Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Βιοδυναμικοί αμπελώνες ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή

Μεγάλες προσπάθειες γίνονται από τους ειδικούς όχι απλά να αμυνθούν αλλά και να «εκμεταλλευτούν» την κλιματική αλλαγή προς όφελος των παραγωγών

Στις 28 Μαρτίου του 2022 έλαβε χώρα στο London fine wine club 67 Pall Mall, το Regenerative Viticulture Foundation (RVF). Ο Stephen Cronk, ιδιοκτήτης του Maison Mirabeau, στην Προβηγκία, έμπειρος παρατηρητής της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων των τελευταίων ετών, θεωρεί πως η κλιματική αλλαγή πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί όσο πρόκειται για τις αμπελοκαλλιέργειες με καινοτόμος ιδέες και κεντρικό άξονα τις διαφορετικές προσεγγίσεις διαχείρισης της γης.

Η ιδέα είναι, να ενστερνιστεί ο καθένας το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, ώστε να συμπεράνει τι έχει χαθεί, τι έχει καταστραφεί από το οικοσύστημα, με απώτερο σκοπό να γίνει προσπάθεια αντικατάστασής του. Η αναγέννηση του περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα του εδάφους μπορεί να επιτευχθεί με την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών.

Το βασικό στοιχείο που κάνει την αναγεννητική προσέγγιση διαφορετική από άλλες μορφές βιώσιμης αμπελοκαλλιέργειας, όπως βιολογικές και βιοδυναμικές πρακτικές, είναι η έμφαση που δίνει στη μη όργωση του εδάφους του αμπελώνα.

Επεμβαίνοντας στο έδαφος λιγότερο, η λειτουργία και ο πλούτος του υπόγειου συστήματος μπορεί να ανταμειφθεί θετικά: αύξηση της βιοποικιλότητας, καλύτερο σύστημα μεταφοράς νερού στις ρίζες και πλήθος θρεπτικών συστατικών, αλλά σημαντική αύξηση δέσμευσης ελεύθερου άνθρακα.

Η Mimi Casteel, με τους αμπελώνες της στο Oregon, πιστεύει πως όσο λιγότερη άροση δέχεται το έδαφος, τόση ελευθερία δίνεται και στο σύστημα αλληλεπίδρασης των μικροοργανισμών να αναπτυχθεί. Μια τέτοια τακτική λειτουργεί ανάστροφα στις ζημιές που έχουν προκληθεί στο έδαφος, αντικαθιστώντας τους φυσικούς κύκλους. «Τα γεωργικά εδάφη έχουν χάσει το 70-80% της οργανικής τους ύλης, επομένως, πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου το οικοσύστημα» τόνισε η ίδια.

Ήταν η πρώτη που ξεκίνησε να εκτρέφει ζώα, όπως χοίρους και κότες στα αμπελοτόπια της. Όταν δοκίμασαν και άλλοι αμπελοκαλλιεργητές, διαπίστωσαν άμεσα πως η ικανότητα συγκράτησης νερού αυξήθηκε εκθετικά και ο τρύγος εκείνης της χρονιάς έδωσε τα καλύτερα σταφύλια.
Ένα τέτοιο πρότζεκτ φυσικά, προϋποθέτει μεγάλο χρονικό διάστημα και υπομονή.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Η Οινοποιία Μαλαματίνα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στις διεθνείς αγορές, προβάλλοντας δυναμικά τα ελληνικά κρασιά στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, με δύο σημαντικές...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου στις Πλαταιές Βοιωτίας είναι πλέον επισκέψιμο καθημερινά και προσκαλεί τους φίλους του κρασιού για μια αυθεντική εμπειρία οινογνωσίας, στον τόπο όπου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...