Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανοίγει ο δρόμος για ποιοτικότερη Ρομπόλα και παλαιώσεις ο νέος φάκελος ΠΟΠ

Νέα δεδομένα έρχεται να δημιουργήσει για την οινοπαραγωγική ζώνη της Κεφαλονιάς, η τροποποίηση του φακέλου για την ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλονιάς, σε ό,τι αφορά τον μέγιστο αλκοολικό τίτλο που μπορεί να λαμβάνει το κρασί σε 13,5% αλκοολικούς βαθμούς από 12,7% που ήταν με βάση τον προϋπάρχοντα φάκελο.

του Γιώργου Λαμπίρη

Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε αίτημα από πλευράς του συνόλου των οινοποιών του νησιού, όπου από τα 11 οινοποιεία που εδρεύουν στην Κεφαλονιά, τα 10 παράγουν Ρομπόλα – με εξαίρεση το Κτήμα Χαριτάτου που βρίσκεται στο Ληξούρι και δεν παράγει τη συγκεκριμένη ποικιλία, αλλά παράγει και οινοποιεί Μοσχάτο. Μάλιστα η σύσταση του Συνέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς σε επίσημο φορέα τον περασμένο Μάιο αποτέλεσε καθοριστικό βήμα προς την αναθεώρηση του φακέλου, ο οποίος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

H τροποποίηση στον φάκελο του ΠΟΠ έρχεται αφενός να επιλύσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι οινοποιοί με την απόρριψη δειγμάτων κρασιού που είχαν αλκοολικό βαθμό άνω του 12,5% από την Διεύθυνση Γεωργίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην διατηρούν το δικαίωμα να αναγράφουν στην ετικέτα τον χαρακτηρισμό «ΠΟΠ Ρομπόλα» για όσες ποσότητες υπερέβαιναν το συγκεκριμένο όριο. Σε αυτή την περίπτωση το κρασί υποβαθμιζόταν σε επιτραπέζιο οίνο χωρίς να φέρει καμία άλλη διακριτική ονομασία που να σχετίζεται με τη Ρομπόλα.

Όπως εξηγεί στο winetrails ο οινοποιός και ιδιοκτήτης του Οινοποιείου Gentilini, «ο προηγούμενος φάκελος όριζε ότι η Ρομπόλα έπρεπε να διατηρεί αλκοολικό τίτλο από 11% έως και 12,5%. Το πρόβλημα όμως με τον συγκεκριμένο ορισμό είναι ότι με την πάροδο των ετών και την έλευση της κλιματικής αλλαγής αλλά και λόγω του ότι τα περισσότερα αμπέλια είναι εκτεθειμένα εντονότερα προς τον ήλιο, έχουμε υψηλότερες αλκοόλες. Το γεγονός αυτό αποτελεί απόρροια τόσο των υψηλότερων θερμοκρασιών, όσο και της μεγαλύτερης ωρίμανσης των σταφυλιών από τον ήλιο. Το συγκεκριμένο γεγονός προκαλούσε ένα σημαντικό πρόβλημα στους περισσότερους οινοποιούς κατά την διαδικασία έγκρισης των χημικών αναλύσεων σε δείγματα Ρομπόλας από την Διεύθυνση Γεωργίας. Το συνηθέστερο ήταν ότι στέλναμε δείγματα με αλκοολικό τίτλο στα επίπεδα του 13%, 13,2% ή και παραπάνω με αποτέλεσμα να χάνουν αυτομάτως τόσο την ονομασία ‘Ρομπόλα’ όσο και τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ».

Αντίδοτο έως τώρα η ανάμειξη με Ρομπόλα χαμηλότερου αλκοολικού βαθμού

Ως αντίδοτο τα περισσότερα οινοποιεία της Κεφαλονιάς που παράγουν Ρομπόλα, υποβάθμιζαν τους αλκοολικούς βαθμούς του αρχικού κρασιού, αναμειγνύοντάς το με πιο χαμηλόβαθμο κρασί, ούτως ώστε να μην υπερβαίνουν το όριο του 12,5%. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μία φορά χρειάστηκε να ‘υποβαθμίσω’ αλκοολικά τη Ρομπόλα Wild Paths που παράγει το οινοποιείο μου με άλλη δική μου Ρομπόλα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ, για να περιορίσω τον μέγιστο αλκοολικό βαθμό. Το συγκεκριμένο αμπέλι βλέπει Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, γεγονός που αυξάνει τα ζάχαρα», σημειώνει ο Π. Μαρκαντωνάτος.

Ανοίγει ο δρόμος για ποιοτικότερη Ρομπόλα και παλαιώσεις

Επιπλέον ο νέος φάκελος για την ΠΟΠ Ρομπόλα δίνει την δυνατότητα στους παραγωγούς της Κεφαλονιάς να παλαιώσουν το κρασί τους, βγάζοντας ακόμα καλύτερο ποιοτικά κρασί. «Ταυτόχρονα μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι στο πόσο αφήνουμε να ωριμάσει το κρασί στο αμπέλι. Μάλιστα όταν βάλουμε ένα κρασί στο βαρέλι, πρέπει να έχουμε αλκοολικό τίτλο από 13% και πάνω. Ο λόγος είναι ότι ένα κρασί με υψηλότερο αλκοολικό βαθμό μπορεί να αντέξει τη χρήση της δρυός του βαρελιού. Αντιθέτως σε ένα χαμηλόβαθμο κρασί παρουσιάζεται μικρότερη οξύτητα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ξύλο να ‘κανιβαλίζει΄ το κρασί. Επομένως η αλλαγή στον φάκελο μας δίνει την δυνατότητα να κινηθούμε καλύτερα σε ποιοτικό επίπεδο με τη Ρομπόλα», αναφέρει ο κύριος Μαρκαντωνάτος.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγονται στην Κεφαλονιά περίπου 600 με 700 τόνοι Ρομπόλας σε ετήσια βάση. Το 2021 όμως ήταν μία κακή παραγωγικά χρονιά από πλευράς ποσοτήτων. «Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική, δεδομένου ότι είχαμε πάγο την Μεγάλη Παρασκευή, ακολούθησε το χαλάζι στις 15 Μαΐου και ο καύσωνας του Ιουλίου και του Αυγούστου. Φέτος δεν πρέπει να ξεπεράσαμε τους 200 τόνους σε παραγωγή Ρομπόλας. Σε ό,τι με αφορά εξάγω το 50% της Ρομπόλας που παράγω, ενώ συνολικά από το νησί διατίθεται εκτός Ελλάδος πάνω από το 30% του κρασιού που παράγεται από τη συγκεκριμένη ποικιλία».

Διαβάστε επίσης

REPORTS

To Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah 2021 διακρίθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα Syrah του κόσμου από τον Διεθνή Διαγωνισμό Syrah du Monde...

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.