Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Απαιτητικός και όψιμος ο φετινός τρύγος για το κτήμα Γεροβασιλείου

Η φετινή χρονιά ήταν σε γενικές γραμμές μια όψιμη χρονιά. Χαρακτηρίστηκε από ένα φθινόπωρο με ελαφρώς υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και αρκετές βροχοπτώσεις, κυρίως τον μήνα Οκτώβριο, γεγονός που ενίσχυσε τον αμπελώνα μετά από ένα καλοκαίρι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία.

Ο χειμώνας ήταν ήπιος, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και χωρίς χιόνι. Προς τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου παρατηρήθηκαν βροχοπτώσεις, που δυσκόλεψαν την πρόσβαση στον αμπελώνα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το κλάδεμα.

Τον μήνα Μάρτιο παρατηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες, που καθυστέρησαν την έκπυξη των οφθαλμών κατά 15 περίπου ημέρες (τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου). Ενώ τους υπόλοιπους μήνες της άνοιξης σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα και βοήθησαν στην ευνοϊκή ανάπτυξη του φυτού. Η άνθιση καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα (μέσα Μαΐου) σε σχέση με το συνηθισμένο.

Το καλοκαίρι επικράτησαν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σημειώθηκαν βροχοπτώσεις που ήταν ωφέλιμες για την ομαλή ωρίμαση του σταφυλιού (περκασμός μέσα Ιουλίου).

Ο μήνας Αύγουστος ξεκίνησε με ευνοϊκές θερμοκρασίες για το τελικό στάδιο της ωρίμασης. Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, γεγονός που καθυστέρησε τον τρύγο κατά μία εβδομάδα, χωρίς όμως να προκληθούν σημαντικές ζημιές, καθώς είχε ήδη τρυγηθεί το μεγαλύτερο μέρος των λευκών ποικιλιών.

Ο φετινός τρύγος ήταν απαιτητικός. Όμως, η σωστή διαχείριση της άρδευσης (εν αναμονή των μεγάλων βροχοπτώσεων), το αμμώδες έδαφος της περιοχής, καθώς και η κλίση του έδρασαν κατευναστικά στον αμπελώνα. Το έδαφος και τα φυτά δεν είχαν κορεστεί από τις αρδεύσεις, με αποτέλεσμα να μην απορροφήσουν περίσσεια ποσότητα νερού και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο έδαφος (διάβρωση), στην ωρίμαση αλλά και στην υγιεινή των σταφυλιών.

Στις 12 Αυγούστου τρυγήθηκε το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στην συνέχεια τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά και το Syrah, ενώ αρχές με μέσα Σεπτέμβρη οι ελληνικές ερυθρές ποικιλίες. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε το τρίτο δεκαήμερο.

Οι ποσότητες των λευκών σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξεως του 10%, λόγω των νέων φυτεύσεων, ενώ των ερυθρών κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Τα λευκά κρασιά του Κτήματος εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά πολύ καλή φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και καλή δομή.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Αντλώντας έμπνευση και ερεθίσματα από την οινική παράδοση των Γιάλτρων της Βόρειας Εύβοιας, που αποτέλεσε το παλαιότερο κρασοχώρι της ευρύτερης περιοχής, ο οινοποιός Κώστας...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.