Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέος οδικός χάρτης βιωσιμότητας για τους παραγωγούς του Λίγηρα

Το Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre (BIVC), με τη βοήθεια του τεχνικού του σκέλους (SICAVAC) και άλλων αντιπροσωπευτικών φορέων του Centre-Loire, δημοσίευσε έναν νέο περιβαλλοντικό χάρτη…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Βασισμένος στις απαιτήσεις της ετικέτας HVE (Haute Valeur Environnementale) και προσαρμοσμένος στους αμπελώνες του Centre-Loire, ο νέος περιβαλλοντικός χάρτης καλύπτει αμπελουργικές πρακτικές, διαχείριση απορριμμάτων, σχεδιασμό τοπίου και βιοποικιλότητα.

Αναλυτικότερα, ξεκινά εξηγώντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης: «Αυξημένοι κλιματικοί κίνδυνοι, διαταραχή των εποχών, εξαντλημένοι φυσικοί πόροι, τόσες πολλές προκλήσεις που μας οδήγησαν στο εξής συμπέρασμα: πρέπει να δράσουμε. Είναι δύσκολο σήμερα για τους παίκτες του κλάδου να αγνοήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα που αναδύονται και θα συνεχίσουν να προκύπτουν μέσω νέων κανονισμών».

Οι τρεις βασικοί πυλώνες της στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι, σύμφωνα με τον χάρτη: ισορροπία, αρμονία και φινέτσα.

Ως μέρος αυτής της ώθησης για μεγαλύτερη περιβαλλοντική βιωσιμότητα, παρουσιάστηκε ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο. Με τη μορφή ενός απλού διαδικτυακού ερωτηματολογίου, το οποίο περιέχει επίσης τεχνικές συμβουλές και συστάσεις, έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετάβαση των παραγωγών του Centre-Loire προς πιο βιώσιμες πρακτικές. Το εργαλείο μπορεί επίσης να αξιολογήσει την πρόοδο των καλλιεργητών σε αυτό το ταξίδι και να προσφέρει συμβουλές για τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν.

Παράλληλα, ο διευθυντής του BIVC Edouard Mognetti σηματοδότησε αυτό το ορόσημο: «Ο νέος μας Περιβαλλοντικός Χάρτης ήταν μια μακροπρόθεσμη συλλογική προσπάθεια και αντιπροσωπεύει τις φιλοδοξίες και τις αξίες των βιοτεχνών αμπελουργών του Centre-Loire. Είναι μέρος μιας παγκόσμιας προοδευτικής στρατηγικής να παραμείνουμε στον έλεγχο της μοίρας μας και να προχωρήσουμε πέρα ​​από τις νομικές υποχρεώσεις, προκειμένου να προβλέψουμε μελλοντικούς περιορισμούς».

Τέλος, το Centre-Loire περιλαμβάνει τα AOPs των Sancerre, Pouilly Fumé, Pouilly-sur-Loire, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois και Châteaumeillant. Η περιοχή παράγει 238.341 εκατόλιτρα ετησίως, το 53% των οποίων εξάγεται στο εξωτερικό. Επί του παρόντος, το 31% από τους 695 παραγωγούς είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί ή υπό μετατροπή και το 10% είναι πιστοποιημένοι HVE.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Επιβλαβείς για την βιομηχανία οίνου είναι οι νέοι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ αναφορικά με την πώληση οργανικών κρασιών στην αγορά των ΗΠΑ, προκαλώντας...

REPORTS

Το πλέον φημισμένο ιταλικό αφρώδες κρασί, prosecco, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα στην αγορά της Αγγλίας, ελέω απομιμήσεων και «πλαστών» οίνων που πλασάρονται ως το αυθεντικό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση γευσιγνωσίας θα πραγματοποιήσει το οινοποιείο Μαρκατσέλη το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να δοκιμάσουν για πρώτη φορά παλαιούς...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η καθιερωμένη φθινοπωρινή μας συνάντηση στα Βοροινά στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται φέτος με νέο πρόγραμμα και ανανεωμένη διάθεση. Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, από τη...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.