊδιοκτόνα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η ασθένεια είχε εμφανιστεί έντονη και κατά την περσινή χρονιά. Η επανάληψη των ψεκασμών εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, την ποικιλία και την περιοχή. Στην περίπτωση του ωϊδίου θα πρέπει να γίνεται εναλλαγή των χρησιμοποιούμενων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από διαφορετικές ομάδες, προς αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Στο στάδιο της άνθησης και της καρπόδεσης μπορεί να προτιμηθεί το θειάφι σε μορφή επίπασης. Γενικότερα απαιτείται προσοχή καθώς το θειάφι, σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 30ο C, μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα.

Τονίζεται ότι μπορεί να πραγματοποιείται συνδυασμένη καταπολέμηση ωϊδίου και περονοσπόρου. Στην ανάσχεση των ασθενειών βοηθούν ο καλός αερισμός των πρέμνων με κατάλληλα χειμερινά και θερινά κλαδέματα και η μείωση της υγρασίας στο εσωτερικό τους.

Ψευδόκοκκος (Planococcus ficus)

Σε αμπέλια που εμφανίζουν προσβολές από ψευδόκοκκο πρέπει να γίνει καταπολέμηση με την εφαρμογή ενός κατάλληλου εντομοκτόνου. Εκεί απαιτείται να γίνεται καλό λούσιμο των πρέμνων ιδιαίτερα σε αμπέλια όπου το πρόβλημα υπήρχε και κατά την προηγούμενη χρονιά.

 

Θρίπας (Frankiniella occidentalis)

Φελλοποιήσεις- εσχαρώσεις

Συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν τα αμπέλια τους για την παρουσία του εντόμου με χρήση μπλε κολλητικής παγίδας ή/και με ελαφρύ τίναγμα των τσαμπιών και βλαστών σε λευκό χαρτί. Τονίζεται ότι ο θρίπας δεν είναι πάντα ευδιάκριτος ενώ οι ζημίες που προκαλεί δεν θεραπεύονται εκ των υστέρων όταν γίνουν αντιληπτές. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αναγκαιότητα καταπολέμησης του εντόμου. Επειδή το έντομο έχει έναν σημαντικό κύκλο ξενιστών καλό θα είναι οι παραγωγοί να καταστρέφουν τα χόρτα μέσα και γύρω από τα αμπέλια τους, πριν την άνθηση. Οι προσβολές που γίνονται κατά την ανθοφορία γίνονται εμφανείς σε επόμενα στάδια με τις χαρακτηριστικές εσχαρώσεις στις ράγες, γεγονός που υποβαθμίζει την εμπορική αξία των σταφυλιών και συνεπάγεται και άλλα προβλήματα. Οι παραγωγοί που διαπιστώνουν προσβολές θα πρέπει να ψεκάσουν τα αμπέλια τους : α) λίγο πριν την πλήρη ανθοφορία – &

β) στο τέλος της ανθοφορίας πριν την καρπόδεση, πάντα με κατάλληλο εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση του θρίπα.

Ευδεμίδα (Lobesia botrana)

Η πτήση του εντόμου, σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο των φερομονικών παγίδων της υπηρεσίας, βαίνει προς το τέλος της, όσον αφορά την συγκεκριμένη γενεά. Οπότε κατά την παρούσα στιγμή δεν συνιστάται η διενέργεια ψεκασμού.

Σημείωση :

  • Εφιστούμε την ιδιαίτερη προσοχή των αμπελουργών στην αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών, στην επιλογή των κατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τις σχετικές λίστες που σας αποστείλαμε και στην πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Εφιστούμε την προσοχή στην τήρηση των οδηγιών που παρέχονται κατά την συνταγογράφηση των σκευασμάτων.
  • Τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο παρατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFvtoPro.zul
  • Αμπέλια με ασθένειες και προσβολές κατά τα προηγούμενα έτη πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.
  • Τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται η συγκομιδή αμπελόφυλλων από αμπέλια στα οποία έχει γίνει χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το τεράστιο δυναμικό κάποιων ποικιλιών φέρνει στο ποτήρι μας η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κεφαλονιάς, με τους...

REPORTS

Κλωνική επιλογή και διάσωση των ελληνικών ποικιλιών ίσον «HELLENiFERA» που φαίνεται να διαµορφώνει το µέλλον της αµπελουργίας στην Ελλάδα. Πρόκειται ένα εταιρικό σχήµα που...

REPORTS

Το οινοποιείο Afianes στην Ικαρία με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και καινοτόμες ιδέες, σημαδεύει το παγκόσμιο οινόφιλο κοινό

REPORTS

Η κίνηση προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας είναι σχεδόν καθολική στη χώρα του κρασιού.

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.