Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο σήμερα και το αύριο της Σάμου

Παρουσίαση με θέμα «Από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο σήμερα και το αύριο της Σάμου» που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Ιουνίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου Σάμου στις 9 το βράδυ και την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Οι παρουσιάσεις εντάσσονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια», υποστηρίζονται δε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου.

Στόχος της θεματικής είναι να εμφανίσει εύληπτα και διεξοδικά τη συσχέτιση ανάμεσα στην αρχαία Πυθαγόρεια φιλοσοφία της διατροφής και τους κανόνες που τη διέπουν, με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και τη  vegan προσέγγιση.  Στην ουσία, απαντά στην ανάγκη του ανθρώπου να διατηρήσει την καλή του υγεία και ευρωστία, δίνοντας  παράλληλα διεξόδους και στο αυξανόμενο διαρκώς πρόβλημα της επάρκειας τροφής για όλον τον πληθυσμό του πλανήτη.

Ο δημοσιογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» Σωτήρης Μαριωρής αναλύει τη φιλοσοφική διάσταση της Πυθαγορείου διατροφής, μέσω των διδαχών του μεγάλου φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα.

Η δημοσιογράφος food & wine, Μαργαρίτα Ικαρίου επιχειρεί ένα γεφύρωμα της φιλοσοφικής και πολιτιστικής αξίας της Πυθαγορείου διατροφής με τις μετεξελίξεις αυτής, η οποίες  καταλήγουν στη σύγχρονη vegan τάση. Mια τάση που μπορεί να αξιοποιηθεί  ιδιαιτέρως για το νησί της Σάμου, τοποθετώντας το στην παγκόσμια κατάταξη των vegan προορισμών, με φιλοξενία συνεδρίων και ημερίδων αλλά και πρωτότυπων εκδόσεων  πάνω στον οινογαστρονομικό σαμιακό πολιτισμό.

Ο Παναγιώτης Βαραγιάννης, M.Med.Sc. Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  αναφέρει τα στάδια και την μετεξέλιξη της φυτοφαγικής διατροφής στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που έχουν δημιουργηθεί πλέον. Στη συνέχεια θα επισημάνει τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και τη συνεισφορά της στη διατροφή του μέλλοντος.

Ο ex. chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς παρουσιάζει πως επιτυγχάνεται η αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής της Σάμου, μιλά για κάποια ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα (όπως «μπούκνες», «κλωσσάκια», «μπουρνέλια», «οβριές», «καμπούνια»,  «μόπλευρα», «σκορδαψοί» *κ.α) καθώς και τις σύγχρονες μεθόδους παρασκευής με τις οποίες τα λαχανικά μπορούν να καλύπτουν  όλο το εύρος των διατροφικών μας αναγκών.

Οι εκδηλώσεις αυτές προσδίδουν μια βαρύνουσα αξία στη γενέτειρα του Πυθαγόρα, την ακριτική Σάμο, τοποθετώντας την στον παγκόσμιο χάρτη ως το μοναδικό νησί  παγκοσμίως που εφάρμοζε τους vegan διατροφικούς κανόνες από τον 5ο αιώνα π.Χ. Η Πυθαγόρειος διατροφή άλλωστε ήταν αυτή που οδήγησε στις σύγχρονες τάσεις  πρόσληψης τροφών  ώστε να διατηρείται ο νους υγιής, σε σώμα υγιές.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Familia Torres, το καταλανικό οινοποιείο που είναι γνωστό για την αναβίωση γηγενών ποικιλιών σταφυλιών, διόρισε νέο γενικό διευθυντή τον Fabrice Ducceschi, ο οποίος...

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Η Οινοποιία Μαλαματίνα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στις διεθνείς αγορές, προβάλλοντας δυναμικά τα ελληνικά κρασιά στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, με δύο σημαντικές...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...