Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Kιτ αποκατάστασης για αντιμετώπιση των οσφρητικών δυσκολιών

Μελέτες του “Institute of Vine & Wine Sciences” (ISVV) του Bordeaux βοηθούν στη αποκατάσταση της όσφρησης που επηρεάζεται και από τον κορονοϊό.

Μια από τις λιγότερο αναμενόμενες αλλά αρκετά ανησυχητικές  επιπτώσεις του Covid-19,  την απώλεια της όσφρησης  προσπαθεί να αναχαιτίσει το «Ινστιτούτο Επιστημών Αμπέλου και Οίνου» (Institute of Vine & Wine Sciences ISVV), με έδρα το Bordeaux. «Είτε προκαλείται από Covid είτε όχι, η μείωση της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης επηρεάζει το 5 έως 15% του πληθυσμού» εξηγεί ο Laurence Gény, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα εδώ και χρόνια σε συνεργασία με ομάδες Γάλλων και διεθνών ερευνητών». Οι έρευνες αυτές αποδείχτηκαν  ιδιαίτερα χρήσιμες πέρσι το καλοκαίρι.  «Όταν κάποιοι φοιτητές μας κόλλησαν τον ιό την άνοιξη ανησυχούσαν ότι θα χάσουν την αίσθηση τη γεύσης και της όσφρησης. Από τις ήδη υπάρχουσες έρευνες γνωρίζαμε πώς να τους παρέχουμε υποστήριξη», συνεχίζει ο Gény. Κατόπιν εξέτασης σε ΩΡΛ, τους δόθηκε  ένα “κιτ αποκατάστασης” με φορητούς αρωματικούς diffusers  και «χαρτάκια εισπνοών» που εκπέμπουν ομάδες διαφορετικών αιθέριων ελαίων όπως πορτοκάλι ή μέντα. «Οι μαθητές πρέπει να εισπνέουν τα κιτ αυτά για αρκετά λεπτά την ημέρα και να καταγράφουν την αντίληψή τους για τις μυρωδιές. Ανάλογα με την πρόοδό που σημειώνουν διαφοροποιούμε τις μυρωδιές. Τους ζητάμε επίσης να φανταστούν τα αρώματα, επειδή μελέτες έχουν δείξει ότι οι απλές νοητικές εικόνες μπορούν να επιταχύνουν την αποκατάσταση της αίσθησης της όσφρησης ». Από τις 11 Ιανουαρίου, όλα τα θύματα υποσμίας ή ανοσμίας μπορούν να επωφεληθούν από την εμπειρία του ISVV δωρεάν. «Το πρωτόκολλό μας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στους οινοποιούς, αλλά και στους αρωματοποιούς ή ακόμα και στους εστιάτορες. Είναι πλέον online στον ιστότοπο μας. Τα μέλη του κλάδου μπορούν επίσης να μας στείλουν ερωτήσεις στο isvv-C19@u-bordeaux.fr », λέει ο Gény.

Οι διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης που επηρεάζουν έως και το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής ενός ατόμου. Χωρίς την ικανότητα διάκρισης αρωμάτων, χάνεται η προστασία που παρέχει  η όσφρηση ανιχνεύοντας τις δυσάρεστες ή επικίνδυνες οσμές. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πως η γεύση είναι κατά 80% όσφρηση, οπότε όταν χάνουμε την αντίληψη των αρωμάτων, χάνεται και η ίδια η απόλαυση της γεύσης.

Ειδικά στον χώρο των επαγγελματιών του κρασιού και του φαγητού όπως φυσικά και στο χώρο της αρωματοποιίας, η γερή και υγιής όσφρηση αποτελούν το Α και το Ω.

Πηγή: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, ξηρασία και απουσία ελεγκτικών μηχανισμών είναι τα τρία μεγάλα ζητήματα στην προσπάθεια για αγροτική ανάπτυξη στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τον βουλευτή...

REPORTS

Η παρουσία 250 επαγγελματιών ήταν η πιο ηχηρή απόδειξη της ισχυρής δυναμικής του Ελληνικού Κρασιού στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως συστηματικά κτίζεται τα...

REPORTS

Η Familia Torres, το καταλανικό οινοποιείο που είναι γνωστό για την αναβίωση γηγενών ποικιλιών σταφυλιών, διόρισε νέο γενικό διευθυντή τον Fabrice Ducceschi, ο οποίος...

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...