Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Βιοδυναμικοί αμπελώνες ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή

Μεγάλες προσπάθειες γίνονται από τους ειδικούς όχι απλά να αμυνθούν αλλά και να «εκμεταλλευτούν» την κλιματική αλλαγή προς όφελος των παραγωγών

Στις 28 Μαρτίου του 2022 έλαβε χώρα στο London fine wine club 67 Pall Mall, το Regenerative Viticulture Foundation (RVF). Ο Stephen Cronk, ιδιοκτήτης του Maison Mirabeau, στην Προβηγκία, έμπειρος παρατηρητής της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων των τελευταίων ετών, θεωρεί πως η κλιματική αλλαγή πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί όσο πρόκειται για τις αμπελοκαλλιέργειες με καινοτόμος ιδέες και κεντρικό άξονα τις διαφορετικές προσεγγίσεις διαχείρισης της γης.

Η ιδέα είναι, να ενστερνιστεί ο καθένας το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, ώστε να συμπεράνει τι έχει χαθεί, τι έχει καταστραφεί από το οικοσύστημα, με απώτερο σκοπό να γίνει προσπάθεια αντικατάστασής του. Η αναγέννηση του περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα του εδάφους μπορεί να επιτευχθεί με την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών.

Το βασικό στοιχείο που κάνει την αναγεννητική προσέγγιση διαφορετική από άλλες μορφές βιώσιμης αμπελοκαλλιέργειας, όπως βιολογικές και βιοδυναμικές πρακτικές, είναι η έμφαση που δίνει στη μη όργωση του εδάφους του αμπελώνα.

Επεμβαίνοντας στο έδαφος λιγότερο, η λειτουργία και ο πλούτος του υπόγειου συστήματος μπορεί να ανταμειφθεί θετικά: αύξηση της βιοποικιλότητας, καλύτερο σύστημα μεταφοράς νερού στις ρίζες και πλήθος θρεπτικών συστατικών, αλλά σημαντική αύξηση δέσμευσης ελεύθερου άνθρακα.

Η Mimi Casteel, με τους αμπελώνες της στο Oregon, πιστεύει πως όσο λιγότερη άροση δέχεται το έδαφος, τόση ελευθερία δίνεται και στο σύστημα αλληλεπίδρασης των μικροοργανισμών να αναπτυχθεί. Μια τέτοια τακτική λειτουργεί ανάστροφα στις ζημιές που έχουν προκληθεί στο έδαφος, αντικαθιστώντας τους φυσικούς κύκλους. «Τα γεωργικά εδάφη έχουν χάσει το 70-80% της οργανικής τους ύλης, επομένως, πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου το οικοσύστημα» τόνισε η ίδια.

Ήταν η πρώτη που ξεκίνησε να εκτρέφει ζώα, όπως χοίρους και κότες στα αμπελοτόπια της. Όταν δοκίμασαν και άλλοι αμπελοκαλλιεργητές, διαπίστωσαν άμεσα πως η ικανότητα συγκράτησης νερού αυξήθηκε εκθετικά και ο τρύγος εκείνης της χρονιάς έδωσε τα καλύτερα σταφύλια.
Ένα τέτοιο πρότζεκτ φυσικά, προϋποθέτει μεγάλο χρονικό διάστημα και υπομονή.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο της βορειότερης αµπελουργικής ζώνης της Ελλάδας κάνει την εµφάνισή του, το µακρινό 1959. Το συνεταιριστικό οινοποιείο της περιοχής αποτέλεσε την αρχή...

REPORTS

Διαδοχικές κρίσεις, πολιτικές αστοχίες και ανισότητες της ΚΑΠ, εμπορικοί συμβιβασμοί, πανδημία, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνθέτουν το παζλ για το αγροτικό ξέσπασμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες...