Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Βιοδυναμικοί αμπελώνες ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή

Μεγάλες προσπάθειες γίνονται από τους ειδικούς όχι απλά να αμυνθούν αλλά και να «εκμεταλλευτούν» την κλιματική αλλαγή προς όφελος των παραγωγών

Στις 28 Μαρτίου του 2022 έλαβε χώρα στο London fine wine club 67 Pall Mall, το Regenerative Viticulture Foundation (RVF). Ο Stephen Cronk, ιδιοκτήτης του Maison Mirabeau, στην Προβηγκία, έμπειρος παρατηρητής της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων των τελευταίων ετών, θεωρεί πως η κλιματική αλλαγή πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί όσο πρόκειται για τις αμπελοκαλλιέργειες με καινοτόμος ιδέες και κεντρικό άξονα τις διαφορετικές προσεγγίσεις διαχείρισης της γης.

Η ιδέα είναι, να ενστερνιστεί ο καθένας το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, ώστε να συμπεράνει τι έχει χαθεί, τι έχει καταστραφεί από το οικοσύστημα, με απώτερο σκοπό να γίνει προσπάθεια αντικατάστασής του. Η αναγέννηση του περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα του εδάφους μπορεί να επιτευχθεί με την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών.

Το βασικό στοιχείο που κάνει την αναγεννητική προσέγγιση διαφορετική από άλλες μορφές βιώσιμης αμπελοκαλλιέργειας, όπως βιολογικές και βιοδυναμικές πρακτικές, είναι η έμφαση που δίνει στη μη όργωση του εδάφους του αμπελώνα.

Επεμβαίνοντας στο έδαφος λιγότερο, η λειτουργία και ο πλούτος του υπόγειου συστήματος μπορεί να ανταμειφθεί θετικά: αύξηση της βιοποικιλότητας, καλύτερο σύστημα μεταφοράς νερού στις ρίζες και πλήθος θρεπτικών συστατικών, αλλά σημαντική αύξηση δέσμευσης ελεύθερου άνθρακα.

Η Mimi Casteel, με τους αμπελώνες της στο Oregon, πιστεύει πως όσο λιγότερη άροση δέχεται το έδαφος, τόση ελευθερία δίνεται και στο σύστημα αλληλεπίδρασης των μικροοργανισμών να αναπτυχθεί. Μια τέτοια τακτική λειτουργεί ανάστροφα στις ζημιές που έχουν προκληθεί στο έδαφος, αντικαθιστώντας τους φυσικούς κύκλους. «Τα γεωργικά εδάφη έχουν χάσει το 70-80% της οργανικής τους ύλης, επομένως, πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου το οικοσύστημα» τόνισε η ίδια.

Ήταν η πρώτη που ξεκίνησε να εκτρέφει ζώα, όπως χοίρους και κότες στα αμπελοτόπια της. Όταν δοκίμασαν και άλλοι αμπελοκαλλιεργητές, διαπίστωσαν άμεσα πως η ικανότητα συγκράτησης νερού αυξήθηκε εκθετικά και ο τρύγος εκείνης της χρονιάς έδωσε τα καλύτερα σταφύλια.
Ένα τέτοιο πρότζεκτ φυσικά, προϋποθέτει μεγάλο χρονικό διάστημα και υπομονή.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Έντονο άρωμα, πλούσιες τανίνες και «σώμα», φρουτώδης χαρακτήρας, ισορροπία στοιχείων, χρώμα, υφή και υψηλό επίπεδο, είναι τα στοιχεία που αναδεικνύονται, ίσως για πρώτη φορά...

REPORTS

Ο συνδυασμός του φαγητού με το κρασί αποτελεί ένα συναρπαστικά δημιουργικό ταξίδι γεύσεων και γνώσεων. Για μερικούς, ο τρόπος που θα επιλεγεί ένα κρασί...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η... "ροζέ" εκδήλωση γευσιγνωσίας «Drink Pink, Rosé Wine Extravaganza» επιστρέφει στο Ζάππειο Μέγαρο στις 29/05/2022.

REPORTS

Ανοίγει και πάλι τις εμβληματικές του θύρες για το κοινό, το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου από τις 20 Μαϊου 2022.

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.